Rotondes(1) – De technische
Rotondes(1) – De technische

Rotondes(1) – De technische

Rotondes hebben een gemeenschappelijke factor, ze sturen verkeer eromheen. Voor de rest zijn het meestal foeilelijke dingen. Toch hebben sommige rotondes een verhaal. Het verhaal van deze zondag gaat over een rotonde in Genhei, Heerlerheide op zijn Nederlands. Toen de rotonde werd geplaatst heeft men hier een schaafploeg als herinnering aan de mijnindustrie geplaatst. De schaafploeg staat voor de modernisering van de kolenwinning na de tweede wereldoorlog. De ploeg schoof langs de kolenlaag, waardoor de kool in de transportgoten viel en naar de gereedstaande kolenwagens konden worden afgevoerd. de schaafploeg was niet altijd een succes om dat de kolenlagen van wisselende diktes waren. Jammer, maar dat geldt voor bijna alle rotondes, dat het onderhoud aan de groenvoorziening miserabel is. (u weet, klick op de pic als er een poppetje op staat)


bVision Photography

26 Comments

 1. Over het algemeen vind ik rotonde kunst maar lelijk. Eentje vind ik mooi en dat is een half-abstrace os, bij de ingang van Oss. Rij je naar binnen of naar buiten, dan zie je de os, maar van de zijkant zie je het niet. 🙂 Mooi effect in je achteruitkijkspiegel.

  Ik vind deze ook wel mooi, afgezien van het groen rondom. 😉

 2. Na het stukkie 2 keer gelezen te hebben snapte ik wat de schafploeg was. Ik dacht eerst aan een ploeg mensen, maar dat was een foute associatie. Wij worden thans op de meest doorgaande weg Dokkum-Leeuwarden opgezadeld met heel veel rotondes, bij iedere afslag één. Op dit moment is ons dorp aan de beurt. Kost vele uren aan omrijden

 3. Hoe ze ook proberen het mooi te maken met beplanting, kunst enz. het blijven lelijke dingen. Ben echter wel blij dat ze er zijn, zeker op vroeger erg gevaarlijke kruispunten is het nu een stuk veiliger.

 4. Hier wordt veel gedaan aan rotonde-opsiering. Vlakbij, in de Moezelstreek, staan enkele druivenplanten bovenop, keurig aan rekjes met draden, en een eind verder wat grote stalen platen vanwege de staalindustrie, en in de mijnstreek een met wat mijnwagentjes.

 5. Wat leuk, zo’n verhaal bij een rotonde. 🙂
  Er zijn er zoveel he..steeds meer..ook hier.
  Vwb de groenvoorziening is het hier best goed. Wat leuke bloemetjes erbij en de rotonde lijkt iets minder lelijk. 😀

  Mooie foto!

 6. Ze hadden het onkruid wel weg mogen halen, dan komt de schaafploeg beter tot zijn recht. In ons dorp worden de laatste verkeerslichten vervangen door een rotonde. We hebben er nu drie en bij alledrie hebben de fietsers op de rotonde geen voorrang in tegenstelling tot de landelijke regels. De automobilisten hebben daar geen erg in en kijken je raar aan als je netjes wacht.

 7. frank-103

  Ik ben wel een voorstander van rotondes hoor, als deze stoplichten (verkeerslichten die vooral op rood staan) vervangen. En zo’n kleine rotonde in een dorpje mag best wel aangekleed zijn!

 8. ria

  Ja daar zou wel eens even een beetje onderhoud mogen gebeuren. Hier zien ze er meestal wel netjes uit moet ik zeggen.
  Niet iedereen die daar langs komt zal weten wat het is denk ik.

 9. In Rotterdam-Ommoord zijn 2 rotondes. De ene hebben ze met mooie bloemperken opgesierd, in het midden van de andere liggen rotsblokken. En wat blijkt, op de rotonde met rotsblokken gebeuren minder ongelukken.

 10. Er is echt zo’n tijd geweest dat ze als paddenstoelen uit de grond kwamen, nu is het wel weer wat minder maar zitten we nog altijd met een teveel aan rotondes opgescheept, en sommige zijn zelfs te klein om ook maar fatsoenlijk te nemen. Ons dorp (echt niet groot hoor) heeft er zo al drie liggen…

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.