Fujica ST605 – door Frank (van IkFotograag.nl)
Fujica ST605 – door Frank (van IkFotograag.nl)

Fujica ST605 – door Frank (van IkFotograag.nl)

Onlangs schreef ik hier op de site over de Olympus OM1 camera. Irene gaf toen als reactie dat ze ook nog zoiets had liggen, en dat ik hem mocht hebben als ik wilde. Nou graag dus. Het is een Fujica ST605 camera die uiterlijk inderdaad veel weg heeft van de Olympus OM1. Hij is iets groter dat wel, maar de Olympus OM1 had dan ook het record de meest compacte spiegelreflexcamera te zijn.

De camera kreeg ik compleet met gebruiksaanwijzing, flitser en als extra een mooie Makinon 200 mm F3.3 lens. Nee geen zoomlens maar vast brandpunt zoals dat heet. De Camera/lenzen hebben een zogenaamde M42 schroefdraad om aan de camera bevestigd te worden. In de periode dat de ST605 geproduceerd werd (1977), zag je dat veel merken overgingen van M42 schroefdraad naar bajonetvatting. De OM1 had wel al bajonet maar de voorloper daarvan de Olympus FTL had ook nog M42 schroefdraad. Het schijnt dat latere modellen van de Fujca ST605 ook een bajonetvatting kregen. Een bajonetvatting is nu eenmaal sneller te wisselen dan schroefdraad. De kortste sluitertijd van de ST605 = 1/700 seconde.

Fujica ST605

Ook deze camera nodigt uit om er mee te fotograferen. Zeker met deze relatief lichtsterke 200 mm lens zou ik graag nog eens wat foto’s willen maken, net zo als met die 50 mm F1.4 die ik een paar weken geleden bij de Olympus kreeg. Ik denk dat ik maar eens op zoek ga naar adapters om van M42 naar Sony Alpha te kunnen gaan, en ook om van Olympus Zuiko naar de Alpha te kunnen. Mocht dat lukken dan laat ik het hier t.z.t. wel weer weten.

Makinon 200 MM F3.3 Objectief


16 Comments

  1. ik had ergens nog een Leica van mijn reeds lang overleden zwager, een perfectionist die hem ook in zijn werk als architect gebruikte. Geen idee waar het ding nu is. Dieven zijn het, mijn familie…

  2. Nog even hoor. Die drie reacties van ons hierboven, bijna tegelijk, die zijn puur toeval. Ik zat op kantoor en R thuis. Anders gaan de mensen nog denken dat we niet meer met elkaar praten 😉

  3. Leuk die oude camera’s. De winkeliers ruilen ze niet eens in, er is in Europa niemand meer die er nog 1 wil hebben. Maar in de vitrinekast of gewoon om zo nu en dan te gebruiken zijn ze heel erg leuk. Zo kijk ik dus stiekem naar die nieuwe Pentax K20, ik heb nog 4 antieke lenzen liggen!

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.