Foto's presentatieklaar maken – door Frank
Foto's presentatieklaar maken – door Frank

Foto's presentatieklaar maken – door Frank

Recht uit de camera is voor de meeste mensen voldoende om hun foto op internet te zetten, of om meteen af te drukken. Toch valt er aan een digitale foto nog erg veel te verbeteren. En je hoef daarvoor niet meteen de moelijkste programma’s zoals Gimp of Photoshop uit de kast te halen. Google heeft zijn gratis programma Picasa versie 3 inmiddels beschikbaar.e Ik heb er even in rond gekeken en ik moet zeggen dat het indrukwekkend is.

Een kort overzicht van nieuwe of verbeterde functies:
Automatisch rode ogen verwijderen, Picasa3 heeft zelfs gezichtsherkenning,
Foto’s verbeteren, zelfs met een knop die “I’m feeling lucky” heet,
Uitsnedes maken,
horizonnen rechtzetten,
Tekst aan de foto toevoegen, watermerken maken, collages maken,
Een aantal foto’s samenvoegen tot een filmpje, diavoorstellingen maken, je kunt zelfs ook stukjes film in een diavoorstelling opnemen, inzoomen op details en allehande overgangseffecten gebruiken.
Foto’s klaar maken voor publicatie op het internet, enz. Er zit nog veel meer in, ik zou zeggen download het en probeer het uit.

Als je, je foto’s bijvoorbeeld met Picasa opent, en in de bewerkfuncties duikt dan zul je zien dat met het aanklikken van enkele knoppen (zelfs met “I’m feeling Lucky) de foto in 99 van de 100 keer er flink op vooruit gaat.Maar er is ook een mogelijkheid om met enkele schuifregelaars de instellingen voor licht donker en wat daar tussen inzit met de hand in te stellen.

Een van de mooiste dingen van Picasa, maar dat had de vorige versie ook al, is dat iedere wijziging in een apart bestandje wordt opgeslagen zodat je altijd je orgineel houd. Je moet de foto apart opslaan om hem definitief, zoals hij gewijzigd is, vast te leggen,

Je kunt Picasa3 hier downloaden. Hieronder een paar screenshots van het gebruik van de knop “I’m feeling lucky”. De geflitste foto is wat aan de donkere kant omdat het licht ook op de witte muur gemeten is. Gemiddeld is hier daardoor te donker geworden. (aanklikken voor een groter formaat).

16 Comments

  1. Hier een verse Picaseuze, ik heb de versie van vorige maand geinstalleerd.
    Ik heb toen oude blogfoto’s uit m’n website gehaald en bij Picasa neergezet. Dat leverde weer extra ruimte op 🙂
    Eens kijken naar versie 3 ..

  2. Ik heb de nieuwe versie van Picasa twee weken geleden al gedownload. Erg veel heb ik er nog niet mee gedaan, maar al spelend zag ik wel dat er hier wat nieuwe functies en vebeteringen in zitten. Ik vind het zeker de moeite waard!

  3. @ Belinda: Aangezien het origineel bewaard blijft en de wijzigingen in een per directory apart (ini)bestand staan, zou dit zonder kwaliteitsverlies moeten zijn. Overigens heb ik de indruk, dat het kwaliteitsverlies bij 1 e 2 keer opslaan van een jpg niet zo dramatisch is als soms gesuggereerd wordt.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.