Plak plaatjes – by Frank
Plak plaatjes – by Frank

Plak plaatjes – by Frank

Bij het plaatsen van stukjes op je blog of Internetpagina loop je wel eens tegen dingen aan die op eeneeenvoudige manier niet altijd opleveren wat je wil. Bijvoorbeeld het naast elkaar plaatsen van een paar foto’s met behulp van de editor van je CMS. Je kunt ze natuurlijk in een tabel zetten, dat heb ik tot nu ook steeds gedaan. Maar als je CMS een bug bevat zoals afgelopen zondag bleeke met WordPress, dan wordt het vervelend. Ineens stond dit hele blog gecentreerd, alleen maar omdat de foto’s in een tabel waren gezet en vervolgens gecentreerd. Internet Explorer 7e kon dat niet zo waarderen. Omdat de meerderheid van onze lezers dat gebruikt, wordt het tijd voor een andere oplossing.

En dat is eigenlijk makkelijk zat, gewoon een collage ervan maken in plaats van een tabel, en dat gaat zowel met Gimp of Photoshop, of andere editors, dat maakt niet uit. Ik geef het voorbeeld hier weer met Gimp. Maar het gaat vandaag meer om het idee dan om de handelingen zelf, want de meeste van ons kunnen wel “knippen” en “plakken”.

Het makkelijkste is het om te beginnen met een nieuwe afbeelding, en daar de diverse foto’s weer in plakken.

Samengevat zijn dit de handelingen die je moet doen:

Start Gimp (of een andere editor) en maak een nieuwe afbeelding. Ik zelf heb hier 610 x 460 gebruikt omdat dit voor mij het beste uitkwam. De foto’s die ik er met knippen en plakken ingezet heb, heb ik eerst verkleind naar 300 pixels breed. Zo houd ik dan mooi 10 pixels in de midden over om ze een beetje van elkaar af te zetten. Kan ook meer zijn als je bijvoorbeeld wat tekst er tussen wil zetten (of minder natuurlijk).

Wat je verder moet doen is het verkleinde ingevoegde fotootje steeds selecteren, en plaatsen daar waar je hem hebben wil. Dit doe je met de move – tool

Als je na het plaatsen met de muis ergens in het witte deel van de nieuwe afbeelding klikt, dan wordt de ingevoegde foto verankerd op de achtergrond. Daarna kun je hem niet meer verplaatsen. En zo ga je verder met iedere foto.

Alles bij elkaar ben ik misschien 10 minuten bezig geweest om deze collage te maken. Inclusief het zoeken naar een paar foto’s die ik wilde gebruiken daarvoor. Hieronder de 4 foto’s, die ik zo bij elkaar heb gezet. Het zijn foto’s waarmee ik met behulp van Picasa 3 wat met de kleuren heb zitten spelen. Behalve de foto met dee molens die ik bij de Zaanse Schans heb gefotografeerd, zijn de drie andere foto’s hier in Zuid-Limburg gemaakt, en wel in de buurte van Meerssen.

Je kunt natuurlijk vanuit zo’n collage eventueel ook weer door laten linken naar de afzonderlijke grote foto’s als je dat wil, zelfs door de foto’s in de collage afzonderlijk aan te klikken. Maar dan komt een beetje html-kennis om de hoek kijken. Trefwoorden hierbij zijn area, shape, coords en map. Maar dat is een ander verhaal.

e

16 Comments

  1. Tja, en zo is er altijd wel iets wat dwars zit, zeker in IE …
    Bij mijn weblog bleken er gisteren ineens allerlei foutmeldingen te verschijnen in IE als gevolg van een embedded filmpje … 🙁
    Doe mij Firefox maar.

  2. Altijd handig dit soort tips want daar kan je medebloggers verder mee helpen.

    OT: ik las na vandaag even een blogpauze in. Heb nog zoveel dingen te doen waar ik niet aan toekom. Je ziet vanzelf weer een logje/reactie verschijnen als ik weer aan het bloggen ben!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.