Vergeten merken – Leyat 1919-1927
Vergeten merken – Leyat 1919-1927

Vergeten merken – Leyat 1919-1927


Helica

Terug uit Berlijn, maar eerst doorgaan met de traditie, auto’s op zaterdag, morgen uiteraard meer. Als je een ingenieur bij de luchtmacht auto’s laat maken krijg je een Helica. Marcel Leyat is de ontwerper van deze vreemdsoortige auto. Het is een vliegtuig zonder vleugels die stuurt op de achterwielen. Het lijkt een beetje primitief, maar het voertuig was razendsnel en levensgevaarlijk uiteraard. Hij wist het gewicht van het voertuig, zoals een echte modelbouwer, te beperken tot zo’n 250 kilo door gebruik te maken van triplex. En, er waren ook nog mensen die dit rijdende vliegtuig kochten. Er zijn er zo’n dertig van verkocht en enkelen leven nog steeds, zij het als showmodel in een museum. En eh, topsnelheid in die tijd: 170 km/h. Daar kun je even over denken. Zou zo’n propeller toch economischer zijn, het was tenslotte maar een 8 pk motor. (foto’s: boven Frank Herzog in www.motor-klassik.deeonder www.spiegel.de)


Helica

15 Comments

  1. ha, toevallig net een stuk over Amelia Earhart zitten lezen! En die andere dudes die het allereerste vliegtuig hebben gemaakt! erg leuk om te lezen!
    dit autotje is ook erg funny!
    have a nice weekeind. Groetje Silly

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.