Stoombierbrouwerij De Keijzer
Stoombierbrouwerij De Keijzer

Stoombierbrouwerij De Keijzer


bVision Photography

Bierbrouwerij de Keijzer aan de Wycker Grachtstraat 26 in Maastricht is ontstaan rond 1745 en komt in de 19e eeuw in handen van de Maastrichtse grootindustrieel N.A. Bosch. Diens achterkleinzoon Marcel sluit de brouwerij in 1971 en doet zijn cafébestand over aan de Gulpener Bierbrouwerij. De Keizer blijft volledig intact achter. In 1974 erft Paul Bosch de brouwerij. Deze conserveert het brouwerijmateriaal zo goed mogelijk en laat de site, bij zijn overlijden in 2008, bij legaat na aan de stichting Stoombierbrouwerij de Keyzer N.A. Bosch.

bVision Photography

Dat is in het kort de geschiedenis. Als we kijken wat er is nagelaten, een compleet intakte brouwerij met mouterij, is dat heel bijzonder. tegenwoordig zijn mouterijen en brouwerijen geheel gescheiden. Toegegeven, stoom is er niet meer, dat werd ingeleverd voor elektriek, maar voor de rest is nog alles aanwezig en compleet. Van brouwketel tot koelmachine en van water tot flessenvulmachine. Automatiek, neu, bijna alles was handwerk. De productie, daar lachen de grote brouwerijen om. Maar best wel een bezoek waard. En het bier (nu gebrouwen bij Rolduc), mja, smaakte naar meer, maar ik was met de voiture. En wie nu nog weet wat een Japannertje is mag me dat vertellen, anders doe ik dat wel even uit de doeken, een van dezer dagen.


bVision Photography

19 Comments

 1. Ik ben tijdens mijn vakantie ook in een brouwerij geweest in België is echt heel interessant, net zoals ik ook wel naar deze zou willen gewoon om te kunnen zien hoe het vroeger allemaal in zijn werking ging.

 2. De Grolsch brouwerij in Groenlo ken ik. Die van Arcen ook. Maar deze niet. Dat deze z,n bier nu laat brouwen in Rolduc geeft nu een “bitter” nasmaakje. Als je begrijpt wat ik bedoel, om het maar eens in de woorden van Ollie B. Bommel te zeggen.

 3. Mooi dat die brouwerij zo goed bewaard is gebleven. Daar kunnen ze hier in Drachten nog wat van leren.
  Bij een Japannertje denk ik meteen aan een klein autootje, maar dat zal hier niet bedoeld zijn …

 4. In tournee generale , programma op de VRT geweest hebben ze ook een oude stoombrouwerij bezocht ergens in Vlaanderen ! Hij maakt zijn bier op een artisanale methode een soort bier , begot ollie is vergeten welke soort en waar! !

 5. Een lekker biertje op zijn tijd is nooit weg.
  Nee, weet niet wat een Jappannetje is, maar dat ga jij een van dezer dagen vertellen, dus dat komt dan wel.
  Fijne vrijdag en op naar een heel fijn weekend.

  Geniet er maar volop van.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.