Naaktslak – door Frank (van IkFotograag.nl)
Naaktslak – door Frank (van IkFotograag.nl)

Naaktslak – door Frank (van IkFotograag.nl)

Er zit een naaktslak op de stoep, zegt mevrouw Fotograag. Ze helpt me vaak met het vinden van onderwerpen om te fotograferen. Deze keer ga ik echter zonder camera naar buiten. We hebben nog zo’n jong katertje rondlopen wat alles nog als speelgoed en/of als eetbaar beschouwt. Ik weet zowat helemaal niks van naaktslakken, voor het zelfde geld zijn ze giftig of zoiets. Eigenlijk ben ik er ook vies van, om zoiets op te pakken. Maar met het katertje al in aantocht, pak ik hem toch maar meteen op. Nou ja dat probeer ik, want de slak krimpt helemaal in elkaar en zuigt zich vast aan de stoeptegel. Hij is glad als paling in een emmer snot en oppakken lukt pas nadat ik er eerst een stokje onderdoor heb gestoken. Ik wil hem buiten onze tuin zetten, maar dat mislukt met die gladjanus. Hij blijft op wat bladeren van de heg zitten. Mijn handen glibberen van het slijm, die eerst maar eens schoonmaken. Het slijm van de slak laat zich met heet water en zeep niet afwassen.  Er blijft een spiegelglad laagje op mijn vingers zitten. Pas met driftig vegen met een paar stukken keukenrol krijg ik het er eindelijk van af. Diegene die heeft uitgevonden, dat je slakken kunt eten, moet toch wel heel erg veel honger hebben gehad.

Terug naar de slak. Deze kroop inmiddels weer gestrekt over de heg. Gelegenheid om hem eens beter te bekijken. Hee die vlekken aan de zijkant zijn doorzichtig het zijn net raampjes waardoor je naar binnen kunt kijken. Dat was me nog nooit opgevallen. Wat ik van enkele Wiki’s begrijp is, dat hij/zij er door ademt.  Toch maar even mijn camera er bij gepakt en een paar foto’s van hem/haar gemaakt. (slakken zijn tweeslachtig, hem en haar bevruchten elkaar).
Naaktslak
Naaktslak

25 Comments

  1. Had er hier laatst ook ééntje op visite.. niet opgepakt neenee, bah ! Ik heb toen ook opgemerkt dat ze aan één zijde zo’n gat heeft maar zag er zo vreemd uit dat ik eerder dacht aan n letsel/wonde. En tja gewonde dieren zijn nu niet echt fotogeniek… geen foto’s van genomen dus. En nu blijkt t om n ademhalingsopening te gaan lol , weer wat bijgeleerd.
    Groetje,
    AmaZony

  2. Zo zie je maar hoe mooi een klein slijmerig beestje kan zijn. Maar goed dat je het slijmballetje hebt beschermd tegen het poezenkind. Nu nog een vraagje, gebruik jij een teleobjectief met macro functie? Ik twijfel namelijk tussen een ech macro objectief en die met deze functie ingebouwd in een tele objectief voor eigen aanschaf.

    1. Ik gebruik een zoomobjectief 16-105 mm. De foto is gemaakt in de 105mm stand. Dat geeft een vergrotingsfactor van 1:4. Dus niet echt macro maar meer close-up (onderwerp 4 keer kleiner dan werkelijkheid). Een macro-objectief zal daarom altijd superieur zijn aan een zoom-objectief met macro-stand. Dat wil zeggen dat een macro-bojectief 1:1 (ware grootte) of zelfs soms meer kan opnemen. De 16-105 is voor mij het objectief wat 99% van de tijd op mijn camera zit, heel universeel dus. Beide foto’s in dit blogjes zijn daardoor een deeluitsnede. Als macro je ding is, dan zou ik voor het macro-objectief gaan. Heb je eigenlijk een universeel objectief nodig dan is een zoomobjectief een betere keuze, maar dan moet je minder vergroting in de macrostand voor lief nemen. Wat wel kan is eventueel een tussenring of voorzetlens erbij aanschaffen.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.