Linne – Waterkracht Centrale

De belastingdienst, leuker kunnen we het niet maken… (Niet vergeten!)

Linne is een klein dorpje onder de rook van de Clauscentrale in Maasbracht. In de Clauscentrale wordt met twee gasgestookte eenheden stroom opgewekt, heel veel zelfs (640 MW elk), een klein lichtpuntje hierbij is dat er ook groene stroom met plantaardige olie gemaakt kan worden. In tegenstelling tot Maasbracht is Linne helemaal groen. Daar ligt naast de stuw van Linne een Waterkracht Centrale. Hier wordt jaarlijks voor zo’n 10.000 huishoudens stroom opgewekt.Veel is er niet te zien, want alle activiteiten vinden onder waterniveau plaats. De foto’s geven u toch een indruk van wat zich daar afspeelt. Ook aan de vissen is gedacht. Er is een vistrap gemaakt waar de vissen op een natuurlijke wijze tegen de stoom in naar boven kunnen zwemmen. Over de stuw mag je heen lopen en dan kom je uit bij de maasplassen. Een stuk natuur waar Konikspaarden en Galloways grazen en waar het bij goed weer fijn wandelen is. Alleen, die grote Galloways zijn niets voor Antoinette, daar moet ik dus alleen naartoe. De foto’s zijn allen aanklikbaar voor een groter exemplaar.e Morgen een verrassing, met de billen bloot bij MacDreck.

Vistrap Galloway
stuw opwekker

19 Comments

 1. Inderdaad een erg onbekend, maar ook lastig toegankelijk stukje Midden-Limburg, en daarom juist misschien wel extra de moeite van het bezoeken waard, zo weet ik inmiddels ook.

 2. Zo zijn er meer prachtige plekjes in Nederland. Ik heb mij voorgenomen daar dit jaar veel meer van te gaan zien. Het liefst samen met de kinderen want hun verwondering is nog zo echt.

 3. Ja, een heel mooi stukje Limburg..!!
  Prachtige foto’s.
  En bedankt voor de herinnering, van hier boven.
  Fijne maandag.

 4. Ik heb ook liever dat ze achter een draadje staan, je weet maar nooit met die grote beesten.

 5. Je spreuk; ik vraag me altijd af waarom mensen zo’n hekel hebben aan de belastingaangifte invullen, het is zo gedaan en het hoort gewoon bij ons sociale stelsel, waar we allemaal van profiteren van tijd tot tijd… dus hoezo leuker kunnen we het niet maken, dat hoeft toch ook niet…

 6. Het klinkt me interessant in de oren.. Wie weet ben ik eens in de buurt.

 7. Een collega van ons woont in Linne. Leuk om iets van zijn omgeving te zien.

 8. Mooi informatief verhaal.
  Vooral de foto van die vistrap vind ik erg mooi.
  Zoveel verval kennen we hier niet.

 9. Met de billen bloot????
  Tot morgen!

 10. Sinds een aantal jaren weet ik wat een vistrap is. Knotwilgen ken ik al veel langer, oer Hollands, prachtige foto, houd hem bij de hand, misschien kun je hem eens insturen voor een wedstrijd.

 11. Alles ij leuker dan de belastingdienst

 12. Galloway..nooit van gehoord, weer wat geleerd dus..mooi hoor je foto’s!

 13. Zouden we meer moeten doen, waterkrachtcentrales bouwen, moet kunnen met al die rivieren!
  Mooie (leerzame) foto’s Me!
  groetjes,
  Elmar

 14. mooi plekje daar zeg,
  zo zie je maar weer,
  nederland is best mooi.

  off topic, machine wast wel maar centrifugeert niet meer

 15. De Ijssel staat weer hoog. En kan veel water voor stroom gaan zorgen.

 16. Of het nu een Galloway is of een koe.Het is een mooi beest.

 17. Er wordt gelukkig steeds meer aan de natuur gedacht.
  De plaatjes zijn wonderschoon!
  De eerste drie tenminste.

 18. ik zie ook niet zo uit naar een ontmoeting met die beesten

 19. Thijs Belgers

  Wie durft er nog te spreken van een waterkrachtcentrale waar Groene Energie wordt geproduceerd? Door de wkc Linne sterft 30% van de paling en 24% van de jonge zalmen die stroomafwaarts dwars door de turbine gaan. De vistrap is alleen geschikt voor stroomopwaarts zwemmende vissen. Wie beweert dat de vistrap de vissen beschermt voor de turbines heeft er dus niets van begrepen. Alleen een mechanisch visgeleidingsysteem in de vorm van een Fijnrooster dat de vissen om de turbines stroomafwaarts geleidt maakt Groene Stroom mogelijk. Tot nu toe is de ECI wkc in de Roer bij Roermond de enige in ons land waar zo’n zogenaamd Fijnrooster is aangebracht. De stroomproducenten vinden dit rooster met bijbehorende reiniger te duur, maar strijken wel miljoenen subsidies op van de belastingbetaler.

Geef een reactie