Limburg – een vergeten hoekje bij Schinnen
Limburg – een vergeten hoekje bij Schinnen

Limburg – een vergeten hoekje bij Schinnen


Schinnen kapel

Als je praat over een kerkdorp kun je Schinnen als voorbeeld nemen. De hele dorpskern is daar gebouwd rondom de grote parochiekerk. Maar wat velen niet weten is dat achter die kerk, langs het weggetje van Thull naar Schinnen, een hele hoge heuvel ligt, waar je stijl omhoog moet klimmen om er te komen, en waar je dan verrast wordt met een hele mooie kapel, goed onderhouden en altijd een kaarsje brandend.


Schinnen kapel

Geen mens te bekennen en ik weet niet verder hoe wat en waar, maar het doel vergeten heb ik daar toch even stil gestaan, ’s morgens om half zeven, op weg naar mijn werk. Later ben ik op zoek gegaan naar meer gegevens. De kapel werd in 1939 gebouwd op deze heuvel, die grenst aan het wandel en natuurgebied het Geleenbeekdal. Op de heuvel, die geschonken werd door de familie Reinaerts in een kosteloze eeuwigdurende pacht werd het Mariabos aangeplant en met subsidie de kapel gebouwd in opdracht van destijds het dekenaat Schinnen. De toegang tot de heuvel is gemarkeerd door een smeedijzeren boog met het opschrift Maria Park. Daarna mag je via zo’n 90 tal treden naar boven klimmen, het laatste gedeelte is onverhard. maar het loont zich om dat te doen. Degene die dit allemaal mogelijk maakte mag hier uiteraard niet onbenoemd worden gelaten, dat was de deken van Schinnen, Jozeph (Jos) Packbier. Wat ik hoorde was dat er iedere vrijdag om 8 uur een mis wordt opgedragen die nog behoorlijk bezocht wordt. De foto’s zeggen meer dan ik u hier kan vertellen.


Schinnen kapel

16 Comments

  1. t doet je iets je wanneer je zo’n zeldzaam mooi plekje ontdekt, en dan nog om 7u smorgens , kan ik goed begrijpen dat t n bijzondere indruk achter gelaten heeft. En terecht !! Alleen al t feit dat t gelegen is op n heuvel , eerst al die trappen en dan sta je daar…. Prachtig !

  2. Het is een plek, die me zeer dierbaar is. Als kind heb ik er menig rozenhoedje gebeden, ’s avonds in de meimaand.Ook een heerlijk bos om te spelen………Je kunt het kapelletje ook op een andere manier bereiken dan via de 90 treden. Dat is iets minder inspannend. Zeker de moeite waard!!

  3. Ik ben niet zo’n kerkganger – sprak hij met een gevoel voor understatement – maar als ik nog eens een mis bij moet wonen, dan lijkt dat kapelletje me wel de ideale plek. Hoewel … 90 treden … neen, toch maar niet … 😉

  4. Ja, mooi zo kom je nog eens een mooi kapelletje tegen.
    Hier in de buurt staat er ook eentje.
    Helemaal ingebouwd op een industrie terrein. Je moet het weten, anders vind je het nooit.
    Fijne dag vandaag.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.