ECI-centrale Roermond
ECI-centrale Roermond

ECI-centrale Roermond


In het kader van de open monumenten dagen was ik in Roermond. Aan de Molenweg ligt een waterkrachtcentrale die elektriciteit opwekt voor zo’n 700 huishoudens. Milieuvriendelijker kan het welhaast niet. Bij een verval van zo’n 2.5 meter wordt het water uit de Roer over een schoepenwiel geleid. Dit schoepenwiel is verbonden aan een generator die deze draaiende beweging omzet in elektriciteit. Oneerbiedig het principe van een fietsdynamo waarbij het fietswiel vervangen is door een wateraangedreven schoepenwiel. En daarmee wordt dan een vermogen van ca 250 kWh opgewekt. De ECI centrale stamt reeds uit 1920. ECI staat voor Elektro Chemische Industrie, dit bevatte naast de energiecentrale ook een fabriekscomplex waar verschillende producten gemaakt werden.
Ook aan de vissen wordt gedacht. Langs de centrale loopt een cascadetrap, ook wel de vispassage genoemd, waarbij de vis tegen de stroom in toch de Roer op kan zwemmen, of uiteraard terug de Maas in kan komen. Als we bij iedere sluis waarbij het verval meer dan 2.5 meter is zo’n installatie neerzetten hebben we toch weer wat energie verdiend, en dat bijna voor niets… Ter info: De centrale wordt bedreven door Nederstroom, partners hierin zijn Nuon en Ecowatt. (de foto’s zijn aanklikbaar voor een groter formaat)

9 Comments

  1. Fish

    Jammer dat een stuw met een waterkrachtcentrale de dynamiek van de rivier verstoort. En als er geen visgeleidingssysteem is, gaat ook alle vis er doorheen. een soort gehaktmolen onder water, maar dat zie je niet.
    Zalmpjes op weg naar zee, schieralen op weg naar zee, groene stroom met een rood randje, zeg maar.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.