Plastic Hero
Plastic Hero

Plastic Hero

Alles stond er vol mee hier in Gebrook (en elders in de gemeente). allemaal reclameborden met dit oranjee kereltje. Niet dat ie er slecht uitziet, maar wat doet die in mijn pinpas. Of in mijn dashboard. Of in de wasmand. Vragen, vragen, vragen. Te pas en te onpas kwamen we dat kereltje overal tegen. Gelukkig is het raadsel ontsluierd en gaan we met z’n alle plastic scheiden van ander afval. Maar hoe moet ik nog even afwachten. Volgens mij hebben we straks weer een kliko erbij, nummertje vier dan. Waar laat ik die dingen… Wel gunstig voor onze hobby uiteraard. Weten we eindelijk wat we met al ons snijafval moeten doen… Recyclen. Oh sorry, ik had niet goed gekeken, dat mag nou net weer niet. Ze moeten ons ook altijd hebben. Zijn we eens enthousiast worden we meteen weer met de grond gelijk gemaakt. Op deze wijze sterft het een langzame dood. Ze kunnen beter net als vroeger weer alles in papier verpakken. Scheelt een bakje

25 reacties

 1. Dankjewel voor de opheldering… Ik vroeg me al een tijd af wat dit nou weer was.

  Hier in mijn (Belgische) gemeente wordt al geruime tijd selectief opgehaald: Twee diftar-bakken (differentiele tarifiering) voor groente/fruit/tuinafval, en voor restafval (worden gewogen voor en na lediging, en je betaald per afgevoerde kilo). Die bakken worden beurtelings opghaald: de ene week de groene, de andere week de grijze (maar wij hebben geen groene, wegens composthoop, en de grijze is maar om de zes weken gevuld). Maandelijks wordt papier opgehaald, en even vaak glas, en tussendoor ook nog een keer de ‘PMD-zak’ (Plastic, metaal, drankverpakking – lees tetrabric).
  In die Vlaamse gemeenten waar het diftar-systeem is ingevoerd, wordt plots veel zorgvuldiger gesorteerd, dat zijn de gemeenten met veruit de laagste afvalfractie in Vlaanderen.

 2. Bij ons de gemeente werken we al een aantal jaren met een maximum aantal huisvuilniszakken. Naargelang het aantal gezinsleden krijg je een hoeveelheid zakken. Heb je er niet genoeg dan kan je er bijkopen maar die worden niet verkocht voor een mals prijsje.
  Daardoor zijn we ook afval gaan scheiden van elkaar. We hebben 1 gewone vuilniszak vol in de 2 weken. Die komen ze dan ophalen. De rest (blik, glas, plastic, spuitbussen…) dragen we naar het containerpark. Want dat komen ze hier nog niet ophalen.

 3. Volgens mij heeft al dat afval scheiden niet zo heel veel nut, ik heb begrepen dat het in de meeste gevallen toch weer op een grote hoop wordt gedonderd. Btw, Gebrook? Dat klinkt Limburgs, en bekend, maar welk plaatsje is het ook alweer?

 4. De gemeentje Deventer is al geruime tijd bezig met een proef, we hebben speciale zakken gekregen om het plastic in te verzamelen. Intussen heb ik twee pedaalemmers in mijn keuken staan. Eentje is een duo bak voor groen en grijs en eentje voor het plastic. Daarnaast komen ze nog papier, blik en glas ophalen. Je moet zo onderhand een stuk aan je huis bouwen om alles gescheiden te kunnen verzamelen!
  groetjes,
  Elmar

 5. Als eerste dacht ik dat dat symbool op de weekmakers in plastic sloeg. Dat spul komt door aanraking van plastic de huid binnen en heeft op termijn gevolgen voor oa de vruchtbaarheid.

  Maar door jouw log begrijp iik dat het om een extra plastic kliko gaat. Zelf heb ik al 0 (nul) kliko’s en zet ik eens per 4 weken een zak gemengd afval aan de weg. Meer produceer ik niet. Dat afval gaat hier in de verbrandingsoven en die maakt er warmte en electriciteit van wat CO2 bespaart.

  Ik heb wel eens de indruk dat het scheiden alleen handig is als het daadwerkelijk iets oplevert. Als het betekend dat vaker een ophaalwagen langskomt, dan begin ik daar aan te twijfelen. Scheiding kan ook heel goed aan het eind.

  Het beste is gewoon te stoppen met producten die veel vervuilen zoals Senseotroep. Naast veel verpakkingsafval wordt ook enorm veel ongebruikte koffie weggegooid.

 6. Afval scheiden is prima, alleen jammer dat het recyclen van plastic nog niet echt van de grond komt. Ik zit in de afval wereld en weet uit ervaring dat er veel meer gerecycled kan worden. Ook met plastic. Maar uit “economisch” oogpunt wordt er nog veel verbrand en gestort. 🙁

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.