Het staat er gekleurd op – door Frank
Het staat er gekleurd op – door Frank

Het staat er gekleurd op – door Frank

Deze week kreeg ik van een collega een foto aangeleverd die duidelijk veel te blauw was geworden. Hij had al met Picasa 3 geprobeerd het teveel aan blauw er af te halen maar dat was niet gelukt.

Nou wordt, voor zover ik weet, bij het maken van een foto, door ieder merk camera, bij de foto ook informatie weggeschreven over de omstandigheden waaronder de foto gemaakt is, informatie over wel of geen flits, diafragma, sluitertijd, iso en ook de instelling van de witbalans ofwel de kleur van het licht. De zogenaamde “exif”- informatie. Bij deze foto stond de witbalans op “tungsten” wat zoveel betekent als gloeilampen-licht. Dat verklaarde dus ook de blauwe kleurzweem. Maar geen nood zoiets is te redden. In Gimp had ik die zweem er met een paar muisklikken vanaf.

Hoe doe je zoiets? Open de foto in Gimp. Ga in het menu naar “color” en dan naar “levels” rechtsonder zit een pipetje en als je je muis er boven houd geeft hij aan dat je met dat ding een witpunt kunt bepalen. Het enige wat je dan nog moet doen is met het pipetje op de kleur wit klikken ergens in de foto. Het wit wordt dan echt wit gemaakt en de rest van de foto wordt precies zo aangepast. De foto in kwestie had een witte kleur in een stukje kozijn op de rechterkant van de foto. Daarna klik je op OK. De zweem is daarmee weg. Als je verder niets meer wil doen dan is de foto hierbij klaar.


Dit soort bewerkingen kan met de meeste fotobewerkingsprogramma’s gedaan worden. Met de ene nog makkelijker dan de andere. Bijvoorbeeld Adobe Lightroom kan zoiets ook nog in “batch” (veel foto’s automatisch de zelfde bewerking geven achter elkaar). Dat kan Gimp niet.

Om de foto verder af te maken heb ik vervolgens in deze foto de schaduw nog wat lichter gemaakt met behulp van de dialoog “curves“. Hiervoor ga je in het menu naar “color” en dan “curves“. In onderstaande dialoog heb ik door het onderste deel van de lijn wat naar links te zetten de schaduwen lichter gemaakt en de lichte kleuren ietsje donkerder door bovenin de lijn iets naar rechts te zetten. Vervolgens op ok klikken en klaar.e Zo, dan heb ik meteen al een beetje laten zien wat je met “curves” kunt doen. Dat hebben de meeste fotoprogramma’s namelijk ook in huis.


Hieronder dan het uiteindelijke resultaat:

Overigens staat bij de meeste mensen de camera-witbalans in de auto-stand zodat de blauwzweem niet zo gauw zal optreden. Maar als je vaker experimenteert, dan staat dit wel eens anders en kan het ook vergeten worden terug te zetten. En dat gebeurt ons fervente amateurs allemaal wel eens.


20 Comments

  1. Ik werk al jaren zowel professioneel als voor de hobby met Photoshop. Hoewel: voor de hobby liever niet. Mijn eigen werk moet puur zijn en blijven. Van Gimp heb ik overigens nog nooit gehoord.

  2. temperatuur van foto’s kun je ook goed bewerken in Adobe’s Lightroom. dat is een veel slankere applicatie dan bijvoorbeeld photoshop en veel eenvoudiger te hanteren.
    verschil met jouw methode is, dat het effect van de temperatuurkeuze direct zichtbaar is in de foto, maar ook net zo eenvoudig weer is terug te zetten.
    als zo vaak: er zijn vele wegen die naar Rome leiden 🙂

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.