Zwart wit met kleuraccent – by Frank
Zwart wit met kleuraccent – by Frank

Zwart wit met kleuraccent – by Frank

Een van die hele mooie effecten die je kunt maken met fotobewerking is een zwart/wit foto met kleuraccent. Ik was al heel lang van plan om zoiets ook eens te gaan maken, maar je moet er ook een foto bij hebben die er bij past. Vorige week heb ik een paar foto’s gemaakt waarbij ik meteen het idee had, hier ga ik die techniek mee toepassen.

In de artikelreeks destijds van “Out of bounds” heb ik soortgelijke techniek al eens toegepast, om de achtergrond los te maken. Als voorbeeld heb ik een kleurenfoto van een weggegooit blikje Coca-Cola. De software die ik hiervoor gebruik is voor mij vanzelfsprekend weer Gimp, maar het kan met Photoshop of Paintshop Pro ook.

Open de foto in Gimp.

en maak gelijk een “duplicate” layer aan, door rechtsklikken op de bestaande layer in de layersdialoog.

Zorg dat de duplicate layer geselecteerd is en kies vervolgens in het menu Colors en dan Desaturate. Het duplicaat wordt nu zwart/wit.

Klik met de rechtermuistoets in de duplicate layer en kies add layer mask. Kies als achtergrond kleur wit.

De layersdialoog moet er nu zo als hieronder uitzien.

Dan bij het gereedschap de penseel kiezen.

Met de kleur zwart als voorgrondkleur geselecteerd over dat deel van de foto gaan welke weer kleur moet worden. Voorzichtig bij de randjes, maar mocht je er toch over heen gaan dan de kleur wit kiezen en gewoon de kleur weer wegvegen als het ware.

Uiteindelijk houd je dan onderstaand resultaat over.

Uit de foto kan eventueel nog een beelduitsnede gemaakt worden, maar dat heb ik (nog) niet gedaan.

Ik heb nog niet veel zo Zwartwitten met kleuraccent gemaakt, als je ze wil bekijken, klik dan hieronder op de afbeelding

22 Comments

 1. Pingback: www.bvision.nl/... - Today Pin

 2. Jeffrey

  Hallo,

  Wat een leuke pagina en GIMP is er handig om ee kleuraccent in een zwart wit foto aan te brengen…Alleen ik kom niet helemaal verder en roep graag uw hulp in:

  Alles bewerken tot aan “Add Layer Mask” gaat mij goed af. Maar vanaf het gebruik “Penseel” kom ik er helaas niet meer uit. Ik krijg namelijk de zwart/wit foto niet om middels de penseel de kleuraccenten aan te brengen..Hoe moet ik nu te werk gaan..??

  Ik hoor het graag

  Alvast bedankt
  Jeffrey

 3. Yvonne

  Hoi,

  Het lukt mij totdat ik met het penseel aan de slag moet. Mijn penseel is dan zwart en brengt niks terug uit de kleurenfoto. Kan iemand mij helpen?
  Alvast bedankt!
  Groetjes Yvonne

 4. Judith

  Heej Frank

  Dankje voor je uitleg…alleen heb ik de Nederlandstalige GIMP gedownload en kom ik er echt geen steek verder mee.
  Ik kan ook het layer niet vinden. Ik heb hem per ongeluk weggeklikt en nu is het onvindbaar.

  Ik kom dus niets verder….en hoop dat jij me misschien weer op weg kunt helpen.

  Dankje 🙂

 5. Ik heb The Gimp helemaal nog niet, ik gebruik altijd Paintshop Pro, maar ik heb een hele oude versie en een nieuwe versie kost geld, dus ik ga nu ook the Gimp installeren. Als ik verder nog vragen heb, dan weet ik je te vinden 🙂

 6. Je begint me zo langzamerhand te enthousiasmeren voor die fotobewerkings technieken. In de donkere kamer deed ik dat wel omdat het altijd zo spannend was en ietsjes creatiever. Maar ja, die nieuwe technieken moet ik maar eens gaan aksepteren. Uiteindelijk fotografeer ik ook al jaren digitaal.

 7. @Marjolijn: Het artikeltje wat ik vandaag hier geschreven heb, gaat over Gimp en niet over Photoshop. Photoshop kost veel geld, Gimp is opensource en ook nog eens helemaal gratis! Je kunt met Gimp op enkele details na, wel hetzelfde doen als met Photoshop.

 8. Leuk zo’n fotoshop lesje, ik kan nog heel veel leren merk ik wel.
  Wie weet kom ik ook ooit nog eens zover.
  fijne dag vandaag, succes met de koffers inpakken en misschien nog wat klusjes.
  Of is je lijstje al klaar?

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.