Brand Bierbrouwerij Wijlre

bVision Photography

In Wijlre ligt een van de oudste brouwerijen van Nederland. De Brand bierbrouwerij. Sinds 1340 wordt daar, vlak bij de molen bier gemaakt. Het eigen bronwater was vanouds de basis voor een perfect smakend biertje. Het natuurlijk gefilterd bronwater uit de Limburgse bodem is de ideale grondstof voor het maken van bier. Niet voor niets ligt enkele kilometers verder ook de Gulpener bierbrouwerij. Niet dat het in die tijd al Brand bier heette, die naam komt pas in 1871 om de hoek kijken, toen kocht Frederik Edmond Brand de brouwerij. Daarna ging het alleen nog maar bergopwaarts, 1902 was het jaar dat Brand als eerste brouwerijen in Nederland het Pilsener bier uitbrengt. Door koelmachines is het mogelijk om ondergistend bier op de markt te zetten.De productie stijgt naar ruim 6000 hectoliter. Brand verovert vanaf die tijd Limburg en koopt als eerste verschillende cafés op in Maastricht, en breidt dit langzaam uit over heel zuid Limburg.

bVision Photography

Sinds 1989 is het over en uit met de traditie en wordt Brand eigendom van Heineken. Het bier waar Limburg trots op was, is vanaf die tijd einde oefening, gedurende korte tijd is zelfs een deel van het bier na een ontploffing in het ketelhuis in Den Bosch gebrouwen. De onderste foto doet de Limburger pijn en het echte Limburgse bier komt nu uit Thull, en heet Alfa bier.

bVision Photography

25 Comments

 1. Brandbier ? Rare benaming en nog nooit van gehoord. Heineken is’t enige Hollandse bier dat ik ken.. kén, niet drink… geef mij maar n wijntje.
  Groetje,
  AmaZony

 2. Ah wat zonde zeg. Eigenlijk jammer dat de meeste bieren zo langzaam aan in handen komen van enkele grote partijen.

 3. Toch is het jammer dat Nederland en Engeland in toenemende mate Pils drinkt. De oude biersoorten zijn en blijven lekkerder.

 4. Ik ben daar wel eens binnen geweest bij een softwaremigratietraject. Ze gebruikten nog steeds wat eigen specifieke applicaties, daar bij Brand, ook al viel het onder Heineken.

 5. Proost dan maar.

  Love As Always
  Di Mario

 6. Blijft jammer he dat ze niet meer op zichzelf staan, trouwens wel een lekker biertje.

 7. Ik ben geen bier drinkster, maar de geschiedenis ervan is boeiend! 1340, das een hele lange tijd geleden!
  groetjes,
  Elmar

 8. wat zonde dat het nu van heineken is………….
  maar wel leuk om dit verhaal te lezen,
  zoals ik laatst al zei Brand bier vinden wij erg lekker

 9. ik wil best proeven, maar ik vrees dat het een beetje teveel voor me gaat worden.
  sheers alvast.

 10. Oke, nu snap ik waarom het ook niet meer te drinken is. Nu in deze dagen ga ik ook voor donkerbiers.

 11. Brand bier is een van de lekkerste bieren.

 12. De laatste jaren drink ik eigenlijk alleen nog maar wijn, maar in de jaren daarvoor ging een Brandje er altijd goed in.
  Jammer grote concernsvrijwel alle kleintjes opslokken.

 13. Dat is oud bier dan! 🙂 Ik vind Hertog Jan het lekkerste bier.

 14. maar het Gerardusbier komt van Gulpen, mijn brouwerij! We helpen iedere herfst met de hopoogst in Reijmerstok, dat geeft een band…en de hele dag lekkere streekgerechten voor de vrjwilligers.

 15. Manlief hier heeft altijd de flesjes voor de concurrent gemaakt, Heineken… maar drinken van Heineken kan hem niet bekoren… wat wel? Geen idee eigenlijk. Hij lust wel bier maar is niet echt verknocht eraan.

 16. Vriendlief drinkt graag Alfa. Vind het zelf ook wel lekker, op zijn tijd, maar drink liever iets pittigers. Of moet ik zeggen iets bitterder, iets Iers 🙂

 17. Doe mij maar een Palm, maar dat komt dan weer niet uit Limburg.

 18. Het is een mooie fabriek in elk geval, of wordt die niet meer gebruikt? Bekend merk hoor Brand, goed dat het in ere wordt gehouden.

 19. Liever Cola dan Alfa-bier. Ik vind Alfa-bier niet lekker, zelfs niet op een hete zomerdag! Veel te zoet van smaak. Voor mij mag een pilsje wat bitterder smaken. Brand Urtyp bijvoorbeeld en dan lekker koud. Of wat dacht je van een Bavaria.
   

 20. Ik heb geen idee hoe al die verschillende merken smaken.

 21. Het bestaat in ieder geval nog als merk en als limburgs bier. De 2 brouwerijen hier op het dorp zijn al jaren gesloten helaas.

 22. Een schrale troost, maar de naam bestaat gelukkig nog en nog als Brand bier te verkrijgen.

 23. Inderdaad heel lang sinds 1340 ! Maar dan overgenomen van Heineken ? aaaaagh , de gedachte alleen maar ! Bij ons wordt Rodenbach gebrouwen , een pittig bruintje en erg lekker !

 24. Het bier uit Wylre heb ik al twintig jaar afgezworen. Alfa is bij mij sindsdien het huismerk. Tot mijn grote tevredenheid.

 25. Zo, das oud he, 1340! En inmiddels niet meer weg te denken.
  Toch blijf ik het een rare naam vinden, brand.

Geef een reactie