De Dion-Bouton 1895 -1932 (1950)

In 1883 bouwden graaf Albert de Dion, George Bouton en diens zwager Trepardoux een voertuig aangedreven door een stoommachine. Dat op zich is natuurlijk voor die tijd al noemenswaardig, maar De Dion zag al snel in dat stoom niet de aandrijving van de toekomst was. In 1893 werd daarom geexperimenteerd met benzinemotoren. Trepardoux vond dat maar niets en zag meer heil in stoommachines, maar liet wel een aardig cadeaux achter, de door hem ontwikkelde De Dion achteras. In die tijd unieke constructie die momenteel nog steeds in auto’s wordt gebruikt.

De wegen gingen uit elkaar en De Dion ontwikkelde samen net Bouton benzinemotoren. Dat was ook wat de heren wereldberoemd maakte. In maar liefst 140 automerken werden de vooral kleinere motoren van de heren ingebouwd. Na de eerste wereldoorlog kwam de klad erin, zoals bij vele kleinere merken ook. De productie liep nog door tot 1932, maar toen was het voor de automobielfabriek einde oefening. Tot 1950 zijn er nog vrachtwagens gebouwd met dit loge, maar toen was het ook echt voorbij. De namen zullen echter nooit vergeten worden. Het bedrijf heeft minstens zoveel voor de automobielindustrie gedaan als bijvoorbeeld Mercedes.

8 Comments

 1. Als ik auto ga rijden, in mijn zuzuki jimny, dan besef ik niet altijd dat er een hele ontwikkeling aan vooraf ging.
  En toch is het zo.
  .-= ReneSmurfes last blog ..Even kijken. =-.

 2. Ik word er iedere week weer aan herinnerd hoe bar weinig ik eigenlijk weet van de automobielindustrie. 🙂
  Mooi logje weer.
  .-= Jan K.es last blog ..Hout =-.

 3. Geweldig weer..ik wist niet dat er nog zoveel auto’s werden gemaakt vroeger.
  .-= Liesbethes last blog ..Op zen mooist =-.

 4. die witte is wel heel gaaf………………………
  fijn weekend
  .-= carlaes last blog ..weekend =-.

 5. Waar haal je toch elke keer die prachtige plaatjes en zinnige info vandaan.
  .-= Johnes last blog ..Spiegelbeeld vertel eens evene =-.

 6. Nog nooit van gehoord. Ik vind de poster wel erg leuk 🙂

 7. Die achteras mag met recht genomd worden ja. Het is een van de meest belangrijke uitvindingen geweest toen der tijd.
  .-= Redstares last blog ..Rust in de tent, =-.

 8. Gelukkig waren er deze mannen en rijden wij nog steeds.
  Goed weekend Me en beterschap voor Antoinette.
  .-= marjolijnes last blog ..Gelukkig…… =-.

Geef een reactie