Tekstfoto's – door Frank (van IkFotograag.nl)
Tekstfoto's – door Frank (van IkFotograag.nl)

Tekstfoto's – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs kreeg ik de vraag gesteld of ik een foto kon maken waar een transparante tekst overheen zit. De aanleiding was een folder van de Duitse kunstgallerie Lumas , waar onder andere tekstfoto’s in stonden van de kunstenaar Ralph Ueltzhoeffer.e Nou had ik zoiets nog nooit gemaakt, maar op het eerste gezicht lijkt dat niet zo moeilijk. Alhoewel, het eerst niet ging zoals ik wilde. Ik begon eerst met een tekst uit de tekstverwerker waar ik een schermafdruk van maakte en die vervolgens als laag over de foto legde. Maar dit werkt niet zo lekker, want je kunt daarna helemaal niets meer aan die tekstlaag veranderen. Dus ben ik aan het experimenteren geslagen. Na wat dingetjes geprobeerd te hebben kwam ik tot volgende methode, die wel ongeveer het gewenste resultaat (zie hieronder) opleverde (ik ben natuurlijk geen kunstenaar) :

Me! in tekst gevangen

Om zo’n foto te maken moet je ongeveer de volgende handelingen uitvoeren:

  1. Foto openen in de foto editor, bij mij is dat meestal Gimp,
  2. Een nieuwe laag toevoegen met een zwarte achtergrond,
  3. De teksttool van de editor gebruiken om een tekst te maken,
  4. De tekst op de gewenste grootte brengen,
  5. De tekst en zwarte laag samenvoegen,
  6. De letters selecteren en de kleur wissen,
  7. Klaar, de foto schijnt door de plekken waar de letters eerst stonden.

Hieronder volgt de uitgebreide beschrijving met schermafdrukken erbij:

1. Open de foto, ik heb hier een foto van Me! gebruikt, die onlangs tijdens een demonstratie portretfotografie door een fotoclub-collega gemaakt is. Als tekst heb ik de introductie gebruikt die Me! zelfe hier op de site geschreven heeft.

2. Als eerste moet je een nieuwe zwarte laag toe voegen, rechtermuistoets op background klikken en vervolgens “new layer” kiezen.

In de dialoog die dan komt kies je als “Layer Fill type” foreground color, die staat standaard op zwart als je Gimp start. Klik op OK.

3. Dan open de teksttool (zie verder) en kopieer (of type) de gewenste tekst erin, als het te weinig tekst is gewoon dezelfde tekst een aantal keren erin kopieren; het is toch niet de bedoeling dat iemand die op de foto gaat lezen, het gaat om het effect.


4. Maak de tekst op met de gewenste kleur (wit), opmaak, qua grootte, uitlijning, enz. Zie de afbeelding hier beneden. Hier staan de instellingen die ik gebruikt heb. Maar je kunt dit naar behoefte varieren.

5. De moet de tekst en de zwarte laag samengevoegd worden. Klik met de rechtermuistoets in de tekstlaag en selecteer vervolgens mergedown.

6. De tekst is dan wit op zwart. Om de foto er door te laten komen moeten we de kleur van de letters weghalen. Met de kleurselectietool (zie afbeelding hierboven) de witte letters selecteren, dan in de menubalk select en dan grow kiezen en de selectie een pixel laten groeien. Dan zijn de grijze randjes namelijk ook geselecteerd. Vervolgens de letterkleur wissen door op de deleteknop te drukken.

7. Als laatste de selectie opheffen door CTRL-SHIFT-A in te drukken. De foto schijnt nu door de plaats waar de letters stonden heen. Klaar! Wel nog even opslaan natuurlijk.

Hieronder nog een ander probeersel van mijn hand, een foto van president Barack Obama nu met weinig tekst, maar wel groot en vervolgens gesolariseerd.

yes we can


14 Comments

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.