Limburg – De Volmolen in Epen

bVision Photography

Op mijn allerlaatste vakantiedag neem ik u mee naar Epen in Zuid Limburg. Ik had er zelf nog nooit van gehoord, maar daar stond van oorsprong een Volmolen. Deze werd in 1807 gebouwd ten behoeve van de Vaalser lakenindustrie. In Vaals was niet voldoende water en daardoor besloot men voor het vollen een watermolen bij de geul te plaatsen. Vollen is een procédé bij wolverwerking waarbij gebruik wordt gemaakt van krimpen en weer persen om een stof te produceren die dikker, compacter en stevig is. Bij zwaar gevold textiel worden de structuur en de afzonderlijke draden helemaal onzichtbaar, wat een viltachtig effect geeft. Water en druk waren dus nodig, water genoeg in de geul, en de druk kwam door de molen. In 1834 werd de molen voorzien van een wolspinnerij in 1867 werd de molen door brand getroffen en in 1870 alweer. Men besloot tot verkoop en de nieuwe eigenaar bouwde de molen om tot graanmolen, toen de molen in 1973 opnieuw door brand werd getroffen zag het er slecht uit. Echter door de inzet van de toenmalige burgemeester en de eigenaar werd toch besloten voor een restauratie. Helaas waren de onderdelen voor de turbine en het maalwerk nergens meer voorhanden. De Maatschappij Onroerend Goed Oranje-Nassaumijnen te Heerlen schonk in het kader van het Monumentenjaar 1975 het complete gangwerk en de maalstoel van de Eikendermolen in Heerlen. Om dit te plaatsen moest echter ook het waterrad worden vervangen. In 1977 werd de molen weer feestelijk in gebruik genomen als graanmolen. Er wordt nog steeds gemalen en de molen is iedere zaterdag te bezichtigen. Als u toch eens in het zuiden wil wandelen is Epen sowieso een mooi startpunt.
De molen is tegenwoordig in eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Een stichting waar ik volledig achtersta, en die wij ook steunen.[nggallery id=10]

20 Comments

 1. Jij komt echt altijd bij die speciale plaatsen. 😀

 2. Interessant en mooi geïllustreerd logje, Sjoerd.
  Dit soort molens hebben we hier in het hoge noorden niet.

 3. Is echt heel mooi.
  En ja, vakantie is zo voorbij he.
  Succes morgen op werk, en ach na een uurtje lijkt het alsof je nooit op vakantie bent geweest.

 4. Gelukkig is het iedere keer weer gerestaureerd en staat het er nu nog steeds zulke gebouwen mogen niet verdwijnen dat zou eeuwig zonde zijn.

 5. Wat een gedoe met die branden daar… Liep er daar soms een roker rond die erg slordig met zijn lucifers of peuken was?
  Epen… mijn broer is op weg daar naartoe nog eens met zijn fiets ondersteboven in een greppel beland.

 6. Een behoorlijk leuk optrekje.

 7. Een voor mij bekende plek. Prachtig wandelgebied. Leuk om hier erover te lezen en foto’s van te zien.

 8. Heel mooi dat dat bewaard blijft. Op den duur is zoiets ook niet meer weg te denken eigenlijk.

 9. Mooi hoor, die oude plekjes, ik kan daar altijd wel van genieten.

  Love As Always
  DiMario

 10. een mooie plek is het zeker,
  en die stichting steun ik zeker ……….

 11. En zo zijn er heel veel molens die op zaterdag graan malen. Dicht bij ons, in Birdaard ook. Epen is idd een mooi wandelgebied. De jaguar is een plaatje

 12. Het is goed om dingen te bewaren want wie z,n erfgoed afbreekt gooit z,n geschiedenis weg.

 13. een mooie plaats blijkbaar en als je het weer meerhebt is dat dan nog een extra hé
  fijne zondag

 14. Dit zijn echte stukken geschiedenis , die niet mogen verdwijnen , nimmer ! Wat kenden die mensen vroer al van techniek.

 15. Mooie plaatjes weer, en dan morgen weer aan de slag.

 16. Moet ik toch echt even reageren…
  Weet je dat ik daar dus wel echt ben geweest! 🙂 toen ik stage liep in Maastricht hebben we een dagje teambuilding gehad en op die route kwamen we daar ook langs!
  Echt leuk.

 17. Opnieuw een voltreffer dit logje.En uiteraard steunen wij ook deze vereniging en hebben daar voor de zekerheid ook maar onze steun aan het “Limburgs landschap”, een andere vereniging of stichting, aan toegevoegd.

 18. Molens dienen behouden te blijven, net zoals natuur ja. Die molen heeft toch heel wat moeten doorstaan om te zijn wat het nu is. Fit weer aan het werk dus?

 19. Als ik jouw log zo regelmatig lees, kent Limburg voor mij nog veel mooie en onontdekte plaatsen… en zo ver is het niet van hier…

 20. Mooi dat deze molen helemaal gerestaureerd is en zo bewaard kan blijven.
  Geniet volop van deze laatste vakantiedag, en voor morgen weer veel succes.

Geef een reactie