1953 – Hanomag R19

Even wat nieuws in de serie 1953, mijn geboortejaar, voordat we met Toscane verder gaan. Door een computerstoring bij Frank vandaag helaas geen logje van zijn hand, maar dat haalt hij wel in. Vandaag de geboorte van een nieuwe tractor. Als opvolger van de R16 introduceerde Hanomag in 1953 deze R19. Ontstaan bij het verder ontwikkelen van de R16 kreeg zijn opvolger wat meer pk’s (19) bij maar 1900 toeren. Wat deze tractor zo uitzonderlijk maakte waren alle toebehoren. Die maakte het tot een universeel inzetbare lichte tractor voor het middenbedrijf. Een soort manusje van alles, van waterpomp tot ploeg zullen we maar zeggen. Tevens zat er een universele (riem)aandrijving op voor het laten lopen van stationaire machines. Neem daarnaast het grote dealernet en een succes was geboren. Zoals ik al zei, een goed bouwjaar, 1953. De foto is afkomstig van http://norwegen.piranho.de e.

16 Comments

 1. Mijn schoonvader heeft een r19 gehad in de jaren 60. Zou je me kunnen vertellen of hier ook een miniatuurversie van us.
  Met vriendelijke groeten. Erna

 2. De comfortabele ijzeren schaal als zitplaats..

 3. Porsche blijft mijn merk…

 4. Ik had het over tractors natuurlijk ,maar wij noemen ze hier in trekkers …Vandaar. Jan

 5. Altijd mooi dat ze dit soort voertuigen in ere houden . We hebben hier ook nogal wat clubs zitten die trekkers hebben . Sommige leden hebben dan ook weer hun eigen kleuren die ze de trekkers geven . Leuk . Gr. Jan

 6. leuke stukje historie, ik let eigenlijk nooit op als die dingen langs rijden, toch maar eens doen

 7. Ja, dat konden ze toen ook net goed gebruiken!
  Leuk ding, vast een hoop kabaal.

 8. Wel leuk, een stukje tractor historie.

 9. Ik was veertien jaar toen ik voor het eerst een tractor bestuurde. Dat was bij een vriendje op de boerderij in het Noord-Hollandse Berkhout. Z,n pa was schapenfokker en melkveehouder.De tractor was van de in 1809 begonnen fabrikant McCormick.

 10. Dit soort oude tractors zijn een lust voor het oog natuurlijk. Hier op het dorp rijden een paar opgeknapte rond..

 11. ik ken alleen John Deere

 12. Ja 1953 is geen slecht jaar maar doet toch eigenlijk een beetje onder voor 1963 want dat was nog een veel beter jaar!! 😉

 13. Leuk! Ik zal er eens naar uitkijken. Hier rijden nog genoeg van die ouwe krengen 😉

 14. Ja zo herinner ik me de tractoren weer, tegenwoordig zijn het bijna monstertrucks 😉

 15. @Marjolijn: Het werkt bijna weer allemaal. Maar voor dat ik een PC helemaal ingericht heb zoals ik hem wil hebben, ben ik toch meestal een paar avonden bezig. Windows installeren duurt maar een half uur maar de rest kost meer tijd. Vanavond de laatste stap; een “image” maken zodat de volgende keer(crash) minder lang hoef te duren.

 16. Daar kan veel werk mee verzet worden.
  Fijne dag vandaag.

  ps: Frank, hoop dat jouw euvel weer snel verholpen is.

Geef een reactie