Carboon

Mar leef is mien land mich ummer geblieve, wie ’t woar,? wie ’t is en wie ’t och weed !

Ik weet niet meer hoe het tot stand kwam, maar op een gegeven moment zat ik ergens op een zender te kijken naar een natuurzender met Limburg in de hoofdrol. De aanleiding weet ik niet meer, maar het ging om de achtergrond muziek. Plots schoot mij een groep te binnen die in de tijd vlak na de mijn-sluitingen flink aan de weg timmerde hier in het zuiden. Carboon heette de groep, en ze brachten een LP uit, voor de iets jongere lezers, dat was de voorganger van de CD en je had een platenspeler nodig om de muziek te beluisteren, anno 1967 geloof ik. Het onderwerp was uiteraard beperk, en door het dialect de doelgroep ook, maar vooral de eerste LP, ‘witste nog koempel’ was een hit hier en vertolkte de stemming die toen heerste. De tweede LP, ‘Der letste koempel’ was kwalitatief beter uitgedacht, maar de aandacht was al verflauwd. Normaliter staat hier geen linkje, maar voor een keertje mag dat wel. Een link naar Youtube…

16 Comments

 1. Ik vond het altijd al een prachtig lied. Het fimpje onderstreept de nostalgische gevoelens des te meer…

 2. Met warm weer kijk ik helemaal geen TV. Wat ik bv nu zie zijn prachitge boeken op schoot. En voeten in het heldere zeewater.

 3. mooi eer betoon van het leven met de mijnen ondersteund door prachtige fanfare muziek.

 4. Mooi hoor! … de naam Carboon zegt me niets, maar ‘witste nog koempel’ juist wel!
  En ik versta ieder woordje 😉

 5. Och, uitzondering, het is wel internet waar je je op begeeft, juist dan mag je alles tonen wat je maar intereseert.

  Maar goed, dit eerste is niet echt verstaanbaar, maar het geeft wel een aardige sfeer weer.
  Het doet wel Limburgs aan, door de bloasmuziek.

 6. Van mij mag je wel vaker een uitzondering maken!

 7. Prachtig dat Limburgse dialect!
  De historische beelden zijn echt super! 🙂
  groetjes en vast een fijne vakantie!
  Elmar

 8. De fijne nuances in de tekst gaan bij mij verloren, maar de beelden zijn mooi, en die begrijp ik wel.

 9. Mijn Limburgs is wat roestig merk ik… LOL

 10. Prachtige beelden, wat een sentiment… ik hou daar wel van 😉

 11. Dat Limburgs versta ik wel. Leuk, ik denk het stof te kunnen horen zo nu en dan 🙂

 12. noooooooooit van gehoord.

 13. gatsakke, ik versta er geen moer van 🙁 wel mooie beelden en af en toe denk ik flarden te kunnen begrijpen 🙂

 14. Mooi hoor, goed dat je het geplaatst hebt.
  Fijne maandag.

 15. Ik versta er helaas niet veel van maar de taal van LP’s spreek ik…
  In het kader van dialect kwam ik nog een aardige contaminatie tegen:”Lokaal dialect”.

 16. Volkomen terecht dat je voor deze ene keer juist hiervoor een uitzondering maakt.

Geef een reactie