Citroen SM 1970 – 1975

De een vond hem foeilelijk en de andere vond hem prachtig, de Citroen SM. Iedere keer als ik in Maastricht kom en bij de citroen verzameling modelauto’s die daar in de etalage staan langs kom denk ik alleen aan die auto. Het strijkijzer was natuurlijk veel mooier, maar de lage modellijn van deze SM, een platgeslagen DS21, de luxe, de Maseratimotor. Dat alles maakte dit model tot een gewild exemplaar, maar helaas voor weinig mensen betaalbaar. Er werden in de productiejaren dan ook maar 13000 van gemaakt. Kenmerkend voor deze auto waren uiteraard de beroemde hydropneumatische vering en de diravi besturing, die deze wagen een bijzonder plezierig stuurgedrag gaf. Daarentegen was het wel noodzakelijk een maseratie monteur onder je vrienden te hebben voor het onderhoud aan de motor en daar waren er niet zoveel van. Toch een echte klassieker en een plaats waard op deze blog.

18 Comments

 1. Best mooi wagentje

 2. Een auto van een onvergetelijke schoonheid, die plotseling uit het straatbeeld en het zicht was verdwenen. Jammer genoeg!

 3. Het is een van de mooiste van Citroen, een kennis van ons heeft er twee, een goudkleurige en een blauwe, hij heeft zelf een garage en repareert alles van Citroen. Mooi spul! Wij hebben zelf diverse Eenden versleten, een paar Aca-Diane’s en 1 CX 25 GTI, nu rijden we een C5, eigenlijk willen we dus niets anders dan Citroen, het zijn topauto’s.

 4. Mooie auto!
  Ik had hem nog nooit gezien.
  Weer een gebrek in mijn opvoeding minder! 😉
  groetjes en nog een fijne zaterdagavond!
  Elmar

 5. Wat een beauty’s 😀 Maar goed, ik ben dan ook een all-time Citroen DS, CX en d’n dizze fan

 6. Ik vind hem prachtig, en dan is die blauw mooier dan geel!

 7. Nee, deze is me echt wat te groot … ik zou hem hier op ons parkeerplaatsje niet eens kwijt kunnen …

 8. nee dit is niet mijn ding,

  wel apart

  fijn weekend

 9. ik vind deze ook erg mooi, het design is gewoon heel apart en typisch citroen natuurlijk

 10. Deze ken ik niet. Het valt bij mij onder de naam slagschip

 11. Da,s een mooi karretje, nu nog een electromotor er in .

 12. Een prachtauto natuurlijk. Ik kan er redelijk wat aan doen, maar niet alles. Een kennis van me, een oude knar, kan met zijn ogen dicht zo’n auto repareren

 13. Cruijff had deze auto ooit als leasebak, meen ik.

 14. Hij heeft wel wat weg van het strijkijzer, ik vind hem wel mooi hoor 🙂

 15. Met recht een klassieker. Ook al omdat citroen indertijd ver vooruitstrevend was met hun techniek en design.
  Ik vind het niet de mooiste Citroen, maar lelijk zou ik deze ook niet willen noemen.

 16. Nee, dit is niet mijn favoriet.
  Maar toch een fijn weekend.

 17. Onze overbuurman reed eind jaren 70 met zo’n Maserati Citroen rond. Achter het glas bevonden zich meedraaiende koplampen. Echt een klassieker deze Limo.

 18. Zo’n goudkleurige zag ik laatst hier in de buurt staan!

Geef een reactie