Limburg – Abshoven (Munstergeleen)
Limburg – Abshoven (Munstergeleen)

Limburg – Abshoven (Munstergeleen)(click picture) Abshoven – Munstergeleen

Als je van Geleen-Oost maar Munstergeleen rijd kom je door Abshoven. Abshoven was een Landgoed met bijbehorende landerijen, boerderij en tuin. Het is gedurende lange tijd eigendom van de abdij Valdieu geweest. De oudste delen stammen uit begin 1700. In 1901 werd het een zusterklooster. Het stond bekend als een instelling voor Jeugdhulpverlening. Maar zoals het met vele kloosters gaat, er is een gebrek aan nonnen en paters en uiteindelijk wordt het pand verlaten. Ondanks dat het pand op de rijksmonumentenlijst staat werd er geen aandacht meer aan besteed en diverse (aangestoken) branden hebben het klooster en de neogotische kapel inmiddels volledig gemaakt tot de ruene die het nu is. Het klooster is afgebroken en van de kapel staan alleen nog de muren overeind, het pand is niet meer te redden en zal eerdaags wel gesloopt worden. De trap op de foto gaat naar de hemel, juist “stairway to heaven”.
Monumentenstatus: Rijksmonument nr. 33760, Provinciaal monument nr. 6151GC27
Huidig gebruik: Ruene(click picture) Abshoven – Munstergeleen

12 Comments

  1. Laurent

    Ik vraag me altijd af of daar niet wat plaatselijke projectontwikkelaartjes achter zitten, die branden.
    Nieuw bouwen is altijd voordeliger dan oud opknappen, daarom staan er ook zoveel kantoorpanden leeg, allemaal even lelijk.

    Op dat soort panden moeten ze maar een regelingen gaan treffen dat de bouwers verantwoordelijk zijn voor de kosten van de sloop, gaan ze vanzelf wel dingen bouwen die men wil behouden.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.