Nog even over vorige week – door Frank
Nog even over vorige week – door Frank

Nog even over vorige week – door Frank

Vorige week, het stukje over het jaar 2025, kwam bij mij in gedachte, nadat ik ergens gelezen had dat er nog steeds PC’s zijn met Windows 95 erop. Dit gecombineerd met de actualiteit van de dag en een mijmering over hoe we over 15 jaar tegen de moderne techniek van nu aankijken was voldoende inspiratie om het te schrijven. Het enige wat science fiction genoemd mag worden is de manier van reizen en de onbeperkt voorradige schone energie die voor alles ingezet kan worden.

Bos en Balkenende die iets revolutionairs bedenken is natuurlijk pure fictie onzin. Het was meer de ergernis van het moment. Beide heren vergeten dat afzonderlijk hun kiezers een minderheid vertegenwoordigen in Nederland. Minderheden die regeren. Hoezo democratie. Achterkamertjespolitiek en partijpolitiek is het. Ik heb het gevoel dat de “kredietcrisis” voor alles misbruikt wordt.

Wat geen science fiction meer is is de door mij geschetste camera. Het zit er tegenwoordig al in, of de techniek bestaat maar nog niet samen. Je kunt de exif standaard best uitbreiden met een veld voor de coerdinaten. De foto’s kunnen dan middels software (geotagging) aan de exacte plaats verbonden worden. De informatie uit die plaats kan dan uit de wikipedia gekoppeld worden. Iedere programmeur kan dat realiseren. De hardware is beschikbaar, denk maar aan Tomtom en Garmin bijvoorbeeld. Bluetooth en wifie is ook geen fictie, er is vast wel ergens plaats in de body. Trouwens Tomtom gecombineerd met camera in een apparaat kennen we ook al, maar dat heet telefoon, want je kunt er ook nog mee bellen.

Een beetje spiegelreflex heeft tegenwoordig “live view” en sommige merken zelfs “live preview” waarmee je de effecten van witbalans, schaduwaanpassingen en ingebouwde creatieve filters meteen kunt zien. Gezichtsherkenning en scherpstellen, geen probleem. Inzoomen op het lcd scherm en hiermee nauwkeurig scherpstellen, kan ook. Creatieve filters, waarmee je in de camera al Popart, HDR, soft focus, zonsondergangen, zwart wit sepia, ingekleurd zwart wit enz. maakt is tegenwoordig standaard. De scene-programma’s voor spelende Kinderen, High Key, Low Key, natuur, macro, kaarslicht, zonsondergang, vuurwerk, documenten, panorama, strand en sneeuw, onderwater, je hoef de camera maar te vertellen wat je wil, en hij stelt het voor je in. En als ik dat allemaal zo terug lees, behoor ik kennelijk nog tot een groepje van “die-hards” wat nog steeds zelf zijn diafragma en sluitertijd wil instellen. Ik denk dat ik tot een minderheid behoor. Mischien is de “AUTO” stand zo gek nog niet.

Over 15 jaar denke ik misschien terug aan de “primitieve” camera’s en computers van 2009. En bedenk goh en dat was hyper modern toen. Misschien schrijf ik dan wel een stukje over 2040.e “Es God beleef”, zeggen ze hier in Limburg. “Inch Allah” in Arabisch sprekende landen.

Onderstaand was 15 jaar geleden spectaculair revolutionair:

12 Comments

  1. Die techniek ontwikkeld zich in oorverdovend tempo nog niet zo lang gelden reden we met de stratenaltas door het land en straks tiep je een bestemming in en rijdt je auto je naar je bestemming!
    groetjes,
    Elmar

  2. ria

    ’t Gaat steeds sneller. Prachtig dat het er allemaal in past en dan ook nog eens ermee om zien te gaan…
    Voor mij werkt de auto stand uitstekend, al probeer ik weleens iets anders, vaak is het resultaat beter.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.