Ik moet, echt niet(4)
Ik moet, echt niet(4)

Ik moet, echt niet(4)

Hoe klein ik was weet ik al niet meer, maar het verhaal is vele malen over de tafel gekomen. Ik was toen ik klein was meer bij mijn opa (en oma) dan thuis. Overigens ben ik ook daar geboren. Mijn opa was een fervent tuinier en werkte ook beroepsmatig in het tuinonderhoud bij de staatsmijnen. Zelf had hij achter de kerk op de steenberg in Gebrook een lap grond, maar ook om het huis was tuin en er stond een grote kippenren. En, jong geleerd… ik kreeg ook een vierkante meter tuin. Dat ging thuis niet want wij woonde in de eerste Flat van Gebrook (bouwjaar 1953 en hij staat er nog!). IJverig als ik was ging ik naar de zaadhandel en kwam terug met een zakje zaad. Niet te duur uiteraard en ik wist wat ik er mee wilde. De vogels voeren in de winter. Naast de radijsjes, de worteltjes en de sla tierden het koolzaad, de boekweit, de hennep, de gierst, het lijnzaad en nog meer van die plantjes welig. Werd er het eerste jaar lacherig over gedaan, het onkruidtuintje was de naam die er aan gegeven werd, mijn wraak was onbewust zoet. Jaren heeft mijn opa plezier gehad van de door de wind verspreide zaden in zijn eigen tuin. Het jaar daarop is de tuin netjes omgegraven en hebben we er rabarber neergezet. En dat moest bij mij maar groot zien te worden want zo gauw als de stengels eetbaar waren at ik die ook op. Helaas zijn al die houten mijnwerkers woningen waar ze toen woonden afgebroken. Maar het beeld staat me nog steeds voor ogen.

foto: http://nannesz.web-log.nl/

18 reacties

 1. Toen ik in de vijfde en zesde klas zat ( dat heette toen nog zo) had ik een schooltuin. Heerlijk was dat, lekker wroeten in de grond en in de oogsttijd kwam je met tassenvol groentes, aardappelen en bloemen thuis. Apetrots was je dan als iedereen van jouw gekweekte groenten zat te smullen, het smaakte veel lekkerder dan groente uit de winkel. Groetjes, Catherine
  .-= Catherinees laatste blog ..Thunderbird 3 =-.

 2. Ik kwam ook als kind vaak bij mijn opa en oma thuis,
  maar die deden niet aan moestuintjes,
  maar ze hadden wel een mooie magnolia en die heb ik dankzij hen nu ook!
  Dus ook ik heb iets van imjn opa en oma overgenomen! 🙂
  groetjes,
  Elmar

 3. Ook ik heb de grondbeginselen van het kippenvoeren en tuinieren van mijn opa geleerd, maar een eigen tuintje zat er toen nog niet in.
  Je hebt een prachtige foto van het koolzaad geplaatst. Dat kwam hier een paar jaar geleden spontaan op bij de voedertafel voor de vogels.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Winters =-.

 4. Deje vue… of toch minstens deje entendue, want al herinner ik me niet alles meer helemaal, ik heb het mijn familie talloze keren horen vertellen.
  Pa, mijn opa, was mijnwerker.
  Als peuter bracht ik heel wat dagen door in het huis van Moe en Pa. Achter het huis een lange tuin, aan de ene kant een grasveld met hoogstamfruitbomen, aan de andere kant de moestuin (met een flinke rij rabarber…)
  Vooraan in de tuin, het (lege) varkenshok en daarachter de kippenren.

  En als Pa aan het eind van de middag na zijn werkdag van de bus stapte, was zijn eerste gang altijd naar de kippen. Als peuter had ik dat ook in de gaten, en ik stond hem dan ook meestal al op te wachten, en begroette hem dan (zo wordt toch in de familie verteld) met een: ‘Kom Pa, kotkotten kijken…’ (Kotkot is dan ook nog altijd ‘familietaal’ voor kip.)
  .-= AnneTannees laatste blog ..Neveneffecten =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.