De steenberg
De steenberg

De steenberg

Het is ontstellend hoeveel tijd en geld de mensen verspillen om iets voor niks te krijgen

De steenberg – Zoals vele steden in de oostelijke mijnstreek heeft ook Hoensbroek destijds een aantal mijnwerkers-wijken gehad, of staan er nog steeds. De bekendste hier hebben ook allemaal namen. De kleine kasteelkolonie, de kasteelkolonie, de slak, de dem, de steenberg, de kraaienbuurt en ga zo maar voort. Een van de oudste, de steenberg, was destijds helemaal opgebouwd uit houten huisjes. In een van die huisjes aan de Schuinstraat woonde mijn grootouders en een stukje verder ‘Beppe’. Ik ben daar halverwege de vorige eeuw geboren. Ik zie het huis nog zo voor me. De houten huisjes zijn helaas allemaal verdwenen, de laatste stond aan de kastanjelaan en werd door de een of andere excentrieking bewoond, maar het beeld zal me altijd bijblijven. De foto’s zijn op dezelfde plaats genomen. Vlakbij de voormalige ULO aan de Hermesweg. Het mijnspoor is weg en is een groenspoor geworden wat door heel Hoensbroek gaat. De woningen heel in de verte staan er nog en zijn goed te zien als je op de foto’s klikt.

23 Comments

 1. Ger Griekspoor

  Ben daar geboren en getogen. In de Kasteelkolonie. Als kind naar school op de Steenberg. Over het spoor en dan de trapjes op, een aparte trap voor de jongens en voor de meisjes. De Hermesweg oplopen en daar lagen de houten huisjes. Noodwoningen uit de tweede wereldoorlog, maar hardstikke fijn wonen. Die tijd was zo mooi…. Vroeger was het gewoon veel fijner!

 2. Jan

  Jammer dat er zoveel waardevols van vroeger verdwenen is . Ik weet je kan ook niet alles behouden ,maar wat er voor in de plaats komt is vaak ook niet om naar huis te schrijven . Gr. Jan

 3. Soms herken je niets meer terug als je jaren later weer terug gaat naar een plaats die veel voor je heeft betekend. Ergens jammer maar soms ook onvermijdelijk. Gelukkig is er in jou geval toch nog iets herkenbaars te vinden!
  groetjes,
  Elmar

 4. Ja, zo heeft toch iedere plaats zijn eigenheid, bij jullie zijn het de mijnen die altijd belangrijk zijn geweest, hier in het westbrabantse is het philips en het spoor, die hele woonwijken hadden.
  Fijne maandag.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.