Limburg – De Volmolen in Epen
Limburg – De Volmolen in Epen

Limburg – De Volmolen in Epen

bVision Photography

Op mijn allerlaatste vakantiedag neem ik u mee naar Epen in Zuid Limburg. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar daar stond van oorsprong een Volmolen. Deze werd in 1807 gebouwd ten behoeve van de Vaalser lakenindustrie. In Vaals was niet voldoende water en daardoor besloot men voor het vollen een watermolen bij de geul te plaatsen. Vollen is een procédé bij wolverwerking waarbij gebruik wordt gemaakt van krimpen en weer persen om een stof te produceren die dikker, compacter en stevig is. Bij zwaar gevold textiel worden de structuur en de afzonderlijke draden helemaal onzichtbaar, wat een viltachtig effect geeft. Water en druk waren dus nodig, water genoeg in de geul, en de druk kwam door de molen. In 1834 werd de molen voorzien van een wolspinnerij in 1867 werd de molen door brand getroffen en in 1870 alweer. Men besloot tot verkoop en de nieuwe eigenaar bouwde de molen om tot graanmolen, toen de molen in 1973 opnieuw door brand werd getroffen zag het er slecht uit. Echter door de inzet van de toenmalige burgemeester en de eigenaar werd toch besloten voor een restauratie. Helaas waren de onderdelen voor de turbine en het maalwerk nergens meer voorhanden. De Maatschappij Onroerend Goed Oranje-Nassaumijnen te Heerlen schonk in het kader van het Monumentenjaar 1975 het complete gangwerk en de maalstoel van de Eikendermolen in Heerlen. Om dit te plaatsen moest echter ook het waterrad worden vervangen. In 1977 werd de molen weer feestelijk in gebruik genomen als graanmolen. Er wordt nog steeds gemalen en de molen is iedere zaterdag te bezichtigen. Als u toch eens in het zuiden wil wandelen is Epen sowieso een mooi startpunt.
De molen is tegenwoordig in eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Een stichting waar ik volledig achtersta, en die wij ook steunen.[nggallery id=10]

20 Comments

  1. Wat een gedoe met die branden daar… Liep er daar soms een roker rond die erg slordig met zijn lucifers of peuken was?
    Epen… mijn broer is op weg daar naartoe nog eens met zijn fiets ondersteboven in een greppel beland.

  2. Moet ik toch echt even reageren…
    Weet je dat ik daar dus wel echt ben geweest! 🙂 toen ik stage liep in Maastricht hebben we een dagje teambuilding gehad en op die route kwamen we daar ook langs!
    Echt leuk.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.