Big problem – By Frank
Big problem – By Frank

Big problem – By Frank

Een Big problem of eigenlijk het probleem is klein, te klein en dat is dan weer een groot probleem. Zoals ik al eerder verteld heb, wil ik nogal eens met de instellingen van mijn camera prutsen. Dus onlangs hebe weer wat uitgeprobeerd, om vervolgens te vergeten, om alles terug te zetten en vervolgens ook vergeten dat er wat veranderd was. Een aantal dagen later, op een mooie zonnige dag, heb ik ergens een hele serie foto’s gemaakt, van een paar kleine paardjes (echte mini paardjes, geen pony’s). Met als bedoeling om grote foto’s te hebben van kleine paardjes. Maar helaas de camera stond op 640×480 ingesteld, en op het LCD scherm is dat niet te zien, dus thuis gekomen met kleine foto’s van kleine paardjes. (volg je het nog?).

Goede raad was duur, dus maar weer eens aan het Gimpen geslagen. Met Gimp is het mogelijk om een foto groter te maken en ik moet zeggen dat lukt vrij aardig. Voor een gewone afdruk, valt het niet eens op denk ik. Maar met het bevredigende, maar niet perfecte resultaat, ben ik daarom ook eens gaan kijken naar commerciele oplossingen. Ik heb getest met Photoshop, en ook met Photozoom Pro. Van beide pakketten kun je aan een testversie komen, om dat eens uit te proberen. Eerst heb ik getest met Photoshop, eerlijk ik zie geen verschil in resultaat met Gimp. Vervolgens heb ik Photozoom Pro geprobeerd. Een programma wat speciaal gemaakt is voor dit doel. Ik moet zeggen, het resultaat is net iets beter als van Gimp of Photoshop. Maar voor 149,00 EURO, dan moet je toch veel foto’s groter maken, wil dat een beetje rendabel zijn. In het vervolg eerst alle instellingen van de camera controleren, en niet alleen diafragma en sluiter. Dat is veel goedkoper.

De drie verschillend vergrootte foto’s heb ik hieronder gelinkt, als voorbeeld heb ik weer een foto genomen uit de serie die je, van Bill, bij Vista krijgt. De foto is vergroot van 640×480 naar 2500×2000 pixels. Je kunt ze mischien het beste eerst downloaden. Wat opvalt is dat de foto met Gimp bewerkt het kleinste is voor wat betreft MB’s en die van Photozoom het grootst.

Met Gimp vergroot 877 KB

Met Photoshop vergroot 1,6 MB

Met Photozoom Pro vergroot 3,2 MB

Photozoom Pro wordt geleverd door BenVista

15 Comments

  1. Wat raar, dat je dat bij de S3 IS niet kunt zien op het schermpje …
    Bij de S2 IS is het wel te zien: het wordt linksonder op het scherm aangegeven met de letters S, M1, M2 en L
    (resp. small, middle 1, middle 2 en large).

  2. Ik xi gelukkig wel in mijn display dat ie op de juiste grootte staat. Ik heb hem meestal op SQ staan, wat bij mijne 2 megapixels is met weinig kleurdiepte (en dus maar 430kB per foto). In dat zelfde display kan ik ook zien dat ik de macrostand heb gekozen, maar toch lukte het me om 5 panoramafoto’s in macromode de schieten. Probeer zoiets maar weer eens scherp te krijgen. 🙂

  3. meeste digitale camera’s hebben de mogelijkheid om het menu aan en uit te zetten dat je in je lcd scherm ziet. als je dat menu transparant aanzet kun je altijd zien welke instellingen je camera heeft. dan is je lcdschermpje wel wat vol, maar je zoeker is er altijd nog.

    en de Gimp is een topper, Open Source en inmmiddels ook al een standaard printer driver in heel veel applicaties.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.