Afvalligen, hoe doet ge dat
Afvalligen, hoe doet ge dat

Afvalligen, hoe doet ge dat

Nee Brillie, je bent hier niet in een clubhuis beland, maar in de groene zone van mijn blog. Me! sorteert afval, heel netjes. Een grijze bak voor het restafval, een groene bak voor het groen en de tuin, een blauwe bak voor het papier, een plastic fantastic zak voor alle plastic-afval, alle glas gaat naar de glasbak. Wij hebben geen begane grond waar je van de keuken zo even naar toe loopt, nee, alles moet via de trap. We hebben wel een emmer voor het restafval boven staan, maar voor de rest moeten we toch elders wezen. Goed voor de conditie, slecht voor het humeur. En in de tussentijd heb ik inmiddels een hele milieustraat hier in huis. Mij lijkt het toch verstandig als we eens wat beter gaan nadenken hoe we onze spullen aangeleverd krijgen. Een toetsenbord wat wordt geleverd door bijv. Bol.com is verpakt in een grote doos, waarin een lading plastic, met daarin weer een doos met een mooie vakverdeling, waarin een toetsenbord past, wat weer lekker ingepakt in plastic zit. Hetzelfde geldt voor een doosje Mon Cherie bonbons. Een keurig doosje verpakt in cellofaan waarin een plastic vakverdeling zit waar alle bonbons zitten, die weer afzonderlijk in een met rode folie bedekt plastic papiertje zitten. Kijk eens naar al die blister verpakkingen, is dat nou echt nodig. En dit geld van klein tot groot. Van een rolletje drop tot aan een vaatwasser.e Zo kan ik nog makkelijk honderden voorbeelden opnoemen. Dat moet toch slimmer kunnen. Me! wordt er een beetje triest van…


afvalligen

23 Comments

 1. Wij zamelen ook veel apart in. Gelukkig stelt de gemeente (mijn gemeente!) daar wel de nodige inzamelspullen voor beschikbaar. Maar je hebt gelijk, ik blijf het schrikbarend vinden hoeveel spullen apart verpakt zijn, belachelijk g ewoon!

 2. Je hebt helemaal gelijk. Zo vind ik het al jaren erg dat er altijd zo makkelijk over plastic tasjes wordt gedacht, bij de supermarkt bv. Ik neem altijd mijn eigen tas mee. Daarbij zijn sommige verpakkingen echt moeilijk open te krijgen, maar dat is gewoon vervelend.

 3. De tijd van de papieren zakjes is al lang voorbij. Andre van Duin had jaren geleden al voordracht over een apparaat waarmee je verpakkingen kon openmaken. Alleen was dat apparaat ook weer heel goed verpkat….

 4. Afval scheiden doe je niet voor niets, al zal er vast wel eens wat mis gaan. Maar minder verpakkingsmateriaal moet best kunnen. Diftar (AnneTanne) leidt overigens nogal eens tot illegaal storten dus ik weet niet of dat de oplossing is. Zelf opletten in de winkels is het minste wat we kunnen doen.

 5. Inmiddels is voor alle importeurs een verpakkingenbelasting ingevoerd. Misschien helpt het. Gescheiden afval inzamelen doen ze bij ons in de gemeente niet, de doorsnee burger bakt er toch niets van en de afvalverwerkingscentrale kan dat veel beter!

 6. oh wat erg, en ik ga je nu niet blij maken……………
  je weet ik woon 4 hoog enne nee geen afvalbakken hoor,alles gaat in 1 zak naar beneden de container in en daar doen jullie je best voor.

 7. Met de bol.com verpakkingen kan het natuurlijk niet, maar ik heb al wel eens uit baldadigheid in een winkel voorbij de kassa mijn inkopen uit de verpakking gehaald. Als we dat allemaal consequent zouden doen, zouden hopelijk de kleinhandelaars bij de producenten gaan klagen over al dat overbodig afval.

  In heel wat Vlaamse gemeenten werkt men tegenwoordig met het ‘DifTar’ (gedifferentieerde tarifiering). In je grijze en eventueel groene container zit een chip, en de bak wordt voor en na lediging gewogen, en je betaalt afhankelijk van het gewicht. In de gemeentes waar dit systeem is ingevoerd, blijkt al heel snel veel beter gesorteerd te worden, en daalt de restafvalfractie spectaculair.

  En wat de bewering van Terrebel betreft: er zijn heus heel wat voorbeelden te geven van bedrijven die zeer verantwoord met het gesorteerde afval omgaan. Maar de slechte voorbeelden die er zijn, gaan al snel een eigen leven leiden en bezorgen de hele afvalverwerkingssector een slechte naam.

 8. Ik ben het helemaal met je eens. Het moet maar eens afgelopen zijn met al die onzinnige verpakkingen, zodat de plastic archipel. die ergens in de Stille Oceaan drijft en die minstens zo groot is als Frankrijk, niet verder groeit.

 9. Hier in het dorp moet je het glas per kleur in een bak gooien, groen- bruin- en witglas. Vervolgens komt er een grote vrachtwagen met container waarin de glasbakken geleegd worden. Ik heb zo mijn twijfels of het glas in die container ook gescheiden blijft….. 🙁

 10. Geduld. Binnen 50 jaar is plastic gewoon op. Aardig vind ik trouwens dat uit een rapportage van de lokale omroep bleek dat alle gescheiden ingezameld afval gewoon op dezelfde hoop in dezelfde vuilverbrandingsoven terechtkomt…:-(

 11. Het kan ook anders. Maar zelfs in de biologisch dynamische winkels gebruiken ze plastic. Niet alle, maar toch nog een behoorlijk aantal van die winkeltjes. Gemak en regelgeving van de Voedsel&Waren Autoriteit maken het bijna onmogelijk om van al dat plastic af te komen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.