Centrum Gebrook – Het Kruis

Weer zo’n term uit het grijze verleden van Hoensbroek (of Gebrook, zo u wilt). Midden in het huidige centrum stond destijds een groot wegkruis. Alle grote wegen in naar het centrum toe kwamen daar bij elkaar, op het ANWB Bord is dat goed te zien. Dit gedeelte werd dan ook het kruis genoemd. Normaliter was het er altijd druk, het lag centraal in de oostelijke mijnstreek en was makkelijk te bereiken.e Gebleven zijn alleen nog de straatnaam aanduidingen.

Na de afbraak van de zusterschool (op bovenste foto te zien achter de klok) en het postkantoor werd het wegennet op de schop genomen en ontwikkeld tot wat het nu is. De Kouvenderstraat in het centrum is autovrij en naar de Amstenraderweg, waar ik zelf meer dan 20 jaar heb gewoond, rijdt alleen de bus nog. Een dorp in beweging heet dat dan. Het kruis is er overigens wel nog en staat wat lager richting Hoofdstraat. Maar het is onopvallend, menige inwoner ziet het niet eens staan. Er staan niet eens inwoners op de foto, en dat klopt, op zondagmorgen rond een uur of negen is het er uitgestorven. Veel is er ook door de week niet meer te doen. De meeste mensen verkiezen Heerlen of Maastricht als winkelstad. Daar is de plaatselijke middenstand zelf debet aan geweest. Een mogelijke V&D en Hema werden afgewezen, men was bang voor de concurrentie.

17 Comments

 1. Alles wordt kleiner als je ouder wordt.

 2. zonde dat alles maar verdwijnt en verandert dat zie ik hier ook.
  wordt er niet altijd beter van

 3. Er gaat veel op de schop maar of het er altijd beter van wordt…..?
  groetjes,
  Elmar

 4. Soms zijn verandereing ten goede…

 5. Een dooie boel daar dus! 🙂 Maar er komen wel genoeg mensen naar het kasteel in Hoensbroek?

 6. Als je had verteld, dat deze foto’s op twee totaal verschillende plaatsen waren genomen, dan had ik je ook geloofd.

 7. Als er maar een goede (platen) CD winkel en boekenwinkel zijn daar waar ik woon ben ik al heel tevreden.

 8. het lijkt mij wel een voordeel, geen Hema in Hoensbroek, dan is er altijd nog Maastricht waar men heen kan

 9. Zelfs in Goes hebben we een V&D en een Hema

 10. Toch zonde dat het zo stil is in Hoensbroek en dat de middenstand geen echte reden ziet om zich daar te vestigen. Maar aan de andere kant als je omringd bent door grote steden is het ook wel lekker om daar de drukte te houden en te kunnen genieten van de rust in Hoensbroek.

 11. Dat is behoorlijk veranderd daar…

 12. Ik begrijp dat de Hema aan het Gebrookerplein, dat is op kruipafstand van je beschreven kruispunt.

  Ik kon het me al niet voorstellen, hier staan zelfs Hema’s in de buitenwijken. V&D’s komen veel minder voor.

  Hier in de binnenstad hebben we iets dat ik wel eens zou willen uitzoeken. In de binnenstad zit een kleine Halfords (fietsen en autobanden), die alleen te voet bereikbaar is. 200 meter noordelijkers hebben we een XL-Halfords, die aan een doorgaande hoofdweg ligt en rondom veel parkeerplaatsen heeft. Toch zie ik daar nooit iemand en die in de binnenstad zie ik altijd volk. Ik ben wel benieuwd naar de omzetcijfers van beide zaken. De kans is groot dat die kleine (volgens sommigen onbereikbaardere) winkel het ruimschoots wint.

 13. Wie jij bent? Ken ik je toevallig van een forum of van werk??

 14. Met de tijd mee gaan betekent nu eenmaal dat alle stadscentra er hetzelfde uit gaan zien. Steden verliezen helaas hun eigen karakter. Met dank aan de commercie.

 15. Ja zo heeft de middenstand idd in eigen buik gebeten. Het zijn trouwens niet de zaken die ik in een kern van kleine stad aan zou willen aantreffen. Persoonlijk zie ik liever kleine winkeliers maar ik snap ook heel goed dat det niet altijd meer kan

 16. Er is nu wel een Hema hoor. Die heb jij natuurlijk nog nooit gezien omdat je altijd naar Heerlen of Maastricht gaat.

 17. Tja, tijden veranderen he, maar sommige dingen blijven altijd.

Geef een reactie