Vervolg van het mijnwaterproject


bVision Photography

Geruime tijd geleden heb ik er eens een artikel aan besteed, het mijnwaterproject. Hierbij wordt uit de oude mijngangen warm water opgepompt en in een kouder gedeelte weer terug gepompt. Het onderzoek destijds werd met goed gevolg afgesloten en men is nu bezig om een stukje van Heerlerheide op deze manier in de zomer te koelen en in de winter te verwarmen. Vijf boorputten en een ondergronds leidingnetwerk van ongeveer 8 kilometer zijn daar aangelegd om dit voor elkaar te krijgen. Het complex, “Gen Coel” genoemd, bestaat uit circa 200 woningen, winkels, een supermarkt, bibliotheek, stadsdeelkantoor en een gemeenschapshuis. De centrale ligt in een schitterend voornamelijk glazen gebouw wat in de vorm van een Iterson koeltoren is ontworpen, ook daar schreef ik al eens over. In dit gebouw is een kleine tentoonstellingsruimte, de bibliotheek en het gemeenschapshuis gevestigd. Niet iedereen in Heerlerheide is gecharmeerd van dit project, ze vinden het te nieuwerwets en niet passen bij de oude kern. Maar het doel, de gemeente Heerlen op de kaart zetten, is hiermee wel bereikt. In heel de wereld is dit een unieke methode van energiewinning die nog nergens anders plaats vindt.[nggallery id=9]

17 Comments

 1. Is wel interessant en n mooie energiewinning, maar tja ik heb makkelijk praten… ik woon er niet…
  Groetje,
  AmaZony

 2. foto 2 komt mij bekend voor
  die dingen maken ze bij ons in de fabriek ook

 3. Prima verhaal en terechte p.r voor Heerlen dat zich trouwens in veel meer opzichten op de kaart aan het zetten is en dat hopeloze imago van een paar jaar terug duidelijk van zich af probeert te schudden, waar het ook steeds meer in slaagt.

 4. De knullige is, dat het wel weer grond onstabiel maakt.

 5. He, heerlijk zeg, er gloort nog hoop aan de horizon.
  Zeer goed dit, ik hoop dat het succelvol wordt en navolging gaat krijgen.

 6. Een schitterend systeem wat Heerlen zeker op de kaart zal zetten.

 7. Interessant project Me!
  Niet iedereen kan het misschien waarderen, maar ik vrees dat wat je ook doet als gemeente er altijd wel iemand het er niet mee eens is.
  groetjes,
  Elmar

 8. zo heeft alles zijn nut.
  en dan nog milieuvriendelijk ook.

 9. Het zou goed zijn als men dat in de mijnen van Zuid Afrika ook zou toepassen in plaats van al dat water weg telaten stromen.

 10. Prachtig gebouw om te zien. Als het dan ook nog eens een rol speelt in alternatieve energievoorziening, is het helemaal goed.

 11. knap idee! moeten ze hier ook eens proberen!

 12. Prachtige toren met een goede filosofie gebouwd. Bij eigentijds leven hoort eigentijds bouwen en waardering voor wat er al is/was.

 13. Dit soort architectuur spreekt mij wel erg aan, zeker als foto object

 14. Laat de rest van de wereld maar volgen dan.

 15. Dit soort projecten mogen zeker gestimuleerd worden.
  En het ziet er ook nog eens goed uit.
  Fijne dag vandaag.

 16. Ik vind het wel mooi, maar ik woon er niet. 🙂
  Een interessant project is het zeker. Nieuwe, minder milieubelastende, manier van energiewinning moeten sowieso toegejuicht worden vind ik. 😀

Geef een reactie