De steenberg

Het is ontstellend hoeveel tijd en geld de mensen verspillen om iets voor niks te krijgen

De steenberg – Zoals vele steden in de oostelijke mijnstreek heeft ook Hoensbroek destijds een aantal mijnwerkers-wijken gehad, of staan er nog steeds. De bekendste hier hebben ook allemaal namen. De kleine kasteelkolonie, de kasteelkolonie, de slak, de dem, de steenberg, de kraaienbuurt en ga zo maar voort. Een van de oudste, de steenberg, was destijds helemaal opgebouwd uit houten huisjes. In een van die huisjes aan de Schuinstraat woonde mijn grootouders en een stukje verder ‘Beppe’. Ik ben daar halverwege de vorige eeuw geboren. Ik zie het huis nog zo voor me. De houten huisjes zijn helaas allemaal verdwenen, de laatste stond aan de kastanjelaan en werd door de een of andere excentrieking bewoond, maar het beeld zal me altijd bijblijven. De foto’s zijn op dezelfde plaats genomen. Vlakbij de voormalige ULO aan de Hermesweg. Het mijnspoor is weg en is een groenspoor geworden wat door heel Hoensbroek gaat. De woningen heel in de verte staan er nog en zijn goed te zien als je op de foto’s klikt.

23 Comments

 1. Ger Griekspoor

  Ben daar geboren en getogen. In de Kasteelkolonie. Als kind naar school op de Steenberg. Over het spoor en dan de trapjes op, een aparte trap voor de jongens en voor de meisjes. De Hermesweg oplopen en daar lagen de houten huisjes. Noodwoningen uit de tweede wereldoorlog, maar hardstikke fijn wonen. Die tijd was zo mooi…. Vroeger was het gewoon veel fijner!

  • Jan de (Bijlsma)de Ruiter

   Heb jij toevallig ’n broer die Piet heet? Dat was ’n kameraadje van me eind vijftiger/begin zestiger jaren…

   • Hallo jan,
    Piet Griekspoor is idd de broer van Ger, piet is mijn vader en die woont tegenwoordig in den haag.

    Gr. Conny Griekspoor.

 2. Jammer dat er zoveel waardevols van vroeger verdwenen is . Ik weet je kan ook niet alles behouden ,maar wat er voor in de plaats komt is vaak ook niet om naar huis te schrijven . Gr. Jan

 3. Tijd is iets subjectiefs. Er bestaat geen verleden en geen toekomst, het is een constructie van onze geest.

 4. Geweldig die beelden van en herinneringen aan vroeger. Je kunt er wat mij betreft niet kwistig genoeg mee zijn.

 5. Leuk dat je nog van die leuke oude plaatjes hebt. Zo kan je nog eens terugdenken aan die andere tijd. Toen het er allemaal nog wat natuurlijker uitzag!

 6. Zal mijn leeftijd wel zijn maar ik vond het vroeger mooier dan nu!

 7. Dat is toch wel jammer dat er zoveel niet meer is.
  Mensen slopen maar.

  Mijn verleden is ook al helemaal uitgewist.

 8. jammer van je geboortehuis,
  ik zou het niet kunnen missen.

 9. och jammer dat sommige dingen verdwijnen

 10. Je bent een getuige van het verdwijnen van een tijdperk.

 11. re quotes, die zou je makkelijk een eigen blog post kunnen geven.

 12. Het maakt mij altijd wat weemoedig. Het is zo definitief “anders” en drukt mij met de neus op de fiten voorbij is de tijd

 13. Soms herken je niets meer terug als je jaren later weer terug gaat naar een plaats die veel voor je heeft betekend. Ergens jammer maar soms ook onvermijdelijk. Gelukkig is er in jou geval toch nog iets herkenbaars te vinden!
  groetjes,
  Elmar

 14. idd wat Red schrijft..veel veranderd maar toch ook herkenbaar, leuk hoor ook omdat het jou geschiedenis is. Vooral ook die woningen in de verte

 15. Dat is behoorlijk veranderd in de loop der jaren, maar toch nog wat herkenbaars

 16. Quote: Het is ontstellend hoeveel tijd en geld de mensen verspillen om iets voor niks te krijgen

  Dit is vooral ook ze Hollands

 17. Tja, Bob Dylan zong het al: the times, they are changing.
  En de omgeving past zich moeiteloos aan …

 18. Jammer dat je geboortehuis er niet meer staat. Ik vind het af en toe leuk om er eens langs te rijden.

 19. Gelukkig toch nog iets ouds en herkenbaars voor jou blijven staan! Heb jij ook dat je de geuren van je oude huis nog zo kan ruiken (tenminste dat heb ik).

 20. Leuk zo’n kijkje in de geschiedenis van Me!

 21. Ja, zo heeft toch iedere plaats zijn eigenheid, bij jullie zijn het de mijnen die altijd belangrijk zijn geweest, hier in het westbrabantse is het philips en het spoor, die hele woonwijken hadden.
  Fijne maandag.

Geef een reactie