Verrassing – door Frank (van IkFotograag)
Verrassing – door Frank (van IkFotograag)

Verrassing – door Frank (van IkFotograag)

Afgelopen maandagavond kwam mijn schoonvader op bezoek. Trots kwam hij zijn nieuwe auto laten zien. Zijn meer dan 20 jaar oude Toyota Corolla heeft hij ingeruild tegen de slooppremie, en een nieuwe Kia Picanto gekocht. Een leuke auto voorzien van toeters en bellen en zelfs Airco. De auto werd door ons uitgebreid bekeken, daarbij wilden we natuurlijk ook de kofferruimte zien. In de koffer stond een tas, die was voor mij, met de mededeling dat er wat oude camera’s in zaten. Zoals sommigen van de lezers hier wel weten: ik verzamel oude cq antieke camera’s. Bij inspectie van de tas bleek, dat er twee Olympus spiegelreflexcamera’s in zaten. Een OM30 een hoop lenzen en het mooiste, voor mij, komt nog, een Olympus OM1 camera. Een OM1 was destijds (1977) mijn eerste “echte” camera. Toen nog gekocht zonder eerst een uitgebreid warenonderzoek op Internet, maar op aanraden van een paar kennissen, die eigenlijk alleen maar vertelden dat Olympus ook goede camera’s maakte. Dat dee marketingmachine van Olympus de camera verkocht als zijnde revolutionair, dat heb ik toen niet zo zeer beseft, ik vond het gewoon een prettige camera om mee te werken.

Tot mijn verbazing is deze OM1 nog in nagenoeg perfecte staat. De camera is volledig mechanisch, dus is het mooie van deze camera, dat je geen batterijen nodig hebt. Er zit wel een lichtmetertje in, wat een batterijtje nodig heeft, maar licht kun je eventueel ook extern meten, dus is dit niet essentieel voor de werking.e Ik ben erg blij dat ik weer een OM1 heb.e Hij heeft dan ook een mooi plekje in mijn vitrine gekregen. Van de stapel lenzen die ik er bij heb gekregen zijn er een aantal versleten, maar de twee originele Olympus Zuiko lenzen, die er ook bij zitten, zijn nog in goede staat, het zijn een 1:1.8 50 mm lens en een 1:1.4 50 mm lens. Deze laatste genoemde lens kostte in de 70er jaren een klein vermogen, ik bezat hem dus ook niet, daar was mijn budget niet toereikend voor.e Al met al is dit een prachtige aanwinst voor mijn verzameling.

Olympus OM1 met 1:1.4 50 mm objectief


15 Comments

  1. Ik zou bijna vergeten zijn hoe die analoge spiegelreflex camera,s er uit zagen. En die bestonden toch veel langer dan de huidige digitale uitvoeringen daarvan. Wees maar zuinig op dat ding.

  2. Die lijkt sprekend op de Fujica st605 die hier staat te verstoffen. Heb je daar soms interesse in? Ik heb er geen benul van, hij is van mijn vader geweest. Misschien is het wel niks hoor.

  3. Zo heeft een kennis nog mijn eerste spiegelreflex staan, een practica mtl 5. Mijn tweede (Pentax ME super), derde Pentax Me en vierde (Minolta dynax 7xi) heb ik wel bewaard, vooral omdat ze niets meer waard zijn.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.