Digitalis – Vingerhoedskruid

Digitalis – Vingerhoedskruid


Brand op de Markt in Hoensbroek

Het zal zo’n twintig jaar terug geweest zijn toen we ergens aan de bosrand in Arcen vingerhoedskruid zagen staan. Een gedeelte daarvan was uitgebloeid en er zat zaad in. Dit zaad heb ik destijds in een stukje papier opgevangen en thuis in de tuin uitgezaaid. Mooi op een plaats natuurlijk. Maar als er eigenwijs kruid zou bestaan, dan zou dat vingerhoedskruid heten. Dat komt te pas en te onpas op allerlei plaatsen naar boven en is vrijwel niet uit te roeien. Dat laatste zit ook niet in mijn aard, ik heb een zwak voor deze plant en laat hem dan ook lekker woekeren in de tuin. Van origine zijn de bloemen van deze plant purper, in het bos hebben we destijds zaad genomen en wisten we niet van welke kleuren bloemen we de zaden hadden. Het blijkt dat we zowel witte alsook de purperen hebben. Wat wel opvalt is dat de witte altijd kleiner is. Pas wel op, Digitalis is zeer giftig.


Brand op de Markt in Hoensbroek

20 Comments

  1. Een schitterende plant, dat vingerhoedskruid.Wij hebben vorig jaar ook zaad van de digitalis uit het bos meegenomen en er staat daarvan nu een plant prachtig roze te bloeien. De overige digitalisplanten hebben dit jaar niet veel zin. Volgend jaar beter zullen we maar zeggen.Mooie foto’s heb je gemaakt, vooral die tweede, super geslaagd.

  2. Toevallig is het vingerhoedskruid ook naar mijn tuin overgewaaid. Ik was helemaal verrast.
    En het mooie is dat de plant precies de juiste plek uitgekozen heeft waar hij mooi combineert met de overige kleuren in de tuin. Ik wist niet dat ze giftig waren trouwens.
    Omdat de plant tweejarig is, is het maar afwachten of hij volgend jaar weer opduikt maar voorlopig is het genieten.

  3. Hier is het vingerhoedskruid ooit spontaan opgekomen, en daar zijn we nog steeds erg blij mee. Om het in de hand te houden terkken we er af en toe een paar planten tussenuit, die we vervolgens weggooien of verpoten. Het is elk jaar weer afwachten wat voor kleuren er tevoorschijn komen, het lijken wel kameleons.

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: