Foto's presentatieklaar maken – door Frank

Recht uit de camera is voor de meeste mensen voldoende om hun foto op internet te zetten, of om meteen af te drukken. Toch valt er aan een digitale foto nog erg veel te verbeteren. En je hoef daarvoor niet meteen de moelijkste programma’s zoals Gimp of Photoshop uit de kast te halen. Google heeft zijn gratis programma Picasa versie 3 inmiddels beschikbaar.e Ik heb er even in rond gekeken en ik moet zeggen dat het indrukwekkend is.

Een kort overzicht van nieuwe of verbeterde functies:
Automatisch rode ogen verwijderen, Picasa3 heeft zelfs gezichtsherkenning,
Foto’s verbeteren, zelfs met een knop die “I’m feeling lucky” heet,
Uitsnedes maken,
horizonnen rechtzetten,
Tekst aan de foto toevoegen, watermerken maken, collages maken,
Een aantal foto’s samenvoegen tot een filmpje, diavoorstellingen maken, je kunt zelfs ook stukjes film in een diavoorstelling opnemen, inzoomen op details en allehande overgangseffecten gebruiken.
Foto’s klaar maken voor publicatie op het internet, enz. Er zit nog veel meer in, ik zou zeggen download het en probeer het uit.

Als je, je foto’s bijvoorbeeld met Picasa opent, en in de bewerkfuncties duikt dan zul je zien dat met het aanklikken van enkele knoppen (zelfs met “I’m feeling Lucky) de foto in 99 van de 100 keer er flink op vooruit gaat.Maar er is ook een mogelijkheid om met enkele schuifregelaars de instellingen voor licht donker en wat daar tussen inzit met de hand in te stellen.

Een van de mooiste dingen van Picasa, maar dat had de vorige versie ook al, is dat iedere wijziging in een apart bestandje wordt opgeslagen zodat je altijd je orgineel houd. Je moet de foto apart opslaan om hem definitief, zoals hij gewijzigd is, vast te leggen,

Je kunt Picasa3 hier downloaden. Hieronder een paar screenshots van het gebruik van de knop “I’m feeling lucky”. De geflitste foto is wat aan de donkere kant omdat het licht ook op de witte muur gemeten is. Gemiddeld is hier daardoor te donker geworden. (aanklikken voor een groter formaat).

16 Comments

 1. Hier een verse Picaseuze, ik heb de versie van vorige maand geinstalleerd.
  Ik heb toen oude blogfoto’s uit m’n website gehaald en bij Picasa neergezet. Dat leverde weer extra ruimte op 🙂
  Eens kijken naar versie 3 ..

 2. @Brillie: Daarom houd ik mijn foto’s ver weg van Google en Flickr ed. Ik heb mijn eigen website voor publicatie.

 3. Wist je dat Google alle foto’s doorverkoopt?

 4. Ik heb het eens gedownload, maar ik moet nog zin zien te vinden om er mee aan de slag te gaan.

  Ik vind het meestal altijd wel best zo.

 5. nice 🙂 ga ik wel even downloaden..bedankt!

 6. Ik heb de nieuwe versie van Picasa twee weken geleden al gedownload. Erg veel heb ik er nog niet mee gedaan, maar al spelend zag ik wel dat er hier wat nieuwe functies en vebeteringen in zitten. Ik vind het zeker de moeite waard!

 7. ik heb het ook maar eens even gedownload, leuk!

 8. Ik moet toegeven ik doe ook vrij weinig met mijn foto’s.. Misschien dat dit programma uitkomst gaat bieden, nu eerst eens tijd vinden om foto’s te maken.. 😉

 9. Leuk, en voor veel mensen denk ik ook afdoende om Googles programma te gebruiken.

 10. Ik hou het bij PS en PhotoFilter

 11. Heb ik verdorie net de laatste Photoshop geinstalleerd (om te kijken ofhet nu werkelijk zo veel beter is als PSP). Maar dit klinkt ook niet verkeerd.

 12. Ik zal eens lekker gaan rond kijken bij picassa. Maar ik blijf bij Adobe Photoshop Elements.

 13. @ Belinda: Aangezien het origineel bewaard blijft en de wijzigingen in een per directory apart (ini)bestand staan, zou dit zonder kwaliteitsverlies moeten zijn. Overigens heb ik de indruk, dat het kwaliteitsverlies bij 1 e 2 keer opslaan van een jpg niet zo dramatisch is als soms gesuggereerd wordt.

 14. Die heb je toch mooi even opgekrikt maar vaak gaat dat niet zonder kwaliteitsverlies… In Picasso wel?

 15. Vond onlangs een heel lollig online foto-bewerkingsprogrammatje waarmee je foto’s ondermeer met een paar muisklikken kunt transformeren tot kerstkaart: http://www.flauntr.com/

Geef een reactie