Limburg – Borgharen(1)
Limburg – Borgharen(1)

Limburg – Borgharen(1)

De stuw van Borgharen ligt net achter Maastricht, en is de eerste Nederlandse stuw die het Maaswater regelt. Bij hoge afvoeren van de Maas kan de stuw helemaal opengezet worden. Met een schip de stuw passeren is hier niet mogelijk. Er is alleen een kleine sluis voor schepen van Rijkswaterstaat. De stuw regelt de toevoer van water naar het Juliana kanaal en de Zuid-Willemsvaart. Het kan voorkomen dat de water toevoer zo gering is dat er eigenlijk niet voldoende water is om het gebruik van de kanalen te kunnen garanderen. Dan is het mogelijk dat vanaf o.a. Born schutwater wordt teruggepompt om het kanaal op peil te houden. De maas wordt op die momenten vrijwel drog en doorwaadbaar. In het winterseizoen kan het zoals bekend wel eens danig uit de hand lopen en wordt vrijwel alle water via de Maas geloosd. Als het aanbod aan water te groot wordt en alle stuwen gestreken zijn wordt de sluis in Limmel in werking gezet om ervoor te zorgen dat het peil in het Juliana kanaal niet te hoog wordt. Overstromingen behoren dan tot de risico’s en zijn niet te vermijden. Het dorpje Borgharen, waar de vriend van mijn dochter woont, heeft dan ook reeds vele malen blank gestaan. De foto’s zoals hier staan zijn illegaal genomen. Met gevaar voor eigen leven (en een mogelijk proces verbaal) ben ik door het bos over de rand van de sluis geslopen (zie onder) om vandaar foto’s te kunnen maken.e Op geen enkele andere wijze buiten fotoshoppen dan, had ik foto’s zonder de relingen van hieronder kunnen maken.

18 Comments

 1. Sanne

  Leuk opmerking van Leibele.

  Zullen we dan ook de Noordzee z’n eigen loop weer teruggeven? Zonder de waterkeringen en de rest van de deltawerken? Dan weet ik bijna zeker dat we alleen in Limburg nog ECHT veilig zitten…

 2. Ging vroeger met mijn vader altijd naar zulke plekjes! Vond hij een stuk beter om het met eigen ogen te zien dan te leren op school! En het was nog gezellig ook.
  (wat betreft die 38000 die heb ik niet, maar dat is de grens voor de verzekering van je gespaarde geld voor het geval een bank omvalt. 100% voor 20000 en 90% voor de volgende…..euro’s. Sterker nog ik zou willen dat ik het had! Dan ging ik zeker iets minder hard aan de slag)

 3. Ik kan mij herinneren dat het nogal eens gebeurde dat de kinderen uit Borgharen niet op school kwamen omdat de boel weer eens onder water stond, de bus reed ook niet. Wij hadden daar allemaal wel willen wonen.

 4. Mooie foto’s, waaghals! 🙂
  Ik zag vorige week in het nieuws dat er hard wordt gewerkt om extra ruimte voor het water te creeren. Hopelijk helpt dat de inwoners van Itteren en Borgharen om droge voeten te houden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.