Zeiss Ikon Box-Tengor 54/2 — by Frank
Zeiss Ikon Box-Tengor 54/2 — by Frank

Zeiss Ikon Box-Tengor 54/2 — by Frank


Af en toe vind ik het leuk om een van mijn “vintage” camera’s hier te laten zien. Ik ben bezig om van mijn camera’s, met de tijd, ook een archief aan te leggen van informatie wat ik op internet vind. Van veel van mijn camera’s weet ik namelijk nog heel weinig. Ze zijn ooit gekregen van iemand, of gekocht op een rommelmarkt, zonder veel verdere informatie. Als je geluk had zat er een gebruiksaanwijzing bij, of een opbergtas. Vandaag is de Zeiss Ikon Box Tengor 54/2 aan de beurt.

Ik heb hem ooit gekregen van een vriend, die hem weer van een tante had geerfd. De camera is in perfecte staat en werkt nog helemaal.

Op de achterkant zit nog een klein metalen plaatje van de winkelier die hem destijds heeft verkocht: “Charles Daniels, Fotohandel, Maastricht”. Deze winkel heeft tot voor enkele jaren terug nog bestaan. Ik ben er zelf ook vaker geweest. Wat ik me vooral herinner, is de prachtige verzameling oude camera’s in deze winkel.

De Box-Tengor camera werd door Zeiss Ikon geproduceerd in de periode 1933 tot 1938. De box is een combinatie vane met leer bekleed en deels gelakt metaal. In die tijd gold een box-camera als een beginnerscamera. Daarom werden ze in het algemeen geproduceerd uit goedkope materialen. De van metaal gemaakte Box-tengor met zijn leren bekleding en relatief goede lens gold als een van de betere camera’s destijds.

 • Fabrikant: Zeiss Ikon, Dresden, Duitsland.
 • Filmformaat: 6 x 9 cm, filmtype 120 (B II) (rolfilm).
 • Lens: Goerz Frontar 1:11 met twee extra diafragma-openingen: f16 and f22
 • Sluiter: “B” en een sluitertijd die redelijk lang genoeg is om met mooi weer “uit de hand” te kunnen fotograferen. Een zeer eenvoudige sluiter dus.Gelukkig zit er ook schroefdraad in de box voor een statief.
 • Drie verschillende afstandinstellingen (voor de twee korste afstanden wordt er een extra lensje voor de film geschoven.
 • De camera heeft twee prisma-zoekers, een voor “portrait” de ander voor “landscape” instelling.

Terwijl ik de foto’s voor dit stukje aan het maken was, kwamen mijn katten zoals altijd even kijken wat die “gekke baas/blikopener” nu weer aan het doen was. In de foto die ik van de prisma-zoeker heb gemaakt zie je op afstand een van mijn katten zitten, van een van de andere katten is een stuk van zijn staart onder in beeld. (alle foto’s kunnen worden aangeklikt voor een groter exemplaar!).


18 reacties

 1. louise

  hallo,
  Ik heb een zeiss ikon box tengor 54/2, en die is nog werkende.
  Heb je enig idee wat zo een camera dan nog waard is.
  De tas zit er ook nog bij maar helaas geen gebruiksaanwijzing

  groetjes louise

  1. De prijs van een oude camera hangt erg af van de staat waarin hij verkeerd en hoeveel er nog van zijn. Als de camera in vrijwel nieuwstaat is, en de doos en de tas en gebruiksaanwijzing zijn er ook nog dan is hij heel veel meer waard dan dat dat allemaal ontbreekt. Daarbij doet hij het nog, zit de lens er nog in enz. Soms krijg ik wel eens iets aangeboden wat compleet verroest is van binnen. Dat is dan niets meer waard. Ik denk afhankelijk van de staat waarin de camera verkeerd en wat er nog bij zit, tussen de 10 en 50 euro. Maar je moet er een liefhebber voor vinden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.