Het oog wil ook wat – by Frank

Je kunt je foto’s natuurlijk gewoon zoals ze uit de camera kwamen af laten drukken, of op het Internet zetten. Zo doen we het meestal. Je kunt ze eventueel bewerken, andere luchten, objecten verwijderen, uitsnedes maken enzovoort. Je kunt er een kadertje om heen zetten, dat heb ik al eens laten zien: artikel “Lijstje erom”. Maar als je een stapje verder wil gaan dan met alleen een kader, dan heb ik hieronder weer een voorbeeld hoe het ook nog kan. Deze optie geeft de foto m.i. gelijk een wat professionelere uitstraling. Maar het kost wel wat handwerk. Niet echt geschikt om 350 vakantiefoto’s te bewerken. Maar wel mooi voor bijvoorbeeld die ene foto die je vergroot aan de muur wil hangen. Met Photoshop zou je nog een deel kunnen automatiseren, maar met Gimp is het echt wel handwerk. Omdat waarschijnlijk de meesten onder ons Photoshop niet bezitten, laat ik zien hoe je het met Gimp doet. Het geeft mij toch meer voldoening als ik het zelf helemaal heb moeten maken, dan dat een of andere macro het voor mij doet.

De foto die ik gebruik is een foto van de hoogste berg van Oostenrijk de Grossglockner. Ik heb deze onlangs tijdens mijn vakantie gemaakt. Klik op de foto voor een groter exemplaar. Links de onbewerkte foto, rechts het resultaat.Klik hieronder om de rest te lezen

Test

14 Comments

 1. Ze moeten vooral scherp zijn, de extra woorden, randen en dat soort zaken zijn allemaal overbodig. Dat zag je ook niet toen de foto gemaakt werd.

 2. Boel werk werk zeg.
  Maar wel een mooi resultaat.

 3. dit vind ik nou echt handig om te weten en mooi, ga het zeker een keer uitproberen

 4. Sorry voor dit plakertjee
  Maar hoe dom kan Stivoro zijn? Zij maakte gisteren bekend gepest te worden door de rokerse daardoor alleen al door onze Aktie gisteren meer dan 1200 hits. O, o, hoe dom kan Stivoro zijn?
  Kijk maar eens op mijn loggie van vandaage groeten HUUB.

 5. Leuk, maar mij teveel moeite.

 6. En zo kun je ook nog met de kleur en het lettertype spelen

 7. Het ziet er mooi strak uit, en het geeft de foto wel wat meer body en uitstraling.

 8. Met nog iets meer werk heb je gelijk een kalender. Kun je gaan concureren met die van Pirelli.

 9. Als je een macro maakt, maak je het natuurlijk ook zelf alleen scheelt het je een hoop dezelfde handelingen! Duidelijk dat dit kader met ondertekst de foto veel specialer maakt!

 10. Het ziet er een stuk beter uit.

 11. Heel mooi! Kan zo op de jaarlijkse bergen kalender 😉

 12. Dat geeft idd een heel fraai resultaat!

 13. Mooi…het is een waar kunstwerkje geworden!!

Geef een reactie