Vervolg van het mijnwaterproject

Vervolg van het mijnwaterproject


bVision Photography

Geruime tijd geleden heb ik er eens een artikel aan besteed, het mijnwaterproject. Hierbij wordt uit de oude mijngangen warm water opgepompt en in een kouder gedeelte weer terug gepompt. Het onderzoek destijds werd met goed gevolg afgesloten en men is nu bezig om een stukje van Heerlerheide op deze manier in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Vijf boorputten en een ondergronds leidingnetwerk van ongeveer 8 kilometer zijn daar aangelegd om dit voor elkaar te krijgen. Het complex, “Gen Coel” genoemd, bestaat uit circa 200 woningen, winkels, een supermarkt, bibliotheek, stadsdeelkantoor en een gemeenschapshuis. De centrale ligt in een schitterend voornamelijk glazen gebouw wat in de vorm van een Iterson koeltoren is ontworpen, ook daar schreef ik al eens over. In dit gebouw is een kleine tentoonstellingsruimte, de bibliotheek en het gemeenschapshuis gevestigd. Niet iedereen in Heerlerheide is gecharmeerd van dit project, ze vinden het te nieuwerwets en niet passen bij de oude kern. Maar het doel, de gemeente Heerlen op de kaart zetten, is hiermee wel bereikt. In heel de wereld is dit een unieke methode van energiewinning die nog nergens anders plaats vindt.[nggallery id=9]

17 Comments

  1. Prima verhaal en terechte p.r voor Heerlen dat zich trouwens in veel meer opzichten op de kaart aan het zetten is en dat hopeloze imago van een paar jaar terug duidelijk van zich af probeert te schudden, waar het ook steeds meer in slaagt.

  2. Ik vind het wel mooi, maar ik woon er niet. 🙂
    Een interessant project is het zeker. Nieuwe, minder milieubelastende, manier van energiewinning moeten sowieso toegejuicht worden vind ik. 😀

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: