Limburg – een vergeten hoekje bij Schinnen


Schinnen kapel

Als je praat over een kerkdorp kun je Schinnen als voorbeeld nemen. De hele dorpskern is daar gebouwd rondom de grote parochiekerk. Maar wat velen niet weten is dat achter die kerk, langs het weggetje van Thull naar Schinnen, een hele hoge heuvel ligt, waar je stijl omhoog moet klimmen om er te komen, en waar je dan verrast wordt met een hele mooie kapel, goed onderhouden en altijd een kaarsje brandend.


Schinnen kapel

Geen mens te bekennen en ik weet niet verder hoe wat en waar, maar het doel vergeten heb ik daar toch even stil gestaan, ’s morgens om half zeven, op weg naar mijn werk. Later ben ik op zoek gegaan naar meer gegevens. De kapel werd in 1939 gebouwd op deze heuvel, die grenst aan het wandel en natuurgebied het Geleenbeekdal. Op de heuvel, die geschonken werd door de familie Reinaerts in een kosteloze eeuwigdurende pacht werd het Mariabos aangeplant en met subsidie de kapel gebouwd in opdracht van destijds het dekenaat Schinnen. De toegang tot de heuvel is gemarkeerd door een smeedijzeren boog met het opschrift Maria Park. Daarna mag je via zo’n 90 tal treden naar boven klimmen, het laatste gedeelte is onverhard. maar het loont zich om dat te doen. Degene die dit allemaal mogelijk maakte mag hier uiteraard niet onbenoemd worden gelaten, dat was de deken van Schinnen, Jozeph (Jos) Packbier. Wat ik hoorde was dat er iedere vrijdag om 8 uur een mis wordt opgedragen die nog behoorlijk bezocht wordt. De foto’s zeggen meer dan ik u hier kan vertellen.


Schinnen kapel

16 Comments

 1. t doet je iets je wanneer je zo’n zeldzaam mooi plekje ontdekt, en dan nog om 7u smorgens , kan ik goed begrijpen dat t n bijzondere indruk achter gelaten heeft. En terecht !! Alleen al t feit dat t gelegen is op n heuvel , eerst al die trappen en dan sta je daar…. Prachtig !

 2. Mijn compliment voor de vondst van dit verborgen juweeltje.

 3. Hier staan een groot aantal kerken leeg en worden zelfs afgebroken, maar die zijn dan ook niet zo fraai als dit kapelletje!

 4. Het zuiden staat ook vol met beelden. Dat zie je hier niet zo.

 5. ziet er werkelijk prachtig uit,
  ik hou wel van de rust……………

 6. Ik vind het mooi om kerken te bekijken. Vroeger deden mijn vader en ik dat in Frankrijk altijd. Heel interessant altijd en vaak ook erg mooi.

 7. Het is een plek, die me zeer dierbaar is. Als kind heb ik er menig rozenhoedje gebeden, ’s avonds in de meimaand.Ook een heerlijk bos om te spelen………Je kunt het kapelletje ook op een andere manier bereiken dan via de 90 treden. Dat is iets minder inspannend. Zeker de moeite waard!!

 8. Ik ben niet zo’n kerkganger – sprak hij met een gevoel voor understatement – maar als ik nog eens een mis bij moet wonen, dan lijkt dat kapelletje me wel de ideale plek. Hoewel … 90 treden … neen, toch maar niet … 😉

 9. Wat een juweeltje! Ik hoop dat ik deze zomer de tijd kan vinden om dit soort plekjes samen met m’n kinderen kan opzoeken.

 10. Mooi, zo’n verstopt kapelletje, ziet er heerlijk rustig uit daar, ideaal plekje 🙂

 11. Aparte, leuke en/of mooie plekjes ontdekken heeft altijd iets speciaals.

 12. Prachtig plekje en dat ondek je dan zomaar ineens op een ochtend om half zeven 🙂

 13. Het is dus een buitegewoon dorpje. Veel van die kapelletjes zie je ook niet meer overigens.

 14. Geschonken door … eeuwig durende pacht. Ook bij ons is dat zo ; De schenkingen die de kerk gekregen heeft is onnoemelijk groot!

 15. Ja, mooi zo kom je nog eens een mooi kapelletje tegen.
  Hier in de buurt staat er ook eentje.
  Helemaal ingebouwd op een industrie terrein. Je moet het weten, anders vind je het nooit.
  Fijne dag vandaag.

 16. Toch erg leuk om even een kijkje te nemen.
  Lekker rustig, en mooi.

Geef een reactie