Gebrook – Marechausseekazerne.

Energiebedrijven leveren stroom, de tarieven zorgen voor de spanning.


In Hoensbroek stond vroeger een kazerne van de Koninklijke Marechaussee. De brigade in Hoensbroek werd daar gelegerd vanaf 1 november 1911 en werd opgeheven op 1 maart 1943. Daarna werd deze weer in gebruik genomen van 1 januari 1949 en gesloten op 1 oktober 1954. Het was een prachtige kazerne en gelegen op de hoek van de Nieuwstraat en de Wilhelminastraat. De brigade werd destijds opgezet om orde te bewaren bij de grote toevloed van arbeiders bij de mijnen. Daarnaast werd de brigade diverse malen ingezet voor het neerslaan van stakingsacties van mijnwerkers. Hoensbroek kende in die tijd nog veldwachters voor de politietaken. Toen het inwonertal snel begon op te lopen werd dat al gauw gemeentepolitie. Na het vertrek van de Marechaussee is het het gebouw een tijd als politiebureau gebruikt en later werd gesloopt voor het plegen van nieuwbouw. Jammer dat men net dit unieke pand heeft afgebroken. De foto’s zijn ongeveer op dezelfde plaats genomen en zijn aanklikbaar voor een grotere afbeelding.


16 Comments

 1. Ja, dat is wel een heel ander zicht, jammer he dat vaak die oude gebouwen verdwijnen.
  Hele goeie spreuk ook vandaag!!!!

 2. even een beetje o.t. maar ik vind je ‘dagspreuk’ of hoe je het blauw ingekaderde spreuk of witsigheid ook noemt, erg geslaagd vandaag 🙂 Waar haal je ze toch vandaan?

 3. Ah, de veldwachter! Dat leek verdwenen maar in Amsterdam kennen wij de zogeheten buurtregisseur (m/v): een figuur, soms in politie-uniform, die bemiddelt bij burenruzies en jongeren vertelt dat zij de wikkels vna hun marsrepen netjes in de prullenbak moeten werpen.

 4. Niet elke vernieuwing is een verbetering. Dit geldt overigens niet voor je weblog. Die ziet er na de ombouw erg aantrekkelijk uit. Dat had ik nog niet laten weten

 5. Daar is het nogal veranderd zeg. De oude situatie lijkt me mooier

 6. Het is bepaald geen verrijking, deze vernieuwing. En wat die spreuk betreft: hoogspanning zelfs

 7. LOL – die spreuk…

 8. Tja, er is in de loop van de tijd veel fraais verloren gegaan. Maar ja, stilstand is achteruitgang …

 9. Goede spreuk Me!
  Jammer dat er zoveel mooie oude gebouwen moeten sneuvelen voor nieuwbouw.
  Maar ik een klein landje kan dat helaas niet altijd anders denk ik.
  groetjes,
  Elmar

 10. dat is nou echt jammer van zo,n mooi pand.
  en dat allemaal voor nieuwbouw

 11. Inderdaad heel jammer dat dit afgebroken werd!! En dan zetten ze er ook nog zo’n lelijke bakstenen blok in de plaats… ik begrijp dat niet.

 12. Nou, dat afbreken hadden ze beter niet kunnen doen.
  Breek het nieuwe maar af en zet het oude er maar weer neer!

 13. kort verhaal, maar wel duidelijk.

 14. Dat oude pand was een stuk mooier

 15. Zonde dat alles maar vernieuwd moet worden

 16. Het is gewoon misdadig, zo lelijk als er sinds de oorlog gebouwd is. Laatst zag ik een foto van het oude station van Tilburg, dat was ook veel mooier dan het huidige.

Geef een reactie