Singapore Inc.
Singapore Inc.

Singapore Inc.

Samen staan we sterk, alleen zijn we allemaal individuen die met de neus de goede richting op moeten staan

Redstar plaatste in het begin van deze week een linkje naar een (VPRO) documentaire over singapore, wat als armzalig moeraslandje is opgeklommen tot wereldstad van formaat. Niet dat deze documentaire nu zo uitzonderlijk spannend of sensationeel is, maar deze heeft me getroffen. Het heeft me aangezet om eens gaan na te denken over de toekomst. Zeker op mijn leeftijd is het een documentaire die je eigenlijk gezien moet hebben. Niet voor Singapore, dat interesseert me eigenlijk geen zier, een beton-massa met heel veel mensen, maar om de filosofie die gebruikt is om zo te groeien en het leven in die stad. Een stad waar iedereen woonruimte heeft, waar iedereen werk heeft en waar de sociale voorzieningen prima in orde zijn. Die niet zeurt over de kredietcrisis of de verloren gegane pensioenen. Maar wat schrijf ik allemaal, kijk gewoon zelf eens. Klik gewoon op de onderstaande link of foto en ga kijken. Ik weet het kost u een half uur, maar dat is het waard. Vooral de laatste tien minuten zijn een openbaring. Daarom voel ik me vandaag een beetje nederiger… Link: Tegenlicht: Singapore Inc.

17 Comments

 1. Ok, ik heb de documentaire gezien en de overheid zorgt ervoor dat je net niet in de goot beland, ik heb ook gezien dat er een hoge prijs wordt betaald, er is geen vrijheid zoals wij die kennen. Maar goed eerlijk is eerlijk, we kunnen heel wat van de bereidheid tot dienstverlenen leren. Ik voel me veilig als ik in singapore over straat loop, er is weinig criminaliteit en de straffen zijn hoog. Ik heb weinig kinderen gezien, misschien is het toch erg duur om kinderen te hebben, dan kun je immers niet werken. In juni gaan we weer, ik zal eens kijken of ik in contact kan komen met de echte bevolking. Die spreken overigens niet zo duidelijk engels. de autochtone bewoner leeft ook niet in grote rijkdom. Er wordt hard gewerkt door iedereen en ze doen dat graag, dat is misschien wel het grootste verschil met ons westerlingen, of in elk geval met mij.
  Bedankt voor de link in elk geval, redstar ook!

 2. Sinds de mens Signapore begon te koloniseren begon ook de ontbossing van dit eiland. Tijgers en andere diersoorten hebben dat moeten bekopen met hun dood aldaar. Echt lovend kan ik daarom echt niet zijn over dit “wonderstaatje”.

 3. Redstar

  Het zet je inderdaad aan het denken. Dat had ik dus ook. Puur de manier hoe ze in 40 jaar zover gekomen zijn.

  @ mikelodeon, In de docu kun je zien dat de overheid voor IEDEREEN zorgt. Wie geen werk heeft, heeft wel een inkomen. Dat dit lager is als dat je werkt is normaal. Iedereen heeft en huis.

 4. Hij staat klaar om bekeken te worden maar ik moet even een rustig momentje uitzoeken. Ik kijk heel geregeld naar Tegenlicht maar deze docu heb ik nog niet gezien. Ik ben benieuwd want ik ben nu echt wel getriggerd om te gaan kijken!

 5. het is me nog niet gelukt te kijken maar het maakt me wel steeds nieuwsgieriger. Ik ben er een paar keer geweest en heb met eigen ogen gezien dat er ook veel armoede is en heb ook gesprekjes aangeknoopt met de locale bevolking. En er zijn ook heel veel ‘gastarbeiders’.Het ziet er heel mooi uit maar er moet ook heel hard gewerkt worden door jong en oud. Het is ook een ijverig volk wat graag vooruit wil en bereid is om hard te werken. Helaas zie je ook in Singapore een grote tegenstelling tussen rijk en arm. Ik hoop vanavond te kunnen kijken want ik ben wel heel nieuwsgierig geworden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.