Gebrook – Marechausseekazerne.
Gebrook – Marechausseekazerne.

Gebrook – Marechausseekazerne.

Energiebedrijven leveren stroom, de tarieven zorgen voor de spanning.


In Hoensbroek stond vroeger een kazerne van de Koninklijke Marechaussee. De brigade in Hoensbroek werd daar gelegerd vanaf 1 november 1911 en werd opgeheven op 1 maart 1943. Daarna werd deze weer in gebruik genomen van 1 januari 1949 en gesloten op 1 oktober 1954. Het was een prachtige kazerne en gelegen op de hoek van de Nieuwstraat en de Wilhelminastraat. De brigade werd destijds opgezet om orde te bewaren bij de grote toevloed van arbeiders bij de mijnen. Daarnaast werd de brigade diverse malen ingezet voor het neerslaan van stakingsacties van mijnwerkers. Hoensbroek kende in die tijd nog veldwachters voor de politietaken. Toen het inwonertal snel begon op te lopen werd dat al gauw gemeentepolitie. Na het vertrek van de Marechaussee is het het gebouw een tijd als politiebureau gebruikt en later werd gesloopt voor het plegen van nieuwbouw. Jammer dat men net dit unieke pand heeft afgebroken. De foto’s zijn ongeveer op dezelfde plaats genomen en zijn aanklikbaar voor een grotere afbeelding.


16 reacties

  1. Ah, de veldwachter! Dat leek verdwenen maar in Amsterdam kennen wij de zogeheten buurtregisseur (m/v): een figuur, soms in politie-uniform, die bemiddelt bij burenruzies en jongeren vertelt dat zij de wikkels vna hun marsrepen netjes in de prullenbak moeten werpen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.