Rotondes(1) – De technische

Rotondes hebben een gemeenschappelijke factor, ze sturen verkeer eromheen. Voor de rest zijn het meestal foeilelijke dingen. Toch hebben sommige rotondes een verhaal. Het verhaal van deze zondag gaat over een rotonde in Genhei, Heerlerheide op zijn Nederlands. Toen de rotonde werd geplaatst heeft men hier een schaafploeg als herinnering aan de mijnindustrie geplaatst. De schaafploeg staat voor de modernisering van de kolenwinning na de tweede wereldoorlog. De ploeg schoof langs de kolenlaag, waardoor de kool in de transportgoten viel en naar de gereedstaande kolenwagens konden worden afgevoerd. de schaafploeg was niet altijd een succes om dat de kolenlagen van wisselende diktes waren. Jammer, maar dat geldt voor bijna alle rotondes, dat het onderhoud aan de groenvoorziening miserabel is. (u weet, klick op de pic als er een poppetje op staat)


bVision Photography

26 Comments

 1. Over het algemeen vind ik rotonde kunst maar lelijk. Eentje vind ik mooi en dat is een half-abstrace os, bij de ingang van Oss. Rij je naar binnen of naar buiten, dan zie je de os, maar van de zijkant zie je het niet. 🙂 Mooi effect in je achteruitkijkspiegel.

  Ik vind deze ook wel mooi, afgezien van het groen rondom. 😉

 2. Na het stukkie 2 keer gelezen te hebben snapte ik wat de schafploeg was. Ik dacht eerst aan een ploeg mensen, maar dat was een foute associatie. Wij worden thans op de meest doorgaande weg Dokkum-Leeuwarden opgezadeld met heel veel rotondes, bij iedere afslag één. Op dit moment is ons dorp aan de beurt. Kost vele uren aan omrijden

 3. Hoe ze ook proberen het mooi te maken met beplanting, kunst enz. het blijven lelijke dingen. Ben echter wel blij dat ze er zijn, zeker op vroeger erg gevaarlijke kruispunten is het nu een stuk veiliger.

 4. PS Ik heb je link ook even tussen mijn links gezet! Is wel zo makkelijk! Ik zie dat die van mij er bij jou ook tussen staat! 🙂

 5. bij mij hier doen ze anders goed hun best.
  ik zal er eens foto’s van nemen;
  als ik er aan denk.

 6. Heel veel mensen weten niet hoe ze een Rotonde moeten nemen. Dat is lastig voor de rest van de weggebruikers.

 7. In Buggenhout staat er zelfs ene met duracel batterijen op .

 8. Hier wordt veel gedaan aan rotonde-opsiering. Vlakbij, in de Moezelstreek, staan enkele druivenplanten bovenop, keurig aan rekjes met draden, en een eind verder wat grote stalen platen vanwege de staalindustrie, en in de mijnstreek een met wat mijnwagentjes.

 9. Wat leuk, zo’n verhaal bij een rotonde. 🙂
  Er zijn er zoveel he..steeds meer..ook hier.
  Vwb de groenvoorziening is het hier best goed. Wat leuke bloemetjes erbij en de rotonde lijkt iets minder lelijk. 😀

  Mooie foto!

 10. bij ins stond er mooie stier van hout,
  maar helaas is er laats de fik in gezet…………
  ik ga voor de rotondes in frankrijk met de prachtige bloemen

 11. Dat voorwerp zie je haast niet staan met zoveel onkruid rondom.

 12. Ze hadden het onkruid wel weg mogen halen, dan komt de schaafploeg beter tot zijn recht. In ons dorp worden de laatste verkeerslichten vervangen door een rotonde. We hebben er nu drie en bij alledrie hebben de fietsers op de rotonde geen voorrang in tegenstelling tot de landelijke regels. De automobilisten hebben daar geen erg in en kijken je raar aan als je netjes wacht.

 13. ik wist niet dat er telkens een verhaal aan verbonden was
  dat weet ik nu alweer
  hier in België staan toch wel rare beelden hoor op die rotondes
  groetjes

 14. Zonder je uitleg zou ik hebben gedacht dat een zot z,n grofvuil op die roundabout heeft gedumpt.

 15. Ik ben wel een voorstander van rotondes hoor, als deze stoplichten (verkeerslichten die vooral op rood staan) vervangen. En zo’n kleine rotonde in een dorpje mag best wel aangekleed zijn!

 16. Ik ga er vanuit dat de rotonde in Schimmert met de druppel ook bij jou aan de beurt komt.

 17. Ja daar zou wel eens even een beetje onderhoud mogen gebeuren. Hier zien ze er meestal wel netjes uit moet ik zeggen.
  Niet iedereen die daar langs komt zal weten wat het is denk ik.

 18. Ik vraag mij wel eens af of rotondes een Europese ziekte zijn.

 19. In Rotterdam-Ommoord zijn 2 rotondes. De ene hebben ze met mooie bloemperken opgesierd, in het midden van de andere liggen rotsblokken. En wat blijkt, op de rotonde met rotsblokken gebeuren minder ongelukken.

 20. Er is echt zo’n tijd geweest dat ze als paddenstoelen uit de grond kwamen, nu is het wel weer wat minder maar zitten we nog altijd met een teveel aan rotondes opgescheept, en sommige zijn zelfs te klein om ook maar fatsoenlijk te nemen. Ons dorp (echt niet groot hoor) heeft er zo al drie liggen…

 21. Hier in Zuidwest-Limburg liggen de rotondes er over het algemeen netjes bij. Ze kunnen zo ergens in een park gelegd worden. Maar dan zonder verkeer!

 22. Hier wordt de groenvoorziening toch redelijk onderhouden eigenlijk.

 23. Toch worden ze steeds mooier en groter, dat is ook wel prettig.
  Fijne zondag.

 24. De meeste rotondes zijn saai of onderkomen. Soms zijn er qua zicht acceptabele rotondes. Maar vaak wel nuttig uit verkeer oogpunt.

 25. Ze doen soms hun best om er wat moois van te maken.
  En een beetje wilde natuur, daar ben ik niet vies van.
  Kortom, ik vind die rotonde wel erg leuk hoor.

 26. Een verhaal waar ik weer wat van geleerd heb 😀

  En ja de meeste rotondes zijn saai, ze proberen er wat aan te doen maar in Spanje zijn ze toch mooier 😉

  XXX

Geef een reactie