Vergeten merken – Clement-Bayard

Clement-Bayard was een Frans bedrijf in Neuilly aan de Boulevard de la Saussaye waar tussen 1899 en 1922 driewielers en automobielen gemaakt werden. Adolphe Clement was van oorsprong fietsenmaker. Hij kocht een De Dion motor en plaatste deze in een driewieler. Overigens reden heel wat fabrikanten van auto’s met motoren van De Dion.

De mascotte van meneer Clement was een franse generaal, de Bayard, die begin vijftiende eeuw het Engelse leger had verslagen. Later mocht hij zelfs zijn naam laten wijzigen in Clement-Bayard. In 1922 werd het bedrijf opgeslokt door Citroen. Technisch gezien was het geen aparte auto, hij viel vooral op door het mooie design. Voor menig tekenaar was dit de automobiel. Wat resteert van deze fabrikant zijn dan ook schitterende posters.

15 Comments

 1. Zo’n merk kan ik niet eens vergeten als ik hem nog nooit heb gezien.

 2. Dat lijkt me nou inderaad echt geen modelletje dat je zou kunnen vergeten! Leuk ding.

 3. Leuk om ze hier bij jou toch nog te zien.
  Fijne zondag.

 4. De auto’s zijn erg sierlijk vind ik. Ik kende de naam echter glad niet.

 5. Prachtig karretje uit de tijd dat auto’s nog echt mooi waren en karakter hadden. daar ontbreekt het bij de moderne auto’s vaak aan vind ik zelf.

 6. die posters zijn idd prachtig,
  en dat gele wagentje mag hier wel in de garage staan
  😉

 7. Mooie auto’s zo te zien.

 8. Grappig, die motorkap veer de radiator… Mijn Rover heeft een De Dion achterwielophanging. Die Fransen hebben heel veel uitvindingen gedaan rond 1900, op werktuigkundig gebied.

 9. Echt prachtig. De naam Clement komt bekend voor. ik geloof dat ik er een film of docu over gezien heb.

 10. Ik ken ze helemaal niet, zulke koetsen zeggen me eigenlijk ook nooit zoveel, al zien deze er door de kleuren wel erg leuk uit

 11. Ik kende de naam niet, maar het zijn fraaie karretjes.

 12. nog nooit van gehoord maar wat zijn ze mooi, eigenlijk best wel Frans…

 13. Er zijn heel wat merken die men is vergeten, zo zijn er nu ook merken die we over 10 jaar zijn vergeten. Denk maar aan GM dochter Saturn!

 14. Het is een droom van een auto

 15. Het is ook geen model meer van deze tijd…

Geef een reactie