1600 slag bij Nieuwpoort

Dat is een van de weinige jaartallen die ik heb onthouden uit de geschiedenislessen op de lagere school. Geschiedenis en aardrijkskunde waren het van buiten leren van lijstjes en getallen. De provincies met hun hoofdsteden, later de landen en ga zo maar door. Uiteraard zit er zo links en rechts nog wel wat in, maar het meeste is verdampt. Urenlang hardop met de hele klas opzeggen moest ervoor zorgen dat deze feiten er nooit meer uit zouden gaan, maar toch, ik raak ze kwijt. En zeg zelf, als ik wat wil weten heb ik google altijd in de buurt en Nieuwpoort ligt in Vlaanderen. Prins Maurits boekte daar een belangrijke overwinning. Maar dat terzijde, weet u bijvoorbeeld nog wanneer de tachtigjarige oorlog was en hoe lang die duurde. Ik in ieder geval niet meer.

Slag bij Nieuwpoort

19 Comments

 1. Nee niet echt, dat zou ik even moeten googelen. Het is echt een wereld van verschil, het verleden en nu.
  .-= Liesbethes laatste blog ..178 vintage luciferdoosjes =-.

 2. Ik weet dat ze 92 jaar deden over de 80 jarige oorlog, want ze hadden 12 jaar pauze.
  En ik weet dat in 1492 columbus amerika ontdekte en dat we gebukt gaan onder een koningshuis sinds 1815, en dat de arbeidsvitaminen het oudste radioprogramma ter wereld is.

  Je hebt er niks aan, maar toch ook weer wel.

 3. Voor jaartallen raadpleeg ik vaak wikipedia!
  .-= Frank103es laatste blog ..Over de IJslandse vulkaanaswolk =-.

 4. nou ik ben het kwijt,
  en veel te lui om het uit te zoeken.
  fijn weekend
  .-= carlaes laatste blog ..weekend =-.

 5. Geschiedenis vond ik op school nooit zo boeiend, vooral toen ik NL was, wat ingewikkeld allemaal, en veel om te leren. Australische geschiedenis is toch korter 😉

  Fijn weekend.
  .-= Lisaes laatste blog ..Who is koffiekitten? =-.

 6. Op de lagere school had ik een leraar die geweldig kon vertelle aan de hand van de bekende platen. Mede daardoor interesseert de geschiedenis me nog steeds denk ik.
  In jaartallen ben ik niet zo goed maar weet wel ongeveer wanneer belangrijke gebeurtenissen hebben plaats gevonden.
  groetjes en een fijn weekend!
  Elmar
  .-= Elmares laatste blog ..Dorth (1) =-.

 7. Mijn grootvader was een geschiedeniskenner en kon boeiend vertellen over de vorstenhuizen van weleer en waarom er door neven- en nichtenhuwelijken van die verknipte figuren de macht kregen met catastrofale gevolgen. Daardoor kreeg je een beetje een idee van oorzaken en gevolgen in de geschiedenis. 1600 slag bij Nieuwpoort, het enige jaartal wat ik nog uit mijn hoofd weet en ik ben ook van de jaartallen-klassikaal-instampen generatie.
  .-= Catherinees laatste blog ..Zoektocht naar een bruidstasje =-.

 8. Jaartallen zijn nooit mijn sterkste kant geweest, maar ik kon wel altijd genieten van de verhalen uit onze rijke geschiedenis.
  .-= Jan K.es laatste blog ..Skywatch Friday 92 =-.

 9. Via Sweetflower hier terecht gekomen en effe blijven hangen om rond te kijken. Interessante blog ! Zit goed, boeiend in elkaar, proficiat !
  Grtz,
  .-= AmaZonyes laatste blog ..de buren… (Brugge 3) =-.

 10. De geschiedenisles was aan mij niet besteed. Ik ben meer een man van de cijfertjes.
  .-= Johnes laatste blog ..Onderdelenwinkel =-.

 11. Voor geschiedenis altijd leuke cijfers, maar vraag je me nu wat, tja dan moet ik echt zoeken in mijn geheugen…

  Op naar het weekend,
  Liefs,
  .-= Alexandraes laatste blog ..zonder je te kennen.. =-.

 12. Geschiedenis was altijd mijn minste vak op school… ken wel wat data maar dat is meer uit het Trivianttijdperk

 13. Het is dan ook de bedoeling dat wij leren van de geschiedenis en niet dat wij die jaar voor jaar naspelen. Het gaat vooral om verbanden zien, oorzaak en gevolg kunnen duiden en dat soort dingen. Val al die exacte gegevens die er in gestampt worden schijnt een mens ongeveer tien procent te onthouden.
  .-= Terrebeles laatste blog ..Mening =-.

 14. Ik weet niet eens wat de slag om nieuwpoort was. Behalve dan dat ik de afgelopen week veel reclames heb zien langskomen waar in het genoemd is.
  Onze geschiedenisles ging heel anders 🙂
  .-= ioones laatste blog ..Thuis college volgen =-.

 15. Geschiedenis vond ik vreselijk, het ligt ook wel een beetje aan de leraar die je hebt natuurlijk.

 16. Het was niet echt de juiste methode om wat te leren in ieder geval 😀
  .-= Redstares laatste blog .. =-.

 17. Nee, en nu ook niet de behoefte om het te weten.
  Google blijft wel bestaan.
  Fijne vrijdag en op naar een goed weekend.

 18. Daar weet ik bij toeval weer van alles van…. omdat Miniman het net in de klas heeft behandeld. En hij er een toets over moest maken! Erg leuk om het allemaal weer eens op te halen!
  En binnenkort schittert hij ook nog in een toneelstuk wat ze erover gemaakt hebben! Stoer he?
  Leuk om dit te lezen!!!
  .-= sillymees laatste blog ..Identiteit =-.

 19. Ik heb het niet opgezocht. Volgens mij was het tussen 1568 en 1648, omdat dat er indertijd flink is ingestampt.
  .-= rob hamiltones laatste blog ..De volgende kneus =-.

Geef een reactie