Uit de oude doos – Plano's
Uit de oude doos – Plano's

Uit de oude doos – Plano's

radiocollection.net

We duiken even terug in de geschiedenis en zijn beland in de begin jaren 50. Er stond een revolutie te wachten op radiogebied. De FM werd voor het eerst algemeen toegepast (frequentieband van 87,50 tot 108,00 MHz). Ook het ontwerp van de radio ging op de schop. Waren het voorheen van die grote bakbeesten, daarna werden ze kleiner en kleiner. Ook de toen nog veelvuldig gebruikte buizenradio’s. Dat kwam door toepassing van stereotechnieken (Frequentie Modulatie maakt dat mogelijk). Omdat de meeste radio’s uit die tijd de luidsprekers aan de voorkant hadden zitten, had stereo op zo’n radio geen zin. Het alternatief was om die luidsprekers aan de zijkant te zetten. Dan ging het geluid twee richtingen uit en verkreeg men op die manier de eerste echte stereoradio’s. Doordat de luidsprekers ook lager en aan de zijkant zaten werd die radio meteen ook een stuk kleiner. Philips had hier een hele mooie serie van in verschillende (echt jaren 60) kleuren. Plano radio’s wil dus alleen maar zeggen dat de luidsprekers aan de zijkant zaten. De techniek werd later uiteraard beter toepasbaar toen ook de transistor werd ingevoerd. Hiermee werd het probleem van de warmteontwikkeling door de buizen opgelost en werd de radio transportabel. De foto’s zijn van radiocollection.net , en zoals u ziet bij dit voorbeeld uit 1964, dit was nog een buizenradio (het originele formaat staat op de site). Ik had uiteraard ook een oudere radio als voorbeeld kunnen kiezen, maar ik vond deze zoo moooi…

radiocollection.net

18 reacties

 1. Ik zie daar een ECC88 buisje erin zitten. Dat buisje is zo te gebruiken als een FM zender voor de FM radio band (zeg maar 98 MHz). En zo spoorde men ook de radios op vroeger, ze zenden allemaal een signaal uit. En zo wist ook kijk en luisterbelasting dat je een radio bezat. En zo ook de duitsers in de oorlog.

 2. Mooi, ik heb jaren lang in Eindhoven gewoond en herinner me de oude buizen radio’s van Philips nog goed!
  Hoewel mijn opa als directeur bij Philips dicht bij het vuur zat en altijd kon beschikken over de nieuwste apparatuur, duurde het toch heel lang voordat hij afscheid wilde nemen van zijn oude vertrouwde buizen radio.
  groetjes,
  Elmar

 3. Nu heb je internetradio’s in een retro-kastje. Jammer dat ik zo weinig ruimte heb in huis. Maar ach, radio luisteren via de computer werkt heel aardig. Zo luisterde ik vanmorgen naar het ontbijt-programma van een oud-collega. Op Swansea Sound. Wales dus. Vermakelijk ook bijvoorbeeld dat men zich daar druk maakt om verhoging van de parkeertarieven. Van 40 naar 50 pence. Per vier uren…;-) Minder dan een euro-dubbeltje per uur. Kom daar hier maar eens om. Mijn opmerking stuurde ik per e-mail en die werd live in de uitzending voorgelezen. De kracht van het internet…;-)
  .-= Terrebeles laatste blog ..Wanprestatie =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.