1600 slag bij Nieuwpoort
1600 slag bij Nieuwpoort

1600 slag bij Nieuwpoort

Dat is een van de weinige jaartallen die ik heb onthouden uit de geschiedenislessen op de lagere school. Geschiedenis en aardrijkskunde waren het van buiten leren van lijstjes en getallen. De provincies met hun hoofdsteden, later de landen en ga zo maar door. Uiteraard zit er zo links en rechts nog wel wat in, maar het meeste is verdampt. Urenlang hardop met de hele klas opzeggen moest ervoor zorgen dat deze feiten er nooit meer uit zouden gaan, maar toch, ik raak ze kwijt. En zeg zelf, als ik wat wil weten heb ik google altijd in de buurt en Nieuwpoort ligt in Vlaanderen. Prins Maurits boekte daar een belangrijke overwinning. Maar dat terzijde, weet u bijvoorbeeld nog wanneer de tachtigjarige oorlog was en hoe lang die duurde. Ik in ieder geval niet meer.

Slag bij Nieuwpoort

19 reacties

 1. Ik weet dat ze 92 jaar deden over de 80 jarige oorlog, want ze hadden 12 jaar pauze.
  En ik weet dat in 1492 columbus amerika ontdekte en dat we gebukt gaan onder een koningshuis sinds 1815, en dat de arbeidsvitaminen het oudste radioprogramma ter wereld is.

  Je hebt er niks aan, maar toch ook weer wel.

 2. Op de lagere school had ik een leraar die geweldig kon vertelle aan de hand van de bekende platen. Mede daardoor interesseert de geschiedenis me nog steeds denk ik.
  In jaartallen ben ik niet zo goed maar weet wel ongeveer wanneer belangrijke gebeurtenissen hebben plaats gevonden.
  groetjes en een fijn weekend!
  Elmar
  .-= Elmares laatste blog ..Dorth (1) =-.

 3. Mijn grootvader was een geschiedeniskenner en kon boeiend vertellen over de vorstenhuizen van weleer en waarom er door neven- en nichtenhuwelijken van die verknipte figuren de macht kregen met catastrofale gevolgen. Daardoor kreeg je een beetje een idee van oorzaken en gevolgen in de geschiedenis. 1600 slag bij Nieuwpoort, het enige jaartal wat ik nog uit mijn hoofd weet en ik ben ook van de jaartallen-klassikaal-instampen generatie.
  .-= Catherinees laatste blog ..Zoektocht naar een bruidstasje =-.

 4. Het is dan ook de bedoeling dat wij leren van de geschiedenis en niet dat wij die jaar voor jaar naspelen. Het gaat vooral om verbanden zien, oorzaak en gevolg kunnen duiden en dat soort dingen. Val al die exacte gegevens die er in gestampt worden schijnt een mens ongeveer tien procent te onthouden.
  .-= Terrebeles laatste blog ..Mening =-.

 5. Daar weet ik bij toeval weer van alles van…. omdat Miniman het net in de klas heeft behandeld. En hij er een toets over moest maken! Erg leuk om het allemaal weer eens op te halen!
  En binnenkort schittert hij ook nog in een toneelstuk wat ze erover gemaakt hebben! Stoer he?
  Leuk om dit te lezen!!!
  .-= sillymees laatste blog ..Identiteit =-.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.