De voettocht naar Wittem
De voettocht naar Wittem

De voettocht naar Wittem

bVision Photography

Ik zou niet weten waarom iemand vanuit Hoensbroek te voet naar Wittem zou gaan als er ook andere oplossingen zijn om daar te komen, zeker met het weer wat iedereen voorspelde. Het enige bezienswaardig gebouw in Wittem is dan ook het kasteel. Ik weet het, Wittem dankt zijn naam vooral aan het Redemptistenklooster met een prachtige kloosterbibliotheek voor exposities en voorstellingen, waar de gelovigen de heilige Gerardus vereren en het is een echt bedevaartsoord, maar dit trekt mij dus niet.

bVision Photography

Maar we hadden het over het kasteel. Het stamt oorspronkelijk ergens uit 1125 en heeft in al die jaren behoorlijk wat historie geschreven. Het is zelfs even de verblijfplaats geweest van Willem van Oranje, die van hieruit de Spanjolen bevocht. Door herhaaldelijk oorlogsgeweld is veel van de vroegere burcht verloren gegaan. Nog slechts één toren van het huidige kasteel herinnert aan het woelige verleden. In het geheel gerestaureerde kasteel is momenteel een hotel-restaurant gevestigd.

bVision Photography

25 Comments

 1. Ik kom uit deze streek, en ik moet zeggen dat je de gebouwen goed gefotografeerd hebt. Wat schoonheid betreft kun je veel dorpjes in het heuvelland bezoeken. Ik elk dorpje staat wel een speciaal kasteel, klooster of kerkje.

  Mooie post.

 2. Toch altijd mooi he, dat zoiets dan bewaard mag blijven.
  Ik mag altijd graag een kijkje nemen in oeroude bouwwerken, beseffend dat dat eeuwen na mijn dood er nog steeds staat.
  Bedevaarten heb ik ook helemaal niks mee.

 3. Tja je kunt op meerdere manieren ergens komen, maar het was wel de moeite waar, het lijkt mee een mooi kasteel. Bovendien kun je er ook terecht voor je natje en je droogje en dat is ook nooit weg na een lange voettocht! 😉
  groetjes,
  Elmar

 4. Dat lijkt me nog een hele kuier van Hoensbroek naar Wittem. Als je daar ’s ochtend om half tien was, dan heb je vermoedelijk een alternatief voor de wandeling gezocht.
  Dat kasteel ziet er ondanks alle strijd die er geleverd is nog mooi uit. Jammer dat je er niet even een mooi kon doen, volgende keer toch maar wat later op pad …

 5. Gelukkig kun je er ook om gewone leuke redenen even snuffelen en omheen dansen, zoals met deze foto’s terug komen 😀

  Prachtig gebouw!

  De voettocht, geen idee hoeveel km dat is, dus dat zegt mij niks…

  XXX

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.