De mijnen – wonen(click picture) Hoensbroek – Kasteelkolonie

In de begin jaren van de mijnindustrie hier in Limburg, was er niets. Het inwoner aantal was gering en de ontginning van de steenkool bracht veel import aan inwoners met zich mee. In eerste instantie kwamen mensen van heinde en verre uit het land naar het zuiden, zoals ook mijn opa’s aan beiden kanten. Het arbeidersklimaat in Friesland was ook niet om over naar huis te schrijven en dus vertrok men op de bonnefooi naar Limburg om in de mijnen hun kost te verdienen. Al die christelijke, meestal protestantse lieden die hier tussen de Limburgers in hun plaats moesten verdienen. In die tijd regeerden de pastoor en de burgemeester de diverse dorpen en het was dus ook niet gek dat de kerk zich het lot aantrok van al die huis-zoekenden. Met geld van kerk en gemeente werden er in korte tijd een aantal mijnwerkers-kolonien uit de grond gestampt. Hier in Gebrook o.a. de beruchte kleine en grote kasteelkolonie, de slak, de steenberg, de Dem waar voornamelijk buitenlanders zaten en ga zo maar door. Gebrook is in dat opzicht voornamelijk een plaats ontstaan door de mijnwerkers. De beambten en opzichters woonden niet in Gebrook uiteraard, eerder in Treebeek, Brunssum en Heerlerheide. Enige nadeel van al deze activiteiten was de toekenning van de woningen. Helemaal vooraan bij het uitdelen stonden uiteraard de katholieke Limburgers, met heel veel kinderen…(click picture) Hoensbroek – Steenberg

16 Comments

 1. Het waren barre tijden, hard werken, veel kinderen.
  En de kerk.

  Hier was het ooit veen afgraven geblazen.
  We mogen blij zijn met de tegenwoordige tijd!
  .-= Renesmurfes last blog ..Yippiebah =-.

 2. Hee… wat is je blog mooi en hip geworden! ( Had het al een tijdje niet meer gezien , shame on me )

 3. weer mooi om te lezen over vroeger en de mijnen.
  .-= carlaes last blog ..foto opdrachten =-.

 4. Het zijn ware volksverhuizingen. Volksverhuizingen die steeds maar door gaan. Het houd de culturen in beweging, da,s goed.
  .-= Leibelees last blog ..glassplinters, een zwembad en een muur =-.

 5. Zo zijn hier dus ook ladingen huisjes geplaatst voor fabrieksarbeiders, de laatste bouwprojecten zijn maar iets van 35 jaar geleden! ‘Gast’arbeiders in de houtindustrie (Bruynzeel) werden hier ondergebracht in houten huisjes en de Polen en andere ex-Oostblokkers wonen nu in stacaravans of schuren, niets veranderd dus!
  .-= Frank103es last blog ..Sint Maarten =-.

 6. De woningnood is van alle tijden. leuk om dat stukje geschiedenis te lezen.
  .-= Liesbethes last blog ..Some details-2 =-.

 7. Graag nog meer van deze foto’s waaruit het verleden spreekt. Rennemig misschien een idee met die prachtig gerenoveerde woningen?
  .-= rob hamiltones last blog ..De vaccins volgens Rever =-.

 8. Dit soort optrekjes was hier in Fryslen indertijd niet weggelegd voor de gemiddelde arbeider.

 9. ja die katholieken wisten toen wel wat ze doen moesten…
  .-= HUUBes last blog ..Stiekem op het toilet… =-.

 10. Nog genoten van de dvd’s over de mijnen?
  .-= Chantales last blog ..Aangifte =-.

 11. Best grote huizen ook voor die tijd zo te zien. Staan die er nog?

 12. Werken met voorkeuren is menselijk, dat zal altijd wel zo bljven. Hier stonden / staan de protestanten meestal vooraan, dat trekt de boel weer een beetje recht.

 13. Ja, er zullen nog wel woonwijken te zien zijn, uit vroegere tijden.
  Hetzelfde hier in het Brabantse maar dan rondom een grote fabriek.
  Fijne donderdag.
  .-= marjolijnes last blog ..Blaadjes……. =-.

 14. Je zult dat nu ongetwijfeld nog steeds terug zien aan Gebrook hoe het ontstaan is. De toekenning van woningen is vandaag de dag nog steeds een probleempje volgens mij.
  .-= Redstares last blog .. =-.

Geef een reactie