De eenheidsworst

We zouden veel dingen weggooien als we niet zo bang waren dat anderen ze zouden inpikken

Steeds meer beginnen de supermarkten op elkaar te lijken en concurreren ze zich dood. Er is er hier geen ene die er uitspringt met echt andere producten. De standaard slagerij, de broodafdeling, de groenteafdeling, alles begint in die supermarkten op elkaar te lijken. En niet alleen in supermarkten. Vroeger had je allemaal verschillende tuincentra hier in de buurt. Dat is ook al niet meer. Vooral de Hornbach’s en Intratuinen slokken alles op en er is bijna geen plaats meer voor de specifieke kwekerijen. Die zijn te klein geworden. Kijk ook eens naar de meubelboulevards, overal in den lande schieten ze als paddenstoelen uit de grond en overal in dezelfde samenstelling. Zonder Ikea zijn ze afgeschreven. De centra in de grote steden, allemaal winkels van ketens met in iedere plaats dezelfde formule. Zelfs de HEMA bepaald tegenwoordig wat goed voor ons is, en dat is dus niet die lekkere worst van vroeger, waar het vet van langs je wangen afdroop. Als ik er aan denk loopt het water me al in de mond. Een eenheidsworst is alles geworden. En nu we het daar toch over hebben, die koopzondag moeten ze ook maar afschaffen. Dat spaart de mensen een hoop geld en komt ongetwijfeld de natuur te goede als ik op de parkeerplaatsen kijk. Kijken, kijken en niet kopen is hier al lang niet meer, we zijn zelfs een uitermate kooplustig volkje geworden. Ja, jij ook die hier leest, geef het maar toe.

22 Comments

 1. Ik ben zeker kooplustig, maar daarvoor hoef ik me gelukkig niet in het zondagse koop-gewoel te storten. Lang leve internet!

 2. In feite signaleer jij een algehele vervlakking en materialisme. Je krijgt wat je bent (helaas)

 3. ik ga nooit naar koopzondag, die mensen mogen van mij ook een dag vrij,
  en die supermarkten………..tja je hebt gelijk

 4. Mensen moet je niet beperken in het doen van inkopen. Immers het is heerlijk om je zelf iets kado te doen op een zondag. Heerlijk gewoon.

 5. Wat is er geen hemaworst meer??????????

 6. Je kunt het geloven of niet, maar ik ben het plezier in winkelen helemaal kwijt geraakt. Als we nu iets nodig hebben “halen we het op”, nadat we thuis eerst research hebben gedaan. Kleding koop ik al heel veel via het postorderbedrijf.

 7. Nietes, mij zien ze niet op een koopzondag. Bovendien heb ik met niemand meelij, want het is toch niet verplicht om je ook nog eens op zondag in de massa te storten? Men kan ook thuis blijven of een eind gaan wandelen.

 8. Wat lief van je, dat je een stukje over mij schrijft 😉

 9. Ikke niet zeg, kom op.

  Alles is overal hetzelfde, dat is erg gemakkelijk voor de uitbaters. En voor de koper ook wel.

  Toch zijn er nog steeds streekgebonden lekkernijen, zoals de metworst.

 10. Je hebt gelijk wat betreft de eenheidsworst, blijkbaar kan of durft er niemand iets origineels te brengen.
  Wat berteft die kooplust, laten we daar maar mee door gaan in deze tijden van crisis, geld laten rollen is tenslotte goed voor de economie!
  groetjes,
  Elmar

 11. Nee Me!, je kunt me van veel betichten, maar niet dat ik kooplustig ben. Ik koop iets als ik het nodig heb, maar je ziet mij niet voor de lol de winkelcentra afstruinen om op koopjes te jagen. Een koopzondag hebben we hier nog steeds niet, en daar zit ik ook niet op te wachten.

 12. ik mis de kleine winkeltjes wel. Op de Goudse Rijweg bv dan ging ik naar de warme bakker, door naar de slager en dan nog naar het kaaswinkeltje. Doe nu boodschappen bij Bas vd Heide,ook op zondag, dat is de drukste dag zelfs, daar is het gelukkig wel goedkoper dan AH die is echt duur hoor

 13. Ja, helemaal gelijk! Ik ben vooral via internet steeds makkelijker en meer gaan kopen. Erg eigenlijk…

 14. Je hebt het wat mij betreft wel mis. Ik koop alleen wat ik nodig heb, en niets meer. Spreek voor je zelf zei mijn Opa altijd, en dat gaat hier ook mooi op

 15. Zichzelf zijn, orgineel blijven, is in de ogen van de massa defiant gedrag. Gedrag dat door de massa afgestraft wordt.

 16. Moet heel eerlijk bekennen dat ik nooit Hema worst eet (hihi, vega) en dat ik bijna nooit naar de koopzondag ga (veel te druk 😉

 17. Ben het met je eens. Winkelcentra lijken allemaal op elkaar het wordt allemaal eenheidsworst. Ik ben geen shopper dus ik voel me niet aangesproken door die laatste regel! 😛

 18. Ik koop alleen iets al ik het nodig heb en nooit op zondag want dan zijn de winkels hier nog steeds gesloten. Maar je hebt wel gelijk wat die eenheidsworst betreft..

 19. Je spreuk vind ik wat vreemd. Dingen weggooien heeft bij mij niets te maken met dat anderen het evt. zouden pikken… ik denk eerder dat men niet weggooit om vast te houden aan de herinneringen.

 20. je schetst een somber beeld, we leven in een consumptiemaatschappij en die winkels bevredigen slechts de behoefte van het merendeel van de mensen. Ik verbaas me ook al jaren over het bestaansrecht van deze winkelclusters. Ook over de -doe het zelf- zaken die soms hemelsbreed op nog geen kilometer van elkaar afliggen. In mijn ogen moet dit een keer ophouden en ik denk dat de kentering is begonnen. Ik heb altijd de kleine winkel een warm hart toegedragen maar die zijn idd bijna allemaal weggeconcureerd door de gtote jongens. Maar eerlijk is eerlijk. Er is er geen een die zulke lekkere worsten maakt als de Hema, die eenheidsworst mag er wezen 😉 heerlijk…

 21. Zo is het het maakt het er wel makkelijk op, snel de eerste de beste winkel binnen en nog sneller weer weg. Ik heb niet zo veel met winkelen.

 22. Als heel de wereld hetzelfde is hoef je niet ver meer te reizen.

Geef een reactie