Naaktslak – door Frank (van IkFotograag.nl)

Er zit een naaktslak op de stoep, zegt mevrouw Fotograag. Ze helpt me vaak met het vinden van onderwerpen om te fotograferen. Deze keer ga ik echter zonder camera naar buiten. We hebben nog zo’n jong katertje rondlopen wat alles nog als speelgoed en/of als eetbaar beschouwt. Ik weet zowat helemaal niks van naaktslakken, voor het zelfde geld zijn ze giftig of zoiets. Eigenlijk ben ik er ook vies van, om zoiets op te pakken. Maar met het katertje al in aantocht, pak ik hem toch maar meteen op. Nou ja dat probeer ik, want de slak krimpt helemaal in elkaar en zuigt zich vast aan de stoeptegel. Hij is glad als paling in een emmer snot en oppakken lukt pas nadat ik er eerst een stokje onderdoor heb gestoken. Ik wil hem buiten onze tuin zetten, maar dat mislukt met die gladjanus. Hij blijft op wat bladeren van de heg zitten. Mijn handen glibberen van het slijm, die eerst maar eens schoonmaken. Het slijm van de slak laat zich met heet water en zeep niet afwassen.  Er blijft een spiegelglad laagje op mijn vingers zitten. Pas met driftig vegen met een paar stukken keukenrol krijg ik het er eindelijk van af. Diegene die heeft uitgevonden, dat je slakken kunt eten, moet toch wel heel erg veel honger hebben gehad.

Terug naar de slak. Deze kroop inmiddels weer gestrekt over de heg. Gelegenheid om hem eens beter te bekijken. Hee die vlekken aan de zijkant zijn doorzichtig het zijn net raampjes waardoor je naar binnen kunt kijken. Dat was me nog nooit opgevallen. Wat ik van enkele Wiki’s begrijp is, dat hij/zij er door ademt.  Toch maar even mijn camera er bij gepakt en een paar foto’s van hem/haar gemaakt. (slakken zijn tweeslachtig, hem en haar bevruchten elkaar).
Naaktslak
Naaktslak

25 Comments

 1. Had er hier laatst ook ééntje op visite.. niet opgepakt neenee, bah ! Ik heb toen ook opgemerkt dat ze aan één zijde zo’n gat heeft maar zag er zo vreemd uit dat ik eerder dacht aan n letsel/wonde. En tja gewonde dieren zijn nu niet echt fotogeniek… geen foto’s van genomen dus. En nu blijkt t om n ademhalingsopening te gaan lol , weer wat bijgeleerd.
  Groetje,
  AmaZony

 2. Dat heb ik nooit gezien dat ze dat hadden om te ademen, toch maar eens beter kijken volgende keer in de tuin.

 3. Als je ze goed bekijkt zijn ze eigenlijk best wel vies he.
  en dan te bedenken dat ik dol op wijngaardslakken ben hahhaha

 4. Op mijn landgoed zie ik ze liever niet. Ze eten mij te veel op.

 5. Dank je wel Frank, dit helpt bij een keuze maken. Nu eerst maar eens naar prijzen gaan kijken, die kunnen behoorlijk verschillen.

 6. Gatver!! Sorry, ik wordt altijd misselijk van slakken!

 7. Heel mooi. Ik vind het fascinerend. Ik vind ze niet vies.
  Maar vreemd om te bedenken dat sommige vrouwen slakkenslijm op hun wangen smeren.

 8. ze zien er zo toch wel vies uit……………………………….
  maar je foto,s zijn goed gelukt.

 9. bah, toch vies om op te pakken, ik zou dat met een papiertje doen! Maar mooi is die wel!
  Slakken zijn tweeslachtig, heb ik wel eens ergens gelezen.

 10. Ze zijn best interessant. Dat zie je maar weer aan jouw log.

 11. Ziet er inderdaad mooi uit zo. Dat ze tweeslachtig waren wist ik al. Dat groeit in mijn aquarium, dat wil ik niet weten.

  Love As Always
  Di Mario

 12. Lijkt wel doorzichtig, dat is me nooit opgevallen.

 13. Deze lichte kleur en die vlekken aan de zijkant heb ik hier nog nooit gezien. Vanuit fotografisch oogpunt zijn het mooie beestjes, maar daar houdt het voor mij ook mee op.

 14. Is dit nu toch een vorm van huis- tuin en keukenporno? Die slakken heb ik verder nooit zo van dichtbij bekeken.

 15. Zo zie je maar hoe mooi een klein slijmerig beestje kan zijn. Maar goed dat je het slijmballetje hebt beschermd tegen het poezenkind. Nu nog een vraagje, gebruik jij een teleobjectief met macro functie? Ik twijfel namelijk tussen een ech macro objectief en die met deze functie ingebouwd in een tele objectief voor eigen aanschaf.

  • Ik gebruik een zoomobjectief 16-105 mm. De foto is gemaakt in de 105mm stand. Dat geeft een vergrotingsfactor van 1:4. Dus niet echt macro maar meer close-up (onderwerp 4 keer kleiner dan werkelijkheid). Een macro-objectief zal daarom altijd superieur zijn aan een zoom-objectief met macro-stand. Dat wil zeggen dat een macro-bojectief 1:1 (ware grootte) of zelfs soms meer kan opnemen. De 16-105 is voor mij het objectief wat 99% van de tijd op mijn camera zit, heel universeel dus. Beide foto’s in dit blogjes zijn daardoor een deeluitsnede. Als macro je ding is, dan zou ik voor het macro-objectief gaan. Heb je eigenlijk een universeel objectief nodig dan is een zoomobjectief een betere keuze, maar dan moet je minder vergroting in de macrostand voor lief nemen. Wat wel kan is eventueel een tussenring of voorzetlens erbij aanschaffen.

 16. Zijn wel hele mooie foto’s en met die beschrijving erbij kan het bijna zelf voelen op me handen 🙂

 17. Wat apart, die gaatjes heb ik ook nog nooit gezien. Ik moet ze toch ook eens beter bekekijken 😉

 18. Gatverdakkie, die omschrijving er ook bij. xD
  Ik fiets er alleen overheen…

  Het zijn wel prachtige foto’s 😀 Zo goed heb ik ze nog nooit bekeken.

 19. Elk beestje is een feestje.
  ( om te zien, niet om te eten. )

 20. Gave macro’s Frank. Ik dacht trouwens dat die altijd viezig bruin waren, maar dit is best mooi

 21. Ik weet er ook weinig van, maar ze eten wel behoorlijk wat bladeren volgens mij.

 22. Nee, van die glibbers hou ik ook niet.
  Fijne woensdag.

 23. Het slijm is een verdedigingswapen tegen roofmieren. Ze kleven er aan vast. slakken zijn goed voor de kippen ze hebben een gouden dooier erdoor.

Geef een reactie