Brand Bierbrouwerij Wijlre
Brand Bierbrouwerij Wijlre

Brand Bierbrouwerij Wijlre

bVision Photography

In Wijlre ligt een van de oudste brouwerijen van Nederland. De Brand bierbrouwerij. Sinds 1340 wordt daar, vlak bij de molen bier gemaakt. Het eigen bronwater was vanouds de basis voor een perfect smakend biertje. Het natuurlijk gefilterd bronwater uit de Limburgse bodem is de ideale grondstof voor het maken van bier. Niet voor niets ligt enkele kilometers verder ook de Gulpener bierbrouwerij. Niet dat het in die tijd al Brand bier heette, die naam komt pas in 1871 om de hoek kijken, toen kocht Frederik Edmond Brand de brouwerij. Daarna ging het alleen nog maar bergopwaarts, 1902 was het jaar dat Brand als eerste brouwerijen in Nederland het Pilsener bier uitbrengt. Door koelmachines is het mogelijk om ondergistend bier op de markt te zetten.De productie stijgt naar ruim 6000 hectoliter. Brand verovert vanaf die tijd Limburg en koopt als eerste verschillende cafés op in Maastricht, en breidt dit langzaam uit over heel zuid Limburg.

bVision Photography

Sinds 1989 is het over en uit met de traditie en wordt Brand eigendom van Heineken. Het bier waar Limburg trots op was, is vanaf die tijd einde oefening, gedurende korte tijd is zelfs een deel van het bier na een ontploffing in het ketelhuis in Den Bosch gebrouwen. De onderste foto doet de Limburger pijn en het echte Limburgse bier komt nu uit Thull, en heet Alfa bier.

bVision Photography

25 Comments

  1. Manlief hier heeft altijd de flesjes voor de concurrent gemaakt, Heineken… maar drinken van Heineken kan hem niet bekoren… wat wel? Geen idee eigenlijk. Hij lust wel bier maar is niet echt verknocht eraan.

Reageren mag, maar hou het netjes...

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.