Audi quattro

bVision Photography

Een auto die in mijn virtuele garage zeker niet mag ontbreken is de Audi quattro. Laten we het dan wel hebben over de Urquattro waarvan er maar 11.452 exemplaren gebouwd zijn. Deze Audi quattro is de eerste auto geweest die het concept van vierwielaandrijving voor personenauto’s succesvol in de markt heeft gezet. En hoe. Vooral toen Audi besloot aan rally’s te gaan deelnemen, en daarbij aantoonde dat dit een zeer betrouwbaar concept was, kwam de verkoop pas echt op gang. Was het vlak voor de oorlog nog een noodlijdend bedrijf, na de introductie van de Audi 100, de 100 S, de 80 en de quattro was er geen vuiltje meer aan de lucht. De concurrenten hadden gewoon het nakijken. Het destijds gebruikte concept voor de vierwielaandrijving kwan uit de DKW Munga, die uit hetzelfde concern(Auto Union) kwam. Het prototype was overigens gebouwd op het chassis van een audi 80. Michèle Mouton en Hannu Mikkola waren de bekendste rallyrijders die in de quattro rondreden. Michèle Mouton werd de eerste vrouwelijke coureur met een WK-overwinning, en ze is nog steeds de enige. Het valt waarschijnlijk op dat ik ondanks dat het een Duitse wagen is quattro niet met een hoofdletter schrijf. Dat komt omdat Audi de quattro geregistreerd heeft als quattro ® , zonder de hoofdletter.

bVision Photography

16 Comments

 1. Oh, dat is nr 2 op mijn lijstje van autowensen! Jeep staat toch bovenaan! Maar met die van mij ben ik ook heel gelukkig. Zeker vandaag weer, toen alle snufjes en brede banden bleken te werken en ik als enige een heuveltje op kwam en later nog een x toen ik in de slip kwam en hij ‘m zelf recht trok! Kortom; ik ben blij met wat ik heb!

 2. ja, dat zal allemaal wel.
  Als die je maar brengt waar je wezen moet, daar zijn die dingen voor.

 3. Was toch wel een auto.

  Love As Always
  Di Mario

 4. schitterende wagen maar toen die opkwam al peperduur !

 5. Een beest van een wagen.
  Leuk om daar een stukje geschiedenis over te lezen, Sjoerd.

 6. daar wil ik wel eens mee rondschuren in een wei.
  liefst zonder koeien in de buurt.

 7. Oude oauto’s vind ik heel vaak mooi, maar deze kan mij niet bekoren. Te jaren 50 denk ik.

 8. Hele fraaie wagen, hoewel die inmiddels niet voor niets in het museum staat. Zowel 4 wiel aandrijving als motorvermogen is tegenwoordig sterk verbeterd. Maar mooi is deze zeker!

  NB waarom virtueel en niet een mooi schaalmodel?

 9. Het lijkt me een geweldige auto. Audi’s staan wel als goed en betrouwbaar bekend…voor mijn budget iets te duur helaas. 🙂

 10. Ik moet toch nog steeds wennen aan die nieuwe merknaam van DKW.

 11. deze staat nou niet op mijn lijstje………….
  maar gelukkig heeft ieder zijn smaak,
  fijne dag

 12. Mannen en hun toys 😉 hahahahaha je hebt vast al eens eerder begrepen Sjoerd, ik reageer wel maar hier heb ik dus heel weinig mee!

  Maak er een mooie zaterdag van en aj als je er niet uit hoeft? Blijf dan binnen, maar mijn dochter zingt straks in de nieuwe bieb met haar koren, kinder en POP koor, ik ga het toch proberen die kant op te komen.

  XXX

 13. Een mooie sportwagen.

 14. Een legendarisch model, die Quattro. Manlief rijdt wel Audi, een A4, maar dat is van een heel andere orde.

 15. Ik heb jaren Audi 80 de luxe gereden. Een maat van me had een uitvoering zoals hierboven. Fantastische wagens.

 16. Audi…..altijd te duur geweest voor mijn portomonnee en nog..!!
  Fijn weekend.

Geef een reactie