Climate change
Climate change

Climate change

Velen zullen dit logo al een tijdje aan de zijlijn hebben zien staan. Blog Action Day staat dit jaar in het teken van de Climate Change, het ontstaan van klimaatveranderingen en de invloed van de mens hierop. Ik zal een voorbeeld geven hoe ik denk dat het beter kan. Ik stel u maar een vraag, hoeveel opladers voor mobiele telefoons heeft u in huis. En waarom eigenlijk. De Europese commissie zou er na moeten streven dat iedere telefoon standaard zonder oplader geleverd moet worden en dat alle telefoons eenzelfde standaard (USB)aansluiting zouden moeten hebben. Als ik in mijn eigen huis kijk ligt er inmiddels een lade vol met diverse opladers van verschillende merken die allemaal onderling niet uitwisselbaar zijn. En als we dan toch bezig zijn kunnen we die ook nog vervangen door de onderstaande oplader. Die is in ieder geval een stuk goedkoper dan een hele lade vol opladers die uiteindelijk weer gerecycled moeten worden. Overigens kunnen we dit dan steeds verder uitbreiden en daar ook bijv. camera’s walkman, iPods, scheerapparaten, etc. in moeten betrekken. Ik wil mijn lade weer leeg hebben, daar ga ik voor.


Zover moet het komen

18 reacties

 1. Ik heb er dus 0 (zegge nul), dus daar kan weinig af. 🙂

  Ik heb 1 oplader voor penlightbatterijen en die gebruik ik in mijn camera en in de koplamp van 1 fiets die ik nooit in het donker gebruik. (Pak dan meestal de fiets met dynamo.) Die lader zit dan ook maar een paar uur per jaar in het stopcontact.

  Maar het verbruik van die laders is ca. 1/3de van een ADSL modem, kabel-moden en/of router. Die mensen tegenweeordig dag en nacht aan laten, anders kunnen zij niet meer gebeld worden via VoIP/VoDSL. Daar doe ik dus ook niet aan mee. Mijn passieve landlijn wordt door de KPN gevoed en alleen als ik de hoorn opneem.

  Maar ook dat verbruik stelt niets voor bij een desktop-PC. Zelf gebruik ik daar een laptop voor die 1/4de van een desktop neemt. En dan de breedbeeld TV. Sommige mensen hebben zo’n videowand in huis dat het electriciteitsnet de aders moet verdikken. Ik kijk dus gewoon naar mijn laptop. Prachtig scherp beeld voor op 1/15de van de energie voor zo’n breedbeeld.

  Koelkasten en wasdrogers zijn ook enorme grootverbruikers, die jaarlijks al snel 50x meer nemen dan een oplader. Zonder koelkast gaat lastig in mijn kelderloze appartement, maar waslijnen heb ik wel.

 2. Mee eens! En denk ook eens aan al die verschillende kabeltjes om camera’s en fototoestellen, ipods etc aan de PC aan te sluiten.
  En er worden allemaal milieueisen aan auto’s gesteld terwijl je bij de gemiddelde nieuwe auto niet eens meer zelf de lampjes kan verwisselen, dat soort auto’s gewoon verbieden dus. Fabrikanten moeten gewoon gedwongen worden na te denken over hun producten en anders mogen ze gewoon niet meer verkocht worden!

  Hachelijk?

 3. Sterk punt Me! Als je er goed over nadenkt is het bizar dat elk apparaat z’n eigen oplader heeft. Dat er geen standarisatie is. Verspilling van grondstoffen en energie.
  Zo’n solar lader is een prima idee. Als er dan ook batterijen mee opgeladen kunnen worden scheelt dat nog eens een apparaat in de lade.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.