Spelen met elements(2)
Spelen met elements(2)

Spelen met elements(2)

Aan de onderstaande foto heb ik veel goede herinneringen, ik was een paar jaar in dienst van DSM en net bevorderd tot chef laboratorium centrale Emma en Maurits en was op de centrale Emma verantwoordelijk voor de productie van gedemineraliseerd water. Het piepkleine fabriekje (De Demina) bestond uit een Kathion en Anion filter en daarachter gekoppeld een groot mengbed filter. Op die wijze werd er gedemineraliseerd water gemaakt. Dat vervolgens in kolengestookte ketels werd gebruikt voor de stoomproductie. En met die stoom werd een generator van 65MW aangedreven. Velen zijn vergeten dat na het stoppen van de mijnen de productiecapaciteit van de centrales werd gebruikt om DSM van voldoende stroom te voorzien. Inmiddels is ook dit verleden tijd en zijn al die oude kolencentrales gesloopt. De foto is de hoofdingang naar de centrale Emma en was vroeger de achteringang van de Staatsmijn Emma. Ik zal nog eens in het archief graven of ik daar nog iets van heb.


copyright bVision

13 Comments

  1. Gesloopt..? Dus de gebouwen zijn plat, en niet in dienst als theater of stadsdeelkantoor of restaurant zoals de Westergasfabriek bijv.? Best zonde.. maarja goed, als er iets moois in de plaats gekomen is..

  2. Van de Limburgse mijnen weet ik niet meer dan ik er op de lagere school over heb geleerd, en dat is inmiddels behoorlijk weggezakt … Maar de namen Emma en Maurits ken ik nog wel. 🙂

  3. 😀 Dit is natuurlijk ook in mijn straatje op dit moment, gezien ik ook zo’n soort herinnering heb aan een fabriek, maar dan ergens anders.

    De foto doet mij er meteen aan denken dat ik dat ook op stapel heb staan, later hoor, iets later 😉

    XXX

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.