Ruene kasteel Schaesberg
Ruene kasteel Schaesberg

Ruene kasteel Schaesberg

Vergeten Merken

Koud was het wel gisteren toen ik een kleine tocht om het voormalige kasteel Schaesberg maakte. nou ja, wat er dan van over is door nalatigheid van de gemeente. Nu alles weg is, willen ze van de overgebleven Ruene weer een Kasteel maken terwijl dit niet al te lang terug nog mogelijk was. Op de foto’s die je hier ziet staat echt alles wat er er nog van over is. Dat is voor mij geen restauratie, maar het opnieuw bouwen van het kasteel. Door laksheid is het in de laatste tientallen jaren geworden tot wat hier op de foto’s staat een berg onkruid en een hoopje stenen. Als je nagaat dat de burcht en voorburcht er in 1965 nog stonden is dit eigenlijk triest. Het meeste is door brand verwoest en grofweg met de grond gelijk gemaakt. Schattingen wijzen uit dat de herbouw wel eens vele jaren kan gaan duren. Dat is dan ook meteen het grootste struikelblok, het kost veel geld en geen enkel college wil zich daar de handen aan vuil maken. Overigens ligt het in een prachtige, niet bebouwde omgeving, het zou wel erg mooi kunnen worden daar. De foto’s zijn een beetje flets door het koude ochtendzonnetje (-1.5), maar dat mag de pret niet drukken.

Vergeten Merken

22 reacties

 1. Wat werd er vroeger toch een hoop gevochten, dat je al die vestingwerken nodig had. Laatst heb ik eens de geschiedenis van Limburg gelezen, en dat is, totdat Napoleon orde op zaken kwam stellen, eeuwenlang een groot slagveld geweest.
  .-= Laurentes laatste blog ..Werken =-.

 2. Ik zou zeggen: Laat men het in de huidige staat conserveren, als symbool voor al die verdwenen stukjes erfgoed die te wijten zijn aan onkunde en on wil bij ambtenaren en politici.

  Het bovenste plaatje vind ik de mooist. Misschien omdat ik van donker hou?
  .-= Terrebeles laatste blog ..OV-Chipkaart =-.

 3. Als een gemeente zoiets wil doen, dan zeker niet in een periode dat we weer eens Balkenuls zuur moeten doorstaan. Ik vind dat gemeenten dit soort gigaprojecten ook alleen maar moeten doorvoeren als ze daarvoor de OZB niet hoeven te verhogen en daarnaast ook nog durven te zeggen dat ze de hondenbelasting zullen afschaffen. Als je dan als gemeente nog voldoende aantoonbaar budget voor zo’n project hebt kan er gepraat worden. Anders niet; vind ik.

  .-= Frank (IkFotograag)es laatste blog ..Niet wakker maken =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.