Plinthos – door Frank (van IkFotograag.nl)

Nee, Plinthos is geen Grieks eiland, het is het Griekse woord voor baksteen en de naam van een oude steenfabriek bij ons in de buurt. Met de fotoclub gaan we op onze avondbijeenkomsten naar buiten als het weer en het seizoen het enigszins toelaat. Gewoon van elkaar leren op locatie en elkaar wijzen op dingen die je ziet, zodat ieder een kans krijgt om een mooie foto te maken. Afgelopen donderdag hadden we afgesproken om de omgeving van de oude steenfabriek Plinthos in Daniken te verkennen en ons bezig te houden met Architectuur- en landschapsfotografie. De weerberichten voorspelden niet veel goeds, en regelmatig zeiden we “we houden het vast niet  droog, vandaag” De alternatieven voor een binnenbijeenkomst waren al te voorschijn gehaald.  Maar om vijf uur regende  het nog steeds niet, zij het dat het wel heel zwaar bewolkt was. Terwijl in een groot deel van Nederland straten blank stonden, kelders en stations onderliepen, bleef het bij ons de hele tijd droog en hebben we lekker wat rondgewandeld.

De voormalige Steenfabriek Plinthos is een monumentale gerestaureerde steenfabriek met ringoven in het buurtschap Daniken. Daniken ligt op de grens van Geleen en de gemeente Schinnen vlakbij het NS Station Geleen Oost. De voormalige steenfabriek herbergt tegenwoordig het bezoekerscentrum van het “Landschapspark De Graven”. De fabriek is één van de laatste Limburgse voorbeelden van een zogenaamde ringoven. Een ringoven is een groot ellipsvormig of rond ovengebouw met een rondgang en meestal tussen de 12 en 24 kamers, die onafhankelijk van elkaar gestookt kunnen worden. In de rondlopende gang zijn een aantal poorten gemaakt voor de toe- en afvoer van bakstenen. Telkens wordt een kamer met ongebakken kleiblokken opgestookt tot een temperatuur van meer dan 1000°C, waardoor tevens de volgende kamer wordt voorgewarmd en de voorgaande wordt afgekoeld. Nadat de bakstenen in een kamer voldoende gebakken zijn wordt het vuur gedoofd en in de volgende kamer weer aangestoken. Door deze ringconstructie is het mogelijk om een continu doorlopend bakproces te hebben, anders dan dat van de traditionele veldovens met maar een kamer. Plinthos is met de bijbehorende losstaande schoorsteen rond 1920 gebouwd. De fabriek werd in 1974 gesloten. Het zuidoostelijke deel van het terrein vertoont nog sporen van de kleiafgravingen.

We zijn niet binnen geweest, daarvoor waren we te laat. Binnen is een permanente tentoonstelling ingericht over de fabricage van stenen. Om de fabriek heen is een natuurwandelpad aangelegd. Overal vind je daar informatieborden van wat voor dieren of planten op die plek te vinden zijn.  Het gebied rondom de fabriek heeft zich ontwikkeld tot een gevarieerd leefgebied met ruigtes, arme grond, stenen, grasland en poelen. Er komen veel verschillende en zeldzame planten en dieren voor, zoals de bijenorchis, salamanders en hagedissen. Maar buiten wat koeien hebben we niet veel meer gezien dan wat verschillende soorten slakken. Hetgeen uiteraard ook een leerzame wandeling oplevert. Mensen uit de buurt laten er ook hun hond uit. [nggallery id=5]

16 Comments

 1. Ik kan zo’n route ook op mijn landgoed gaan uitzetten. Wordt alleen zo druk van.

 2. een heerlijke plek om met de camera rond te hangen lijkt me wel wat.
  mooie foto,s heb je gemaakt

 3. Heel mooi dus, goed toeven.
  En mooi weer, is altijd wel mooi meegenomen, waar dan ook.

 4. Je hebt er een mooie gevarieerde serie geschoten, frank.
  De informatie over de oude steenfabriek maakt dit logje helemaal af.
  Daar zou ik me ook wel een tijdje vermaken met mijn camera.

 5. Bijzonder zeg…leuk om zoiets eens te lezen. Ik had wel ooit van ringoven gehoord maar het zij me niet veel.
  De foto’s zijn allemaal mooi maar die met die slak vind ik echt superrrrr… 🙂

 6. Mooie foto’s gemaakt. De prikkeldraad met haar is mijn favoriet!

 7. Leuke plek om foto’s te maken, jammer voor de foto’s dat het zo bewolkt was.

 8. Steenfabrieken hebben iets dat onlosmakelijk verbonden is met een periode uit m,n leven. Die fabriek bij Winterswijk heeft mij hele mooie avonturen bezorgt.

 9. Bij ons staan er ook zoveel , stille getuigen van een vergane glorie!

 10. Gezien de afsluiting van een zeer leerzaam verhaal, dacht ik…. dan staat die drol er ook wel op, whahahaha

  maar nee, wel een prachtige serie Frank! en ideaal om rond te hangen idd zoals Redstar al zegt 😀

  XXX

 11. Ik zie het al, volgens mij moeten we vaker van die uitstapjes maken…

 12. Ik vind die slak erg gaaf. 😀
  Een mooie locatie om te fotograferen, of überhaupt om rond te lopen 🙂

 13. Vooral het leren van elkaar vind ik erg leuk, ik merk dat ook naarmate ik meer fotologs bezoek, je doet er ideeën op, wisselt kennis uit… samen kom je er dan beter uit.

 14. Mooie plek om foto’s te maken.
  fijne dag vandaag.

 15. Dat zijn ideale omgevingen om met de camera rond te hangen. Iedereen kan dar wel een mooi onderwerp vinden.

Geef een reactie