De eerste PC
De eerste PC

De eerste PC

MITS Altair 8800 PC

Weet u wie de eerste PC heeft ontworpen, vast niet, eigenlijk was het een stukje evolutie in de elektronica die daarvoor zorgde. Van elektrische typemachine naar het eerste letters die op een beeldbuis kwamen. Toch is er iemand die dit in een stroomversnelling bracht. Dat is de op 1 april overleden Amerikaanse ingenieur Henry Edward Roberts. hij bracht op basis van een Intel 8080 processor in 1975 de MITS Altair 8800 PC uit. Eigenlijk een bouwpakket dat voor 397 dollar werd verkocht door een elektronica tijdschrift. De besturing gebeurde met schakelaars en led’s. Enkele maanden nadien verschenen de eerste computers met beeldschermen, diskettestations en toetsenborden. Het besturingssysteem was een Altair Basic waaraan Paul Allen en Bill Gates meewerkte. MITS werd verkocht en Roberts ging verder met een studie medicijnen en werkte later als dokter in een kleine stad.

Pictures: Altair basic papertape, Mits Altair 8800 (wikimedia)

Altair basic papertape

17 Comments

  1. Eind zeventiger jaren deed ik mee aan een studentenmuziekfestival in Delft. Ik danste renaissancedansjes op bruggen en pleinen maar er was daar ook een werkgroep computermuziek, iets heel geheimzinnigs dat gedaan werd op de Delftse universiteit. Wat ik me ervan herinner is dat de jongens die daar aan meededen het grootste deel van de tijd buiten zaten omdat de computer het niet deed.
    .-= aarghes laatste blog ..Recept voor matrasrolletjes =-.

  2. Ze hebben me zoiets al eens ooit eerder verteld, tijdens de eerste les voor Ambi destijds. Maar omdat het geen examenstof was heb ik het toen ergens heel diep weggestopt. Nu het hier weer staat zeg ik: och ja! Om het vervolgens weer ergens diep weg te stoppen, tot de volgende keer! Als iemand het vanwege een nieuwsfeit weer onder de aandacht brengt.

    .-= Frank (IkFotograag.nl)es laatste blog ..Picasa nog beter! =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.