3 maal is scheepsrecht – door Frank
3 maal is scheepsrecht – door Frank

3 maal is scheepsrecht – door Frank

Eindelijk is het gelukt. Geen regen geen wind, bijna donker, kortom tijd voor nachtfotografie. Afgelopen zondag een fijne wandeling gehad in Maastricht met collega Sjoerd en we hebben enkele nachtfoto’s kunnen maken. En ik ben heel blij met het resultaat! Normaal fotografeer ik met mijn Canon S3 IS, maar deze keer had ik de beschikking over een Konica Minolta Dynax 7D spiegelreflexcamera. Een loei van een camera, en zo zwaar als een stoeptegel, maar je kunt er wel hele mooie foto’s mee maken. De camera is, inclusief enkele objectieven, geleend. Ik mag hem een tijdje lenen om te kijken hoe fotograferen in “raw” bevalt. Mijn Canon kan dat niet (er bestaat wel firmware hiervoor, maar dat is toch behelpen). Fotograferen in “raw” is wel een handeling of wat meer met de PC, voordat je de foto klaar hebt voor presentatie, maar het heeft ook zijn voordelen heb ik gemerkt.

Aangezien ik niet graag sjouw, had ik maar een objectief meegenomen. Een 18 x 70 zoom, en een extra accu in de broekzak. Dat heb ik me dus ook voorgenomen, als ik ga fotograferen gebeurt dat met een vooraf gekozen lens, de rest blijft thuis.e Een statief had ik natuurlijk wel bij me, want dat is onontbeerlijk als je in het donker foto’s gaat maken.

De bedoeling is om zelf binnenkort een Digitale spiegelreflex aan te schaffen. Ik twijfel nog tussen de Sony Alpha 300 of 350 en de nieuwe Olympus E-620. Elk ander merk is voor mij eigenlijk uitgesloten, omdat ze nu eenmaal geen kantelbaar LCD-scherm hebben. Dat ben ik zo gewend van mijn Canon S3 IS, dat ik niet meer zonder wil. Ik neig het meest naar de Sony Alpha, omdat die een betere handgrip heeft dan de Olympus. Maar eerst ga ik alle reviews nog maar eens doornemen.

Hieronder enkele foto’s van afgelopen zondag.e (je kunt er met de muis op klikken voor een groter exemplaar.)

19 Comments

 1. Knappe foto’s!! Vooral dan de eerste! Die vind ik echt goed! Met een statief genomen!
  P.S. De japanse tuin is wel mooi om te zien, gisteren was het best een trieste dag maar de bloesembomen gaven de tuin toch wat vrolijkheid. Jammer genoeg laat de rest van de natuur nog wat op zich wachten. Maar met een beetje meer groen is het daar nog mooier. Een van de volgende dag zie je meer kiekjes van het park. Misschien krijg je dan een indruk van hoe het is. Misschien kan je het koppelen aan een andere activiteit, bijvoorbeeld Bokrijk. Als je toch in de buurt bent of het oude Kerkhof van Hasselt…

 2. Het zijn allebei knappe foto’s. Als ik een keuze moet maken, ga ik voor de eerste.
  Ik ben tot nu toe erg tevreden over mijn Canon SX1 IS. Lekker alles met 1 lens kunnen doen en in RAW kunnen fotograferen heeft zo zijn voordelen.

 3. Eh… ik vind ze beiden mooi. De bovenste is lekker vervreemdend, de onderste zet mij aan tot spannende verhalen bedenken! Ik heb een ….waar istie, even kijken Canon A460 (hahaha) en zomers fotografeer ik nog graag ouderwets met mijn exacta met bovenzoeker. Dat is voor mij denk ik net zoiets als dat kantelbare scherm voor jou… šŸ˜‰

 4. het is natuurlijk een illusie om te denken dat een gimmick (kantelbaar) voor betere foto’s zorgt. jij bent de fotograaf die mooie platen maakt, ongeacht het type camera.
  basta!

 5. Prachtige foto’s Frank!
  Ik heb een Canon 450D (met 18-200mm IS lens) en een Canon S5 IS. Ik gebruik ze beide, ze vullen elkaar wat mij betreft mooi aan.
  groetjes en sterkte met het maken van je keuze!
  Elmar

 6. ik heb zelf de canon 350D al 4 jaar en nog nooit geen 1 probleem mee gehad,
  ben een liefhebber van canon.
  sicces met kiezen, de foto,s kijk ik thuis vanavond, helaas niet te zien hier

 7. Het kantelbare LCD scherm gebruik je alleen als je mbv statief foto’s maakt, anders gebruik je met een spiegelreflex altijd de zoeker. Dat heeft ook/vooral te maken met het stevig vasthouden van de camera, die kan je niet als een compactje een meter voor je houden. De Olympus zou wat mij betreft afvallen door zijn aparte formaat censor en zijn beperkte compatibiliteit met andere merken. Over Canon zijn op internet veel klachten te lezen mbt duurzaamheid. Ik zou ook Nikon in overweging nemen. Zelf heb ik een Minolta Dynax5d en kijk oa naar de prijzen van de Nikon d90 als opvolger van de Nikon. De Sony D300/350 wordt volgens mij ook heel goed getest, met als voordeel dat je op marktplaats goedkoop aan (goede!) 2ehands Minolta lenzen kan komen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.