De mijnen – wonen
De mijnen – wonen

De mijnen – wonen(click picture) Hoensbroek – Kasteelkolonie

In de begin jaren van de mijnindustrie hier in Limburg, was er niets. Het inwoner aantal was gering en de ontginning van de steenkool bracht veel import aan inwoners met zich mee. In eerste instantie kwamen mensen van heinde en verre uit het land naar het zuiden, zoals ook mijn opa’s aan beiden kanten. Het arbeidersklimaat in Friesland was ook niet om over naar huis te schrijven en dus vertrok men op de bonnefooi naar Limburg om in de mijnen hun kost te verdienen. Al die christelijke, meestal protestantse lieden die hier tussen de Limburgers in hun plaats moesten verdienen. In die tijd regeerden de pastoor en de burgemeester de diverse dorpen en het was dus ook niet gek dat de kerk zich het lot aantrok van al die huis-zoekenden. Met geld van kerk en gemeente werden er in korte tijd een aantal mijnwerkers-kolonien uit de grond gestampt. Hier in Gebrook o.a. de beruchte kleine en grote kasteelkolonie, de slak, de steenberg, de Dem waar voornamelijk buitenlanders zaten en ga zo maar door. Gebrook is in dat opzicht voornamelijk een plaats ontstaan door de mijnwerkers. De beambten en opzichters woonden niet in Gebrook uiteraard, eerder in Treebeek, Brunssum en Heerlerheide. Enige nadeel van al deze activiteiten was de toekenning van de woningen. Helemaal vooraan bij het uitdelen stonden uiteraard de katholieke Limburgers, met heel veel kinderen…(click picture) Hoensbroek – Steenberg

16 Comments

  1. Zo zijn hier dus ook ladingen huisjes geplaatst voor fabrieksarbeiders, de laatste bouwprojecten zijn maar iets van 35 jaar geleden! ‘Gast’arbeiders in de houtindustrie (Bruynzeel) werden hier ondergebracht in houten huisjes en de Polen en andere ex-Oostblokkers wonen nu in stacaravans of schuren, niets veranderd dus!
    .-= Frank103es last blog ..Sint Maarten =-.

  2. Je zult dat nu ongetwijfeld nog steeds terug zien aan Gebrook hoe het ontstaan is. De toekenning van woningen is vandaag de dag nog steeds een probleempje volgens mij.
    .-= Redstares last blog .. =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.