Wildpark Gangelt en de zwijnen
Wildpark Gangelt en de zwijnen

Wildpark Gangelt en de zwijnen

Wildpark Gangelt – Blauwe Arend Wildpark Gangelt – een voorbijganger
Wildpark Gangelt – Wild Zwijn Wildpark Gangelt – Wild Zwijntjes

Vlak over de grens bij Schinveld ligt het duitse plaatsje Gangelt. Daar waren we gisteren en hebben we onze benen gestrekt voor een wandeling door het wildpark. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik al meer dan 56 jaar daar niet verder dan een kilometer of tien vanaf woon, en er nog nooit geweest was. Wat ik erger vind is dat ik al die jaren wat gemist heb. Een fantastisch stukje natuur wat langs de voormalige neutrale weg van Schinveld naar Komningsbos ligt. Het is een soort Mini Zoo met alleen maar inheemse dieren. Steenarenden, beren, lynxen, wolven, elanden, herten en ga zo maar door. Wat ik in het bijzonder wil noemen zijn de wilde zwijnen. Het komt niet vaak voor dat er een mini wild zwijn voor je voeten loopt… Ma, of pa zat vertwijfeld aan de andere kant van de draad te kijken. Met enige drang heb ik het beest weer verenigd met de familie, na eerst het beestje op de gevoelige plaat chip te hebben vastgelegd. Antoinette vond het maar niets. Ik vond het super om zo dichtbij met die beesten in aanraking te zijn. Uiteraard was er nog veel meer te doen. In het park zit een bijenvereniging, die startende imkers voorlichting geeft. En u vind er ook de Europese wilde kat, een klein beetje agressiever dan onze twee katten, maar zeker zo mooi. Voor wie eens wil gaan kijken zet ik hier de link (in het Nederlands): Wildpark Gangelt. Het spijt me voor de vele foto’s, ik kon gewoon geen keuze maken.

Wildpark Gangelt – Hert Wildpark Gangelt – Bijenkorven
Wildpark Gangelt – Europese wilde kat Wildpark Gangelt – Europese wilde katten

19 Comments

 1. Anoniem 2

  Ps. Ik heb destijds ook foto’s gemaakt van de haas en het afgeslachte ree. Het kan zijn dat de haas was vol geduwd met gif om zo roofdieren te doden waardoor de “concurrentie” voor de stropers verminderd, of omdat de haas zo beschadigd was dat deze niet meer geschikt was voor consumptie. Deze lag inderdaad half begraven onder de grond. Ik vraag me ook af waarom je zoiets zou doen. Is het puur voor de kick of heeft het te maken met financieel gewin? Vorig weekend ben ik hier nog gaan wandelen en trof ik 2 afgeslachte reeën aan. Er lagen een stuk of 8 afgehakte poten, vacht, en een grote kop waar aas etende kevers op zaten. Ik ben bang dat de populatie van wild hier sterk achteruit gaat als dit zo door blijft gaan.

 2. Anoniem

  Waar vroeger het “wildpark/safari” was net over de grens bij Sittard (Tüddern), ligt nu nog alleen “het wald”. Op deze plek wordt regelmatig (volgens mij illegaal) gejaagd op o.a. reeën en hazen. Ik heb foto’s gemaakt van slacht afval dat ik tijdens een wandeling aantrof, aan de bosrand rondom de velden die eromheen liggen. Het slachtafval wat ik deze keer aantrof was een aan flarden gescheurd ree, waar alleen nog haar kop, een onderpoot en vacht lag. Ook lag er een kapot geschoten haas half onder de grond begraven, waarvan het achterstuk aan flarden was geschoten. Ik vraag me af of dit het werk is van “echte jagers”, of van stropers. Op deze plekken waren tevens diverse voederplekken aangelegd, waaronder likpalen, maiskolven, bieten, aardappels en zaden. Deze praktijken zijn echter al jaren aan de gang, aangezien ik dit een paar jaar terug ook al regelmatig aantrof in dit bos. Zelf ben ik een groot dieren liefhebber en heb dit altijd afschuwelijk gevonden. Ik vraag me al jaren af of er wilde zwijnen leven in dit bos. Ik heb er zelf nog nooit een gezien namelijk.

  1. Anoniem 2

   Ik heb destijds exact hetzelfde gezien in dit bos als hierboven vermeld. Zelf wandel ik ook al jaren in dit bos. Hier heb ik als kind veel wild gezien; o.a. reeën, hazen, vossen en fazanten. Wilde zwijnen ben ik nog nooit tegengekomen en heb me ook altijd afgevraagd of die hier leven. In al die jaren heb ik veel kadavers gevonden. Ik vermoed dat dit het werk is van stropers, hoewel er ook verschillende jachthutten zijn gebouwd en er in het verleden geregeld een rode vlag ophing bij de toegangspaden van het bos, als waarschuwing dat er op dat moment gejaagd werd. Ik zou de stroperij graag ergens willen melden in de hoop dat er iets aan gedaan wordt, maar heb geen idee waar dit zou kunnen.

 3. ja, zo zie je toch maar weer dat een grens toch echt een grens is, ik kijk ook nooit aan de overkant, en toch schijnt het daar ook erg mooi te zijn.
  En als ik de stap neem, is het vast net als bij jou.

  Alleen dan niet zo geweldig, denk ik.

 4. Ik ben er heel vroeger met mijn ouders geweest, zo’n vijfendertig jaar geleden. Ook in Teddern, trouwens, daar was zo’n safaripark, maar dat ligt noordelijker, geloof ik. Ik kan me nog een vrouw herinneren met een zak voer die door een dromedaris achtervolgd werd, hahaha.

 5. Plaatsen dichtbij worden zelden bezocht, men gaat liever wat verder op stap.
  Leuke foto’s heb je er gemaakt. Zijn het wel aardige beestjes of moet je er toch voor uit kijken?

 6. Prachtig, Sjoerd!
  Toch mooi, dat je dit prachtige gebied na 56 jaar hebt ontdekt.
  Zo zullen er ongetwijfeld nog meer mooie plekjes in de buurt zijn. Als je daar nu de komende jaren in rustig tempo af en toe eens eentje van ontdekt, dan ben je helemaal op de hoogte tegen de tijd dat je er dagelijks van kunt genieten. 🙂

 7. Je hebt het in ieder geval nu ontdekt. Ga er maar vaak heen. Verontschuldig je maar niet voor de vele foto,s die je hier hebt geplaatst, ik vind het zelfs nog aan de magere kant. Heel mooi.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.