En toch wordt het anders

En toch wordt het anders

Toen ik gistermiddag aan tafel zat in een gerenommeerd restaurant in de binnenstad van Sittard en geconfronteerd werd met bepaalde uitspraken over eten en drinken stond mijn besluit vast. Ik kamp mijn hele leven al met allergieën en heb dan ook nog eens last van sloten koffie, te vaak te veel drank en eigenlijk wil ik dat helemaal niet. Maar, als je allergisch bent voor natriumglutaminaten en vooral voor MSG (monosodium glutamaat E621) zijn veel zaken verklaarbaar en niet eens zo makkelijk op te lossen. MSG staat bekend als de grootste veroorzaker van vetzucht in Amerika en hier in Nederland draait iedereen zich daarvoor om, zijn er niet eens limieten ingesteld voor het gebruik van dit product. De chinees gebruikt dit in een uitzonderlijk hoge mates in zijn lopende buffetten, in de vorm van Ve Tsin. De allergie voor Ve Tsin is een progressieve. Hoe vaker je last hebt van het spul, hoe heviger de reactie wordt. Gelukkig bestond de maaltijd gisteren uit heerlijk pure producten voor zover ik het kon beoordelen, en geloof me, het spul schijnt zelf smaakloos te zijn, maar ik proef het. Maar goed, ik dwaal af, we hebben genoten van de maaltijd dat staat gewoon vast. Maar het wordt anders zei ik al. Met de Kerst is het moeilijk, oud op nieuw ook, maar in januari gaan we aan de slag om de slechte dingen weg te laten. Nee, niet biologisch, ook niet vleesloos, Gatsie, maar wel gezonder want ik voel ik wordt een jaartje ouder en kan er moeilijk meer tegen… Ik weet niet wat uw voornemens zijn voor het nieuwe jaar, de mijne kent u alvast.

bVision Photography

27 Comments

 1. Meest van al kook ik zelf, af en toe wel es uit eten of afhaal, maar niet echt overdreven, hoef hier geen voornemens voor volgend jaar over te nemen..
  Al 1u08 intussen, bedtijd ! Zou hier beter mijn voornemen maken : vroeger gaan slapen in 2011 ! Maar mijn bezoekje wordt vervolgd hoor ! (mag ik nu bij in je lijstje ? lol )
  Kom hier graag lezen, ontspannende avond gehad, tks !
  Fijne feestdagen nog en tot blogs !
  AmaZony

 2. Heb nog nooit daarvan gehoord, maar heej, als je ervan opknapt scheelt dat al zoveel! Vaak sukkelen dingen langzaamaan je leven wat in zonder dat het van het ene op het andere moment opvalt. Des te lastiger lijkt me om gewoonten te veranderen.
  Wel erg leuke blikjes, trouwens, maar dat terzijde!

 3. Over MSG wordt een hoop onzin verteld, maar het is vooral gewoon vies. Ik eet daarom vrijwel geen kant en klare producten, en gebruik ook geen bouillonblokjes en zo. Nergens voor nodig ook. Het is een stuk goedkoper en gezonder als je zelf met basisproducten en verse levensmiddelen kookt.
  Maar denk erom, ondanks de goede voornemens, wel blijven genieten hoor want dat is ook heel gezond.

 4. Voornemens na het nieuwe jaar zijn meer ‘nanemens’ en komen als mosterd na de maaltijd. Als je wilt afvallen, dan heeft dat rond Kerst en oud en nieuw veel meer effect. Zo kan je rond deze tijd ook veel meer energiebesparen als midden in de zomer.

  In mijn familie heb ik goede voorbeelden genoeg over de ellende van echt overgewicht. Om die reden kom ik nooit boven de 80kg en ga ik al meer bewegen boven de 75 (ben nu dus 73 en heb lichte botten). Mijn zus en broers die bijna het dubbele wegen hebben flink moeite met bewegen. En zeker als je boven de 55 kom is dat vrijwel niet meer op te lossen. Boven de 60 wordt het zelfs afgeraden als ongezond.

  Prettige en smakelijke Kerst. 🙂

 5. Mooi logje…mooie voornemens. Wens je alvast heel veel succes ermee maar gaat je vast lukken. 😉 Zelf heb ik ook een aantal voornemens maar die hebben tot dusver niets met eten/drinken of roken te maken. Misschien volgende week ook eens een logje over maken. 😉

  Voor nu:
  Ik wens jou en allen die je dierbaar zijn hele een warm, liefdevol en gezellig Kerstfeest!

  Liefs ML

 6. Ik kan je het boekje “Wat zit er in uw eten” van Corinne Gouget aanraden.
  Sinds ongeveer een half jaar let ik ook op wat er aan E-nummers in etenswaren zit. En er is eigenlijk altijd wel een vergelijkbaar product waar bv. E621 niet in zit. Als je eenmaal gewend bent erop te letten kost het niet veel moeite meer om het goede product te kopen.
  Als je eenmaal weet wat sommige E-nummers kunnen veroorzaken dan vermijd je ze wel voor de zekerheid 🙂

 7. ria

  Ik dacht altijd dat Ve-tsin een soort zout was, dus toch wel een smaakmaker. Als je er niet tegen kunt moet je het zeker niet gebruiken. Overal waar te voor staat is niet goed, maar dat wisten we al lang natuurlijk 😉

Reageren mag, stay safe!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Meer informatie over hoe uw reactiegegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: